Vi sætter sammen med Operation Dagsværk fokus på seksuelle overgreb og vold på skolerne i Peru.
Amnesty og Operation Dagsværk har indledt et samarbejde om årets dagsværksprojekt, der sætter fokus på det udbredte problem med seksuel vold i skolerne i Peru. Ifølge en måling fra Red Barnet har 40 procent af peruanske teenagere følt sig chikaneret i løbet af skoleåret.
Særligt unge piger og LGBTI+ personer udsættes for overgreb og presses til at give seksuelle ydelser til deres lærere i bytte for bedre karakterer. Går de unge til ledelsen, er der ofte ingen hjælp at hente.
Men de unge har fået nok af overgreb og chikane. De kræver trygge skoler nu!
Operation Dagsværk
Operation Dagsværk er en græsrodsorganisation, der siden 1984 er blevet drevet af frivillige unge på de danske ungdomsuddannelser.
Hvert år gennemføres Dagsværkdagen, hvor tusindvis af elever over hele Danmark ved at arbejde for en dag samler ind til et internationalt udviklingsprojekt. Projektet vælges suverænt af eleverne selv, og valget faldt i 2020 på Amnestys projekt om seksuel vold i Peru.
ANAIS OG LAURA BEKÆMPER SEKSUEL VOLD I PERU
I samarbejde med Amnesty sætter Operation Dagsværk i år fokus på seksuelle overgreb og vold på skolerne i Peru. Projektet er udformet af de peruvianske unge selv, der kræver trygge skoler uden chikane. Anais fra Peru og Laura fra Danmark er to af de tusindvis af unge, der er med i kampen.
16-årige Anaïs har fået nok. Nok af at skulle frygte for chikane og seksuelle overgreb på sin skole. Nok af voksne, der ignorerer problemet.
”Jeg ville ønske, at vi kunne føle os trygge i skolen, engagere os og gå frit rundt uden at være bange. I stedet for at være nødt til at gå i lange nederdele og frygte at nogen vil forgribe sig på os”, fortæller hun, da unge aktivister fra Operation Dagsværk møder hende nær Perus hovedstad Lima.
Derfor har Anaïs, i samarbejde med Amnesty Peru og Operation Dagsværk, engageret sig i projektet ”Start samtalen”, som handler om at komme tabuer til livs, sætte ord på – og stoppe – chikanen.
En anden af projektets aktivister er danske Laura, der som frivillig i Operation Dagsværk i februar var i Peru for at møde frivillige fra den ungedrevne organisation MANTHOC, der er drivkraften i projektet om at oplyse de unge om deres rettigheder. Et møde, der gjorde stort indtryk.
”Det var vildt at opleve, hvor meget de unge, der bor i et land, der geografisk, klimamæssigt og politisk, er så meget anderledes end os, alligevel minder om os. De var meget aktive på sociale medier, var sammen med deres venner og var engagerede i deres skole. De vidste rigtig meget om omverdenen, og om hvordan deres skolegang burde se ud,” siger Laura.
Krænkelser sætter spor
Anaïs har på egen krop erfaret, hvor svært det kan være at tale højt om chikanen – og hvor store omkostninger det kan have.
Da hun i skolen sagde fra over for sin engelsklærer, der ofte gned sig op ad klassens piger, dumpede hun efterfølgende faget.
”De piger, som lod ham røre ved sig, bestod med topkarakter”, fortæller hun.
Selvom Anaïs’ forældre efterfølgende klagede til rektor, valgte denne at tro på lærerens forklaringer. Og episoden har sat sig sine spor hos Anaïs.
”Jeg er nervøs for at tale med folk, jeg ikke kender, og jeg holder mig langt væk fra de mandlige lærere på skolen. Det er den eneste måde, jeg kan føle mig tryg nok til at engagere mig og sige min mening. Ingen mand eller kvinde må røre min krop, for den er min”, fortæller hun.
Universiel problematik
Selvom problemerne med seksuelle krænkelser er i en helt anden skala i Peru end i Danmark, mener Laura, de unge kan lære meget af hinanden. For fordommene om, hvordan en ”rigtig” dreng og pige skal opføre sig, problemerne med uønsket seksualisering og tabuerne om seksuel vold eksisterer over hele verden.
”Projektet gør op med tabuerne og sender et signal om, at det er OK at tale højt om de her ting,” siger Laura.
Hun har høje forventninger til, at projektet vil gøre en forskel.
”Det fede ved projektet er, at det er de unge i Peru selv, der har defineret det. Og som ung dansker kan man være med til at styrke de unge i Peru med midler, der giver dem en stemme i samfundet”, siger Laura.
Perus unge kræver handling
I Peru er seksuelle krænkelser og vold hverdag på mange af landets skoler. Særligt unge piger og LGBTI+ personer udsættes for chikane og presses til at give seksuelle ydelser til deres lærere i bytte for bedre karakterer. Nogle dropper ud på grund af graviditeter som følge af overgreb på skolen. Dette kan have alvorlige konsekvenser for deres muligheder for at få en uddannelse og dermed undgå fattigdom.
Går de unge til skoleledelsen, er der ofte ingen hjælp at hente. Der er ingen klare procedurer for anmeldelser, og de unges oplevelser tages ikke alvorligt.
Men de unge har fået nok. I samarbejde med Amnesty Internationals afdeling i Peru har gymnasieelever fra hele Peru i fællesskab taget initiativ til det treårige projekt, der ved hjælp af kampagner, fortalerarbejde og uddannelse skal bryde med tabuet. De unge kræver handling nu for at gøre deres skoler mere trygge.