Amnesty Danmark er glade for at høre, at de 14 børn og deres tre mødre endelig er ankommet til Danmark. Men vi mangler stadig de resterende fem danske børn, hvis mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab og derfor ikke er hentet hjem. Børn skal aldrig straffes for deres forældres handlinger!
Natten til torsdag den 7. oktober 2021 blev tre danske kvinder og deres tilsammen 14 børn evakueret fra al-Roj-fangelejren i det nordøstlige Syrien til Danmark. Børnene er nu i sikkerhed og pædagogisk personale tager sig af dem. De tre mødre blev anholdt og sigtet af politiet ved ankomsten. De er sigtet for overtrædelser af straffelovens paragraf 114e og 114j om at “fremme terrorvirksomhed” og om “indrejse og ophold i et konfliktområde”.
Flere børneorganisationer havde ellers advaret om, at det ville traumatisere børnene yderligere at adskille dem fra deres mødre med det samme. Amnesty opfordrer til, at regeringen lytter til de børnefaglige myndigheder og organisationer, som bedst kan vurdere, hvordan myndighederne tager hensyn til barnets tarv og barnets rettigheder i forhold til adskillelse fra mødrene. Læs Red Barnets anbefalinger her.
Fire kvinder med fem danske børn er stadig fanget i lejrene i Syrien. Mødrene har fået frataget deres danske statsborgerskab, og derfor mener regeringen ikke, at de skal evakueres. Amnesty er uenig. Vi mener, at barnets tarv også gælder for børn, hvis mødre har fået frataget deres statsborgerskab. Vi arbejder derfor videre for, at de sidste fem børn skal hentes hjem så hurtigt som muligt!
33.498 gange tak!
I februar 2020 var der 33.498 danskere, der skrev under på Amnestys aktion med kravet om, at Danmark skulle hente de danske børn, der sad fanget i lejre i Syrien, hjem i sikkerhed.
I et brev til udenrigsminister, Jeppe Kofod, overleverede Amnesty den 11. juni 2020 underskrifter fra de tusindvis af danskere, der havde skrevet under.
Spørgsmål og svar
Hvad skal der ske med børnene, efter deres mødre er blevet varetægtsfængslet i forbindelse med retsforfølgelse?
Amnesty mener, at mødrene skal retsforfølges, hvis de er mistænkt for forbrydelser. Amnesty opfordrer til, at de børnefaglige myndigheder og organisationer vurderer, hvad der er bedst for barnets tarv og barnets rettigheder i forhold til adskillelse fra mødrene. Læs Red Barnets anbefalinger her.
Hvad skal der ske med de mødre, som har fået frataget deres statsborgerskab?
Amnestys fokus er på børnene. De skal til Danmark så hurtigt som muligt, og vi opfordrer til, at myndighederne eksempelvis undersøger, om de kan bo hos nære familiemedlemmer eller pårørende, så de ikke fortsat skal være strandet i Syrien under umenneskelige forhold. I det tilfælde, at børnene er hentet hjem til Danmark, mener Amnesty, at regeringen som det næste skal arbejde for, at børnene kan søge familiesammenføring med deres mødre, og at mødrene bliver retsforfulgt i Danmark, såfremt de kommer hertil.
Hvad skal der ske med de sidste fem danske børn, hvis mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab og derfor ikke er hentet hjem?
Barnets tarv gælder også for børn, hvis mødre har fået frataget deres statsborgerskab. Derfor mener Amnesty, at alle de danske børn i Syrien skal hentes hjem. Det vil sige at de fem danske børn, der fortsat er i de uhumske lejre, skal hentes hjem så hurtigt som muligt.