4. oktober 2022  

Opdateret: 17. oktober 2022

Drabet på den 22-årige Jina Mahsa Amini, som blev tævet af det iranske ‘moralpoliti’ for ikke at bære sin hijab korrekt, har udløst protester mod styret overalt i Iran. Nu møder politiet demonstranterne med dødbringende vold. Kræv, at det internationale samfund reagerer!

Den 13. september 2022 blev den kurdiske kvinde Jina Mahsa Amini arresteret i Teheran af Irans moralpoliti.

Øjenvidner siger, at de så hende blive tævet i en politibil. Og inden for få timer blev hun bragt til et hospital i koma.

Tre dage senere døde hun af sine kvæstelser.

Skriv under og kræv, at verdens ledere etablerer en uafhængig FN-undersøgelse, der skal efterforske krænkelser af international lov i Iran og stille de skyldige til ansvar!

Brutal og dødbringende politivold

Irans moralpoliti udsætter rutinemæssigt kvinder og piger for vilkårlige tilbageholdelser, tortur og andre former for mishandling for ikke at overholde landets diskriminerende love, der pålægger kvinder at tildække deres hår.

Aminis død har udløst omfattende protester over hele Iran. Demonstranterne er blevet mødt med brutal politivold – nogle gange med døden til følge.

Vi har dokumenteret, at sikkerhedsstyrker har affyret skarp ammunition, affyret metalkugler mod demonstranter på nært hold, anvendt tåregas og vandkanoner og tævet folk med politistave.

Flere er døde

Siden Aminis død har vi registreret 144 dødsfald blandt demonstranter, herunder 23 børn. Vi regner med, at det egentlige dødstal er højere.

Hundredvis af andre er såret og har fået smertefulde og alvorlige skader. De fleste mennesker søger ikke behandling på hospitalet, fordi de er bange for at blive anholdt. Dette øger risikoen for infektioner og andre komplikationer.

De iranske myndigheder har lukket internettet ned i et forsøg på at skjule deres forbrydelser. Der hersker reel straffrihed i Iran, hvilket har betydet, at de iranske myndigheder har kunnet dræbe hundredvis af demonstranter, samt torturere og mishandle tusindvis over de seneste år uden frygt for konsekvenser.

Det er på tide, at staterne i FN’s Menneskerettighedsråd siger fra over for straffriheden i landet.


Vores krav

Vi kræver, at den nye danske udenrigsminister bruger alle tænkelige kanaler til at lægge pres på medlemmerne af FN’s Menneskerettighedsråd for, at de:

  • Etablerer en uafhængig FN-undersøgelse, der kan efterforske krænkelser af menneskerettighederne i Iran
  • Stiller de skyldige til ansvar

Hvorfor skal jeg skrive under?

Jo flere underskrifter vi får, des større pres kan vi lægge på udenrigsministeriet, så de gør alt, hvad de kan for at få FN’s Menneskerettighedsråd til at handle. Forhåbentlig vil et øget pres på de iranske myndigheder føre til, at de skyldige stilles til ansvar for drab og mishandling af landets borgere.

Hvad sker der med din underskrift?

Vi afleverer underskrifterne til den nye danske udenrigsminister.

Situationen i Iran

Det bliver stadig sværere at kritisere myndighederne i Iran. Kvinder tvinges til at bære tørklæde, ytringsfriheden indskrænkes og mindreårige dømmes til døden.

Irans moralpoliti går meget op i at kontrollere kvinder og piger. De slår hårdt ned på “forkert” brug af tørklæde og andre beklædningsgenstande.

Kritikere bliver udsat for tortur og andre former for mishandling, såsom pisk, amputationer og andre nedværdigende straffe.

Vidste du, at…

Mahsa Aminis rigtige navn er Jina Amini. Forældrene bruger hendes kurdiske navn Jina.

Det iranske regime tillader ikke kurdiske navne i officielle dokumenter.

Kurdere udgør i dag omkring 10 procent af Irans befolkning på i alt 84 millioner mennesker.

Opdateringer

14. november 2022: Dødsstraf og uretfærdige retssager

Frygten breder sig efter, at 227 af Irans 290 parlamentsmedlemmer underskrev et brev med en opfordring til, at tilbageholdte demonstranter bør få ”en lærestreg”. Og der er grund til bekymring. Amnesty har i årevis dokumenteret brugen af uretfærdige retssager, tortur og dødsstraf i Iran – også mod fredelige systemkritikere.

Amnesty er ekstremt bekymret for de 14.000 demonstranter, der lige nu sidder tilbageholdt i Iran, fordi de krævede frihed og retfærdighed. I år er der allerede sket en stigning i antallet af henrettelser og brugen af massehenrettelser sammenlignet med tidligere år.

De tilbageholdtes skæbne er endnu uvis. Men her er, hvad vi allerede ved om det iranske styres krænkelse af menneskerettighederne >