Hvad er tortur?
Det er tortur, når en myndighedsperson overlagt og med et konkret formål udsætter et menneske for svær fysisk eller psykisk smerte. Hensigten kan være at få informationer eller fremtvinge en tilståelse. Eller for at straffe, skræmme eller true.
I årtier har Amnesty afsløret regeringer, som bruger tortur. Vi har støttet torturoverlevere i deres kamp for retfærdighed. Og vi spillede en fremtrædende rolle i det internationale pres, som resulterede i FN’s Konvention mod Tortur.
Tortur er både fysisk og psykologisk
Tortur kan være fysiske overgreb som tæsk, elektriske stød, eller voldtægt. Tortur kan også være psykologisk som trusler, ydmygelser eller skinhenrettelser.
Tortur er ulovligt, altid og hvor som helst. Alle former for tortur har været forbudt internationalt siden Verdenserklæringen om Menneskerettigheder blev til i 1948. 156 lande har underskrevet Torturkonventionen.
Tortur giver upålidelige informationer
Hvis mennesker bliver tortureret eller mishandlet vil nogle tale, andre vil ikke. Af dem, der taler, vil mange sige hvad som helst for at gøre en ende på deres lidelser – både sandheder og løgne.
Historien har vist, at mennesker, der bliver tortureret, indrømmer både hekseri og forbrydelser, de ikke har begået. Nogle har også fordømt deres egen religion. Andre har nægtet at tale, og nogle er døde, fordi de valgte at tie.
Tortur rammer de mest udsatte
Tortur kan ramme alle. Men risikoen er størst, hvis du tilhører en sårbar gruppe. Er du fattig eller tilhører en religiøs, seksuel eller etnisk minoritet. eller en politisk oppositionsgruppe, er du særligt udsat.