Kampen mod dødsstraf virker – her er tre eksempler -

Kampen mod dødsstraf virker – her er tre eksempler

Demonstranter demonstrerer mod dødsstraf i Iran i Washington DC, USA, i januar 2024. FOTO: Ali Khaligh / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Efter 30 år på dødsgangen i Alabama, USA, fik Rocky Myers omstødt sin dødsstraf. Den iranske rapper Toomaj Salehi, der blev dømt til døden i Iran, er blevet løsladt. Og i Japan blev Iwao Hakamada, som er den person, der har siddet længst tid på dødsgangen, løsladt efter 47 år.

Rocky Myers (USA)

Rocky Myers, en sort mand med et intellektuelt handicap, blev dømt til døden for mord, til trods for, at der ikke var nogen beviser, der forbandt ham til gerningsstedet.

Juryen anbefalede livstidsdom, men dommeren dømte ham til døden, selvom det i staten Alabama er ulovligt at tilsidesætte juryen i en retssag.

Han har siddet på dødsgangen siden 1994.

Efter 30 år på dødsgangen er han nu blevet benådet af Alabama guvernør, Kay Ivey.

Der blev jublet og banket på celledørene, da Rocky Myers blev benådet fra dødsgangen.

”Far, du er et symbol på håb, ved du det?” lød det fra Rocky Myers søn over telefonen, efter advokaten Kacey Keeton havde fortalt, at Myers ikke længere skal henrettes.

”Det amerikanske strafferetssystem er frygteligt fejlbehæftet og diskriminerende, og Rocky Myers sag har været symbolsk for mange af disse fejl. Guvernør Iveys beslutning om at omstøde hans dødsdom er et af første afgørende skridt mod retfærdighed for ham og hans familie,” siger TJ Riggs, som er koordinator for afskaffelse af dødsstraf i Alabama for Amnesty International:

”Dødsstraf er den ultimative grusomme, umenneskelige og nedværdigende straf.”

Rocky Myers. FOTO: Privat

Rocky Myers

 

Han er den første mand, der har modtaget benådning i staten Alabama, siden dødsstraffen blev genindført i 1976. Det er kun sket en gang før i 1999, hvor man benådede en hvid kvinde.

Gennem årene har Amnesty International indsamlet underskrifter for Rocky Myers. Han var en del af Amnestys ”Skriv for liv kampagne” i 2023, hvor hundredtusindvis af mennesker fra hele verden skrev under på et brev, der bad Alabamas guvernør omstøde Myers dødsdom.

Toomaj Salehi (Iran)

Toomaj Salehi blev dømt til døden for at rappe for frihed og deltage i Kvinde-Liv-Frihed-bevægelsen.

Han skriver sange om frihed for den iranske befolkning og om præstestyrets undertrykkende regime og overgreb.

De iranske myndigheder har blandt andet gjort brug af dødsstraf for at kvæle den folkelige opstand og de masseprotester, der fulgte, da 22-årige Jina Mahsa Amnini døde i 2022 efter at have været i det berygtede iranske moralpolitis varetægt, fordi hun ifølge dem ikke bar sit tørklæde korrekt.

I april 2024 blev Toomaj Salehi fundet skyldig i ”korruption på jorden” og dømt til døden.

Han fik elektriske stød, dødstrusler og tæsk, som har efterladt ham med brækkede knogler og nedsat syn på det ene øje. I fængslet sad han i isolation og måtte ikke kontakte sin familie.

Amnesty International har flere gange lavet kampagner og globale underskriftsindsamlinger for at få ham løsladt, og i december 2024 fik Toomaj Salehi omstødt sin dødsstraf og er siden blevet løsladt fra fængslet.

Toomaj Salehi. FOTO: Privat

Toomaj Salehi

 

Med mindst 972 henrettelser er Iran det land i verden, der henrettede flest mennesker i 2024 (på nær Kina, hvorfra tallene er usikre, men menes at skulle tælles i tusinder).

Amnesty arbejder for at få dødsdommene omstødt, og for at få de uskyldige løsladt. Ofte er tilståelser til forbrydelser fremkommet under tortur.

I Danmark indsamlede Amnesty danske afdeling 22.852 underskrifter for Toomaj Salehis frigivelse.

Iwao Hakamada (Japan)

I 1968 blev Iwao Hakamada dømt for et mord, han ikke havde begået, og hans søster Hideko Hakamada har lige siden kæmpet for at få ham løsladt.

Efter 47 års kamp lykkedes det endelig at få Iwao Hakamada løsladt.

Hans nu 92-årige søster Hideko blev så rørt, da hun modtog nyheden, at hun græd uafbrudt i en time.

”Jeg plejede at acceptere dødsstraf, jeg skænkede det ikke mange tanker. Men efter det, der skete med Iwao, var jeg nødt til det. Det er en forbrydelse at dræbe et andet menneske, uanset hvad de har gjort. Vi bør alle kæmpe imod dødsstraf, og vi må ikke miste håbet og acceptere, at det bliver ved. Vi har brug for en verden, hvor dødsstraf ikke findes,” siger Hideko Hakamada:

”Vi har kæmpet i 58 år og har modtaget støtte fra hele verden. Jeg vil gerne udtrykke min taknemmelighed for alle, der har støttet op om at få Iwao løsladt. Det kunne jeg aldrig have gjort alene, og Iwaos løsladelse, er kun lykkes på grund af den massive støtte, vi har modtaget.”

Foto af japanske Iwao Hakamada under et interview med Amnesty International. FOTO: Amnesty International

Iwao Hideko

 

Iwao Hideko betragtes som den person, der har siddet længst tid på dødsgangen i verden.

Under sin første retssag blev Iwao Hakamada dømt for mordet på sin arbejdsgiver og sin arbejdsgivers familie. Dommen var hovedsageligt baseret på en tilståelse fra Hakamada, efter at han var blevet afhørt i 20 dage hos politiet. Han trak tilståelsen tilbage under retssagen og fortalte, at han under afhøringen var blevet truet og slået af politiet. Alligevel blev han dømt til døden i 1968.

I september 2024 blev han frifundet.

Amnesty har siden 1977 kæmpet for at afskaffe brugen af dødsstraf i verden sammen med sine medlemmer og støtter. Da vi begyndte, havde kun 16 af verdens lande afskaffet dødsstraf i lov eller i praksis. I dag har 145 lande afskaffet dødsstraf i lov eller i praksis.

Amnesty Internationals årlige rapport om dødsstraf over 2024 viser en stadig klar tendens: Færre lande henretter deres borgere – til gengæld henretter det fåtal af lande flere mennesker.

FAKTA

  • Mindst 1.518 mennesker blev henrettet i 2024 i 15 forskellige lande. Det er det højeste antal kendte henrettelser siden 2015, hvor mindst 1.634 blev henrettet. Til sammenligning blev der henrettet 1.153 mennesker i 2023. Men der er et stort mørketal, da Kina ikke offentliggør tal for kinesiske henrettelser, som menes at skulle tælles i tusinder.
  • 15 lande udførte henrettelser i 2024. Det er et fald med ét land siden 2023, hvor tallet var på 16. Det er også laveste antal, siden Amnesty International begyndte at opgøre tallene.
  • De 1.518 kendte henrettelser fordeler sig på følgende lande: Kina (ukendt antal), Iran (mindst 972), Saudi-Arabien (mindst 345), Irak (mindst 63), Yemen (mindst 38), Somalia (mindst 34), USA (25), Egypten (13), Singapore (9), Kuwait (6), Oman (3). Derudover menes der at være blevet udført et ukendt antal henrettelser i Kiana, Afghanistan, Nordkorea, Syrien og Vietnam.  
  • Iran, Saudi-Arabien og Irak har tilsammen henrettet mindst 1.380 mennesker, hvilket svarer til 91% af alle henrettelser udført i 2024.
  • Iran står for 64% af verdens henrettelser. I 2024 henrettede de 14% flere end året forinden med et antal på 972 imod 853 henrettelser i 2023.
  • Saudi-Arabien har forhøjet antallet af henrettelser fra 172 til mindst 345.
  • Irak har næsten firdoblet deres antal af henrettelser fra 16 i 2023 til mindst 63 i 2024.
  • Henrettelsesmetoderne var i 2024: Halshugning (Saudi Arabien), hængning (Egypten, Iran, Irak, Kuwait, Singapore, Syrien), dødelig indsprøjtning (Kina, USA, Vietnam), skud (Afghanistan, Kina, Nordkorea, Oman, Somalia, Yemen), og kvælning med nitrogengas (USA).
  • Over 40% af henrettelserne blev udført for narkotikarelaterede lovovertrædelser.
  • USA var det eneste vestlige land, der udførte dødsstraf i 2024, hvor 25 mennesker blev henrettet. Antallet af amerikanske stater, der udfører henrettelser, er næsten fordoblet og omfatter nu ni stater sammenlignet med fem i 2023.
  • 113 lande har fuldt afskaffet dødsstraf i lovgivning og samlet set har 145 lande afskaffet dødsstraffen enten ved lov eller i praksis.