01.
Indsamlingshistorier

”Metalbøtten var seriøst tung”

Karen Juul fra Smørum samlede sidste år mere end 5000 kroner ind – ikke mindst takket være en meget gavmild mand i nabolaget, der gav hende en metalbøtte med over 3000 kroner i mønter.

Hun har samlet ind i flere år for forskellige organisationer. Men sidste års indsamling for Amnesty var alligevel noget helt særligt for Karen Juul, der hele dagen stemte dørklokker i sit eget nabolag i Smørum ved København. Faktisk havde den 66-årige pensionerede læge sagt ja til at gå to ruter, og da hun om eftermiddagen ringede på hos en cirka 40-årig mand, fik hun stukket en stor metalbøtte i hånden.

”Han sagde, at den havde stået der gennem nogen tid, og at han blot ventede på at give den til en eller anden indsamling. Den var seriøst tung, og jeg tænkte, at jeg godt gad vide, om der var penge i den. Det var der. Da jeg kom hjem og fik lukket den op, viste der sig at være mere end 3000 kroner i små og store mønter”, fortæller Karen Juul, der blev både glad og overrasket over at få sådan en ”jackpot”.

Mødt af venlige mennesker

I det hele taget var landsindsamlingen i fjor en rigtig rar oplevelse for den samfundsengagerede kvinde, der i alt fik samlet mere end 5000 kroner ind til Amnesty.

”Der var én, der megahurtigt åbnede døren og fortalte, at hun og hendes mor havde ventet på, at der skulle komme en indsamler fra Amnesty forbi. Jeg fik også en sludder med en anden, der sad uden for og røg. Alle var meget venlige, og det virkede som om, at de udmærket kendte Amnesty og organisationens arbejde”.

Karen Juul skal også samle ind i år, men denne gang nøjes hun med én rute.
”Sidste år var jeg nok lidt overmodig og tænkte, at det kunne jeg da sagtens. Men selv om jeg kender området ret godt, var det alligevel en lang og kold tur. Nu tager jeg den gode rute i år – den der giver mest i hele Smørum. Bofællesskabet i Æblevangen, men også andre på vejen, som plejer at være gavmilde ved jeg fra tidligere indsamlinger”.

Optaget af kvinders rettigheder

Hun har ikke noget mål for, hvor mange penge der gerne skulle komme i bøtten den 9. december, men er bare glad for, at folk vil donere penge til Amnestys arbejde.
”Undertrykkelsen af kvinder i Indien og Afrika og forfølgelsen af yazidi-kvinderne er helt klart noget, der berører mig meget. Men det gør de mennesker, der kæmper for frihed og bliver tortureret og fængslet, også. Og der tænker jeg, at det er godt, at vi har Amnesty, fordi de gør en forskel”, siger Karen Juul, der udover at samle ind for forskellige organisationer også selv donerer 15.000 kroner hver jul til en række velgørende organisationer.

Vigtigt at vide som indsamler