Loujain al-Hathloul er løsladt!

Efter tæt ved tre års fængsel er den fremtrædende saudiske menneskerettighedsforkæmper Loujain al-Hathloul blevet løsladt. ”Hun burde ikke have tilbragt ét eneste sekund bag tremmer”, lyder det fra Amnesty International, som sammen med tusindvis af danskere har arbejdet for hendes frihed.

Den 10. februar modtog Amnesty den længe ventede nyhed om, at Loujain al-Hathloul var blevet løsladt efter mere end 1000 dage i fængsel for sin fredelige aktivisme for kvinders rettigheder i Saudi-Arabien.

”Vi er enormt lettede, men løsladelsen kommer alt for sent og efter en forfærdelig tid i fængslet”, siger Lynn Maalouf, Amnestys vicedirektør for Mellemøsten og Nordafrika.  

I fængslet blev Loujain al-Hathloul udsat for isolation, tortur, seksuel chikane og blev nægtet adgang til sin familie i måneder ad gangen. Trods sin løsladelse har hun stadig en betinget dom over hovedet, ligesom hun har udrejseforbud.

 ”De saudiske myndigheder må sikre, at de ansvarlige for mishandlingen af hende bliver stillet til ansvar, ligesom de må sikre, at hun ikke bliver underlagt yderligere straf såsom udrejseforbuddet”, siger Lynn Maalouf.  

Ikke alene

Amnesty har fra begyndelsen betragtet Loujain al-Hathloul som en samvittighedsfange, der alene er blevet forfulgt for modigt og fredeligt at forsvare kvinders rettigheder og ytringsfriheden i Saudi-Arabien.

Efter mere end to års varetægtsfængsling blev al-Hathloul den 28. december 2020 idømt fem år og otte måneders fængsel ved en specialdomstol i kongedømmet. To år og ti måneder af dommen for at ”have spioneret med fremmede magter” og ”konspireret imod kongedømmet” blev gjort betinget.

Amnesty opfordrer Saudi-Arabien til omgående og betingelsesløst at løslade de mange øvrige samvittighedsfanger, som er fængslet i landet alene for fredeligt at have krævet reformer og forsvaret basale rettigheder, herunder kvinderettighedsaktivisterne Samar Badawi og Nassima al-Sada.

49.783 underskrifter fra Danmark og Færøerne

Loujain al-Hathloul blev blandt andet kendt som en af frontfigurerne i de saudiske kvinders kamp for retten til at køre bil – en rettighed de i dag har fået.

Men da myndighederne i juni 2018 ophævede forbuddet mod kvindelige bilister, kunne Loujain al-Hathloul ikke selv sætte sig bag rattet. Sammen med aktivisterne Iman a-Nafjan og Aziza al-Yousef var hun på det tidspunkt allerede fængslet for sit arbejde for kvinders rettigheder i landet, alt imens kongedømmet for omverdenen promoverede en fortælling om at der var forandring på vej i landet og at kvinder ville få flere rettigheder.  

I 2018 skrev 49.783 danskere og færinger under på Amnestys krav om at de tre kvinder skulle løslades, og de seneste år er den internationale opmærksomhed omkring deres fængsling taget til.

Da Saudi-Arabien i november 2020 var vært for G20-topmødet, brugte Amnesty igen anledningen til at sætte fokus på fængslingen af de saudiske kvinderettighedsaktivister, og policychef i Amnesty Danmark, Stinne Bech, er ikke i tvivl om, at støtten fra både danskere og mennesker fra hele verden har været med til at gøre en forskel i denne sag.  

”Man skal ikke tage fejl af, at Saudi-Arabien går højt op i sit globale omdømme, og støtten fra mennesker over hele verden har hjulpet os i Amnesty til at sætte uretfærdigheden imod Loujain al-Hathloul på dagsordenen. Desværre sidder en række fredelige og modige aktivister stadig fængslet, så vores arbejde forsætter”, siger Stinne Bech.