Ytrings-, presse- og forsamlingsfrihed
Marts: Den iranske åndelige vejleder, Mohammad Ali Taheri, blev genforenet med sin familie i Canada. I 2011 blev han arresteret og dødsdømt i Iran for at have etableret den religiøse gruppe Erfan-e Halgheh. Tilbageholdelsen af ham blev mødt med fordømmelse og globale appeller fra Amnesty, og det kulminerede med, at hans dødsdom og straf blev omgjort. Han blev løsladt i 2019 og flygtede siden til Canada, hvorfra han takkede Amnestys medlemmer for deres utrættelige arbejde.
Marts: Ugandas forfatningsdomstol annullerede dele af landets lovgivning, som i mange år havde givet politiet overdreven magt til at forbyde offentlige forsamlinger og protester. Det gav et glimt af håb til landets hårdt trængte menneskerettighedsforkæmpere og politiske opposition.
Juli: Amnestys overvågning og dokumentation af politivold i USA under de store Black Lives Matter-demonstrationer blev taget op i dokumentarer af store amerikanske medier som NY Times, Washington Post og CNBC. Amnestys researchere briefede også den amerikanske kongres og afgav vidneudsagn i delstaten Oregon, som gik i gang med at ændre reglerne for brug af tåregas.
Juli: Efter pres fra Amnesty blev præsidenten for den nigerianske sammenslutning af bloggere, Samira Sabou, løsladt fra fængsel. Ved sin løsladelse sagde Samira: ”Jeg glemmer ikke Amnesty International, som satte fokus på de usammenhængende omstændigheder ved min anholdelse. Jeg er blevet rørt at den solidaritet og støtte, som jeg har modtaget fra alle dele af verden”.
August: Et højtstående medlem af Chiles politi blev arresteret og tiltalt, to måneder efter at Amnesty offentliggjorde beviser, der indikerede, at han var ansvarlig for, at den studerende Gustavo Gatica blev blind som følge af ulovlig brug af magt af politiet under sidste års store demonstrationer.
August: I Rusland blev et medlem af Jehovas Vidner, Gennadiy Shpakovsky, løsladt og fik sin dom omstødt. Det skete efter pres fra Amnesty International, der betragter ham som en samvittighedsfange, der alene blev fængslet for at have brugt sin religionsfrihed. Amnesty arbejder videre for at sikre, at også den danske samvittighedsfange Dennis Christensen kommer på fri fod.
August: Myndighederne i Venezuela løslod 110 fanger, herunder tre samvittighedsfanger og en fagforeningsleder, Rubén González, som have været tilbageholdt siden november 2019.
September: Somalia annoncerede, at landet vil oprette en ny særlig anklager, som skal efterforske forbrydelser imod journalister. Gennembruddet kom efter Amnesty i februar dokumenterede brud på ytringsfriheden i Somalia og sammen med lokale medieforeninger har lagt pres på myndighederne og holdt møder med myndighederne.
Oktober: FN’s Menneskerettighedsråd forlængede mandatet for FN’s såkaldte Fact Finding Mission i Venezuela med yderligere to år. Forlængelsen kom kort tid efter, at Fact Finding Missionen havde støttet op om Amnestys afdækning af, at Maduro-regeringen sandsynligvis har begået forbrydelser imod menneskeheden.
Oktober: Fem aktivister fra Malaysia, som var blevet tiltalt for at have afholdt en fredelig sammenkomst til støtte for rengøringspersonalet på landets hospitaler, fik besked om, at de ikke længere bliver retsforfulgt. Nyheden kom efter Amnesty i en rapport havde sat fokus på deres sag, og en fagforeningsrepræsentant sagde efterfølgende: ”Vi kunne ikke have gjort det uden hjælpen fra Amnesty International”.
Støt vores arbejde