Journalisten Azimjan Askarov har været fængslet i snart ti år – alene på grund af sit fredelige menneskerettighedsarbejde. Han er 69 år og har problemer med hjertet og lungerne. Nu er hans liv i fare, da COVID-19 spredes i fængslerne i Kirgisistan. Kræv, at han løslades.

Opdatering

OPDATERING 25. JULI 2020: Desværre afgik Azimjan Askarov ved døden 25. juli 2020. På trods af pres fra både FN, EU og Amnesty International, som ville have ham løsladt hurtigst muligt på grund af hans dårlige helbred, så valgte autoriteterne i Kirgisistan at beholde ham i fængslet – hvor han døde af dobbelt lungebetændelse.

Opdatering, 13. maj 2020: Højesteretten i Kirgisistan har valgt at fastholde afgørelsen om livstidsstraf til samvittighedsfangen Azimjan Askarov. Som reaktion siger Marie Struthers, Amnesty Internationals Østeuropa og Centralasien-direktør: ”I dag har højesteret valgt at fastholde 10 års dyb uretfærdighed over for en modig menneskerettighedsforkæmper, som aldrig skulle have været fængslet i første omgang. De kirgisiske myndigheder skal omgående og ubetinget løslade Askarov.”


Azimjan Askarov afsoner en livstidsstraf i et fængsel i Kirgisistan. Han blev fængslet efter en uretfærdig retssag baseret på falske anklager og opdigtede beviser. Alt sammen et forsøg på at stoppe hans fredelige menneskerettighedsarbejde i Kirgisistan.

Hans liv er i fare

Den snart 69-årige journalist er etnisk usbeker. Han har nu siddet fængslet i næsten ti år. Askarovs helbred er blevet alvorligt svækket under det lange fængselsophold.

Han lider både af problemer med hjertet og lungerne, men er ikke blevet tilbudt den lægehjælp, han har brug for. Den dødelige spredning af COVID-19 i fængslerne i Kirgisistan gør, at hans liv nu er endnu mere i fare. 

Fængslet fordi han dokumenterede overgreb

I juni 2010 var der voldsomme sammenstød mellem etniske usbekere og kirgisere i det sydlige Kirgisistan. Sammenstødene kostede 470 mennesker livet. Som journalist og menneskerettighedsaktivist havde Askarov sat sig for, at han ville dokumentere de alvorlige krænkelser, der fandt sted på hans hjemegn. Det endte dog med at få store konsekvenser – han blev dømt i september 2010. 

Udsat for vold og tortur

Sammen med syv andre blev Askarov efterfølgende anklaget for medvirken til mord på en etnisk kirgisisk politibetjent under urolighederne. Retten kendte ham også skyldig i at have opildnet til etnisk had og for deltagelse i masseuroligheder.

Askarovs familie og hans advokater blev udsat for vold gentagne gange – både i og uden for retssalen. Efter sigende gjorde hverken dommeren eller personalet i retten meget for at stoppe volden. 

Askarov har fortalt, at han blev udsat for tortur kort efter sin arrestation. Torturanklagerne er dog aldrig blevet undersøgt til bunds.

En del af en større global aktion

Askarov er bare én ud af de 150 samvittighedsfanger, som Amnesty kræver løsladt verden over. På globalt plan opfordrer Amnesty til øjeblikkeligt og ubetinget at løslade alle samvittighedsfanger i verden. En samvittighedsfange er en person, der er fængslet alene på baggrund af sin tro, politisk arbejde, køn mv. Fangerne er i stor risiko for at blive smittet med corona i overfyldte og uhygiejniske fængsler, hvor adgangen til lægehjælp er enten ikke eksisterende eller utilstrækkelig. 

4. maj 2020