1. juni 2021  

Journalisten Raman og hans partner Sofia blev ulovligt arresteret af myndighederne i Belarus, efter deres fly fra Athen til Vilnius blev tvunget til at lande i Minsk. Skriv under nu og kræv, at de bliver løsladt omgående.

Den 23. maj 2021 var Raman Pratasevich på et fly fra Athen til Vilnius i Litauen med sin partner Sofia Sapega. Raman er en stærk kritiker af regeringen i Belarus. Han er blevet eftersøgt af myndighederne for sit arbejde som en populær blogger og journalist. Som en prominent offentlig person har han stået i spidsen for de omfattende protester imod valget, der fandt sted i august 2020.

Falsk bombetrussel

Idet deres fly fløj gennem Belarus’ luftrum, beordrede kontrollørerne fra landets lufttrafik pludselig, at flyet skulle lande. De påstod, at de havde fået rapporteringer om, at der var en bombe ombord. Flyet blev ledsaget af et belarussisk jægerfly, da det landede i Minsks lufthavn. Raman har levet i eksil, fordi han var bekymret for sin sikkerhed i Belarus, og pludselig så han sig selv blive tvunget tilbage til landet.

Internationalt opråb

Fængslingen af Raman og Sofia har resulteret i internationale protester. Der er ingen beviser for, at de har begået en internationalt anerkendt forbrydelse. Alligevel er de blevet tilbageholdt og udsat for repressalier på grund af Ramans kritiske journalistiske arbejde.

Vær med i vores internationale opråb ved at skrive under på aktionen nu.

Amnesty kræver, at Belarus:

  • Løslader Raman Pratasevich og Sofia Sapega omgående
  • Ikke udsætter Raman Pratasevich og Sofia Sapega for tortur i fængslet
  • Sikrer at de får adgang til en advokat efter eget valg

Hvorfor skal jeg skrive under?

Jo flere vi er, desto større pres kan vi lægge på anklagemyndigheden, så de forhåbentlig løslader Raman Pratasevich og Sofia Sapega omgående.

Hvad sker der med din underskrift?

Vi sender underskrifterne til statsanklageren i Belarus, Andrei Shved. Læs brevet, vi sender nedenfor.

Fortid med vilkårlige anholdelser og tortur

Myndighederne i Belarus har en fortid med at begå overgreb mod mennesker, der fredeligt viser deres uenighed med regeringen. I august 2020 under protesterne efter valget blev over 30.000 mennesker vilkårligt anholdt, og der har siden da været hundredvis af klager om tortur og andre former for mishandling af protestanterne. Mange af de anholdte bliver nu dømt til flere års fængsel for deres fredelige protester.

Gav ”tilståelse” på TV under formodet tvang

Hvis Raman Pratasevich bliver dømt, kan han risikere op mod 20 år i fængsel, og han er i alvorlig fare for tortur og andre former for mishandling.

Den 24. maj gav Raman en “tilståelse” på statskontrolleret TV med et hævet ansigt og det, der lignede et blåt mærke i panden. I videoen siger han, at han “har givet en tilståelse i forbindelse med organisering af protester i byen Minsk”. Han siger også, at han bliver behandlet “på en korrekt og lovlig måde af officererne”. Sådanne ”video-tilståelser”, der er givet under tortur eller tvang, er gentagne gange blevet brugt af myndighederne i Belarus til at skræmme deres modstandere.

Amnesty International er bekymrede for, at myndighederne vil bruge Sofia Sapega som et led i deres tortur af Raman Pratasevich.

Skriv under på vores krav til statsanklageren i Belarus, Andrei Shved, om at Raman Pratasevich og Sofia Sapega skal løslades omgående!


Læs brevet, vi sender til myndighederne

Kære statsanklager Andrei Shved

Jeg skriver for at kræve, at Raman Pratasevich og Sofia Sapega løslades omgående. De blev arresteret den 23. maj 2021, efter at deres fly fra Athen til Vilnius blev tvunget til at lande i Minsk af myndighederne i Belarus under falsk påskud.

Pratasevich blev anklaget under artikel 293 (1) (“Organisering af masseulydighed”), 342(1) (“Organisering eller aktiv deltagelse i en gruppes handlinger, der tydeligt bryder offentlig ro”) og 130(3) (“Opfordring til race, etnisk, religiøs eller andre former for socialt had eller fjendtlighed”).

Grunden til, at Sofia Sapegas er blevet arresteret, er endnu ikke blevet offentliggjort. Det lader til, at parret er blevet tilbageholdt og udsat for repressalier på grund af Raman Pratasevichs kritiske journalistiske arbejde.

Der er ingen beviser for, at Raman Pratasevich og Sofia Sapega har begået en internationalt anerkendt forbrydelse, og deres tilbageholdelse er dermed vilkårlig. De blev arresteret på en ulovlig og hensynsløs måde ved at sætte alle passager på flyet i fare, fordi et MiG-29 jægerfly blev sat til at følge efter deres fly og eskortere det til Minsk.

Den 24. maj blev Raman Pratasevich vist på statsligt TV, hvor han gav en selvinkriminerende udtalelse foran kameraet med tydelige blå mærker i sit ansigt. Jeg er bekymret for, at denne såkaldte ”tilståelse” er blevet givet under tvang, og at Sofia Sapega bliver anholdt, fordi myndighederne vil bruge hende til at lægge pres på Raman Pratasevich.

Amnesty International har dokumenteret omfattende brug af tortur og andre former for mishandling, krænkelser af retten til en retfærdig rettergang og vilkårlig retsforfølgelse af fredelige demonstranter og uafhængige journalister i Belarus.

Med venlig hilsen

Opdateringer

12. august 2021: Underskrifter overleveret

Amnesty Danmark har sendt brevet til chefanklager, Andrei Shved, angående løsladelsen af Raman og Sofia, med underskrifter fra 32.584 danskere – tusind tak til alle, der skrev under. Læs brevet her.

25. juni 2021: Raman og Sofia er sat i husarrest

I går indførte EU økonomiske sanktioner mod Belarus. I dag overførte de belarusiske myndigheder Raman Pratasevich and Sofya Sapega fra et fængsel til husarrest i en lejlighed i Minsk.

Det er gode nyheder og er måske et skridt på vejen til deres endelige løsladelse. Forhåbentlig kan de snart tale med deres familie og venner mere frit.

Underskriftindsamlingen fortsætter, til vi er sikre på, at de er løsladt og kan leve og tale frit uden frygt for repressalier.