24. oktober 2022  

Den danske statsborger og menneskerettighedsforkæmper Abdul-Hadi Al-Khawaja har indtil videre siddet 11 år i fængsel for at deltage i fredelige protester for demokrati. FN mener ikke, at Danmark har gjort nok for at få ham løsladt. Kræv, at regeringen offentligt siger, at Bahrain skal løslade ham nu!

Lige nu: Abdul-Hadi Al-Khawaja har problemer med hjertet, men er endnu ikke blevet tilset af en læge. Vi frygter for hans liv!

Den danske statsborger og menneskerettighedsforkæmper Abdul-Hadi Al-Khawaja spillede en afgørende rolle i organiseringen af fredelige protester for politiske reformer under demokratibevægelsen – det såkaldte ‘arabiske forår’ – som startede i februar 2011 i østaten Bahrain.

Al-Khawaja blev anholdt den 9. april 2011, da maskerede og bevæbnede politimænd midt om natten stormede hans datters hjem, hvor han og hans familie befandt sig. Under anholdelsen bankede politiets agenter ham bevidstløs og slæbte ham i fødderne ned af trappen, så hans hoved ramte hvert et trappetrin og efterlod blodspor.

Efter en uretfærdig retssag blev Al-Khawaja idømt livstid i Jau-fængslet, hvor han stadig sidder den dag i dag.

Det er ikke første gang Amnesty arbejder for Abdul-Hadi Al-Khawajas løsladelse.

Her ses Al-Khawajas datter, Maryam, til Amnestys landsmøde i 2015, dengang hendes far var en del af Amnestys årlige brevskrivningskampagne Skriv for Liv.

”Så længe min far sidder i en fængselscelle, så fortsætter kampen”

Under den første retssag fortalte Al-Khawaja dommeren, at han var blevet udsat for tortur og andre former for mishandling i fængslet, herunder at han var blevet banket og truet med voldtægt. I starten af sin fængsling fik Al-Khawaja flere brud på kæben og har gennemgået flere operationer, men lider stadig af kroniske smerter. Hans ansigtsknoglestruktur er permanent beskadiget, og hans sår er ikke helet ordentligt. Han har derfor løbende brug for lægehjælp. Men fængslet nægter ham ofte at komme til lægen, og vi er derfor bekymrede for hans helbred. 

Al-Khawaja er Danmarks eneste samvittighedsfange, og med et stærkt fokus på demokrati og rettigheder i dansk udenrigspolitik bør Danmark sætte handling bag ord ved at kæmpe for hans løsladelse – ikke kun bag lukkede døre, men også med et offentligt pres direkte over for Bahrain.

11 år i fængsel for at ytre sig er 11 år for mange. Kræv, at den danske udenrigsminister skruer op for presset for Al-Khawajas løsladelse og tager alle midler i brug.

Alvorlige problemer med helbredet

Amnesty har talt med Maryam, én af Abdul-Hadi Al-Khawajas døtre, som er bosat i Danmark. Hun er i kontakt med sin far hver søndag sammen med resten af familien.

Når fængslet nægter andre fanger adgang til medicinsk behandling, eller andre fanger mishandles, så siger min far sin mening, og fordi han siger sin mening, bliver han også et konkret mål for fængselsvagterne.

Maryam, Abdul-Hadi Al-Khawajas datter

Som følge af den brutale tortur, som fængselsvagterne har udsat hendes far for, har han fået alvorlige helbredsproblemer. Han har derfor et akut behov for langvarig medicinsk behandling samt rehabilitering.

Amnesty International har ved en tidligere indlæggelse dokumenteret, at han havde revner på kæben og i kraniet, og at han havde store sorte mærker på sine arme. Han har i øjeblikket 18 plader og 36 skruer i kæben, efter operationer i ansigtet.

Danmark vil ikke markere sig offentligt

FN’s særlige rapportør for menneskerettighedsforkæmpere, Mary Lawlor, har udtalt, at hun er chokeret over, at Danmark ikke offentligt kræver Al-Khawajas løsladelse over for Bahrain. Hun har også sagt, at det vil hjælpe, hvis Danmark udtaler, at Al-Khawaja har mulighed for at tage et fly til København efter løsladelsen, hvor han tidligere har boet i over et årti.

Jeg forstår ikke, hvordan min far, der er den eneste danske samvittighedsfange i verden, ikke er en prioriteringssag for den danske regering.

Maryam, Abdul-Hadi Al-Khawajas datter

Det er et kerneområde i Danmarks udenrigs- og udviklingspolitik at støtte op om menneskerettighedsforkæmpere globalt. Men selvom den tidligere danske udenrigsminister har lagt pres på Bahrain bag lukkede døre, ville ministeren ikke offentligt gå mere i detaljer om Al-Khawajas sag eller mødes med hans datter, Maryam.

Det, mener Amnesty, er forkert. Vi mener, at det først er, når Danmark går forrest, at der kan ske en reel forandring. Nu har den nye danske udenrigsminister en chance for at markere sig offentligt.

Danmark er det eneste land, der kan sikre Al-Khawajas løsladelse, fordi han er dansk statsborger. Hvis EU, USA og andre regeringer skal bakke op om presset, er det nødvendigt, at Danmark går forrest. 

Kan tale med familien ti minutter om ugen

Fængslet har reduceret Al-Khawajas ugentlige opkald til sin familie. Tidligere havde han lov til at tale med sin familie mellem 20-25 minutter hver søndag, men de opkald reduceres ofte.

I et af opkaldene fortalte han familien om sit helbred. Han havde fået fortalt af lægen, at han risikerede at miste synet på det højre øje, og derfor havde behov for at blive undersøgt. Men fængselsvagterne fortalte, at han ikke kunne få en ny lægekonsultation det næste år.

Mens han fortalte os om dette [manglende adgang til læge], begyndte vagten at råbe ‘det må du ikke tale om’, hvortil min far svarede, at det var hans ytringsfrihed, og at hvis han ville, så kunne han kritisere både vagten, hans chef og selv kongen.

Maryam, Abdul-Hadi Al-Khawajas datter

Hjerteproblemer blev ikke tilset

Om aftenen den 28. februar 2023 fik Al-Khawaja rytmeforstyrrelser i hjertet. Han blev bragt til fængslets lægeklinik og derfra sendt videre til Bahrain Defence Force-hospitalet, hvor lægen konstaterede, at han akut skulle tilses af en hjertespecialist. Mens Al-Khawaja modtog behandling på hospitalet, insisterede en civilklædt mand – der påstod at være chef for hospitalets sikkerhedsafdeling – at han skulle lægges i håndjern. Det nægtede Al-Khawaja, hvorefter han blev bragt tilbage til Jaw-fængslet – uden at møde og blive tilset af hjertespecialisten.

Vores krav

Sammen kan vi kræve, at den danske udenrigsminister går forrest og kommer med en klar og tydelig offentlig udmelding, hvor ministeren:

  • Kræver direkte og offentligt af myndighederne i Bahrain, at de løslader Abdul-Hadi Al-Khawaja øjeblikkeligt og uden betingelser.
  • Kræver, at Al-Khawaja får lov til at rejse til København umiddelbart efter sin løsladelse.
  • Kræver, at myndighederne i Bahrain igangsætter en uafhængig undersøgelse af Al-Khawajas anklager om tortur.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Nu er tiden kommet til et stort fælles pres, som vi tror vil gøre en forskel på grund af parlamentsvalget i Bahrain den 12. november. Det betyder, at Bahrains regering i de kommende måneder går ekstra meget op i internationalt omdømme og lytter til omverdenens kritik netop nu.

Derudover er perioden op til valget en afgørende test for den nye premierminister og kronprins, der har promoveret sig selv som progressiv og reformvillig.

Endelig vil Bahrains ’eksamination’ i menneskerettigheder under den universelle periodiske bedømmelse (UPR – Universal Periodic Review) i FN-regi også finde sted 7. november, hvilket giver momentum til mobilisering omkring menneskerettighedssituationen i Bahrain.

På grund af alle disse omstændigheder mener vi, at et pres i den kommende måned er afgørende i vores forsøg på endelig at få al-Khawaja løsladt.

Da Amnesty Danmark lagde et stort pres på Bahrain for Al-Khawajas løsladelse i 2012, var han tæt på at blive løsladt, men den tidligere premierminister satte en stopper for løsladelsen. Nu ser det forhåbentlig anderledes ud med den nye premierminister.

Hvad sker der med din underskrift?

Amnesty Danmark og en række andre organisationer planlægger at overlevere underskrifterne til udenrigsministeren i december. Forhåbentlig kan Al-Khawajas familie personligt overlevere underskrifterne til ministeren.

Hvad er en samvittighedsfange?

En person, der ikke har brugt eller været fortaler for vold eller had under de omstændigheder, der førte til vedkommendes anholdelse.

Personen er fængslet udelukkende på grund af, hvem vedkommende er (seksuel orientering, etnicitet, nationalitet eller social oprindelse, sprog, fødsel, hudfarve, køn eller økonomisk status), eller hvad vedkommende tror på (religiøs, politisk eller anden samvittighedsfuld overbevisning).

Hvem er Abdul-Hadi Al-Khawaja?

Den dansk-bahrainske statsborger og menneskerettighedsforkæmper Abdul-Hadi Al-Khawaja er medstifter og tidligere direktør af flere menneskerettighedsorganisationer. Han har modtaget adskillige priser, senest modtog han den prestigefyldte Martin Ennals Award for menneskerettighedsforkæmpere.

Han er 61 år, er gift, har fire døtre og fire børnebørn. Inden han blev fængslet arbejdede han i de sidste par år for den internationale NGO Front Line Defenders som beskyttelseskoordinator for Mellemøsten og Nordafrika. Front Line Defenders er en NGO, der arbejder for beskyttelse af menneskerettighedsforkæmpere.

Efter en uretfærdig retssag blev han idømt fængsel på livstid den 22. juni 2011 af en militærdomstol i Bahrain. I april 2012 blev sagen overført til en civil domstol som en ankesag. Appeldomstolen stadfæstede den 6. januar 2013 dommen.

Disse organisationer står bag vores krav:

Front Line Defenders, Human Rights Watch, Vuka!, CIVICUS, International Service for Human Rights, Project on Middle East Democracy, IFEX, Freedom House, Martin Ennals, Rafto, World Movement Assembly, Human Rights First, Gulf Centre for Human Rights, Bahrain Center for Human Rights, Bahrain Institute for Rights and Democracy, Americans for Human Rights and Democracy in Bahrain, Dignity, PEN, International Media Support, Rerieve, DAWN og Cairo Institute for Human Rights Studies.