21. juni 2021  

Som 15-årig blev Ciham Ali tilbageholdt af de eritreiske myndigheder, fordi hun forsøgte at flygte fra landet. Hun er ikke blevet set siden. Hjælp os med at finde Ciham og få hende løsladt nu.

Den 8. december 2012 blev Ciham Ali Ahmed og hendes onkel arresteret, efter de forsøgte at krydse grænsen mellem Eritrea og Sudan. Cihams farfar blev også vilkårligt fængslet og døde i fængslet. Dengang var hendes far, Ali Abdu, informationsminister for Eritreas præsident, Isaias Afwerki. Hendes far flygtede og gik i eksil kort tid før, Ciham selv forsøgte at flygte.

Normalt fængsles de, der forsøger at krydse grænsen, kun i fire til seks måneder. Mere end ni år senere er Ciham og hendes onkel dog stadig forsvundet. Deres familie har ikke set eller hørt fra dem, siden de blev anholdt ved grænsen. De ved ikke, hvor de befinder sig, eller om de er okay. Derfor kalder Amnesty International regeringens tilbageholdelse af Ciham for en såkaldt ’tvungen forsvinding’ – som er en forbrydelse under international lov.  

Hendes familie har gentagne gange rakt ud til det amerikanske udenrigsministerium, men har ikke fået noget svar. Ciham har dobbelt statsborgerskab. Hun er både eritreisk og amerikansk, men på trods af det er det begrænset, hvor meget den amerikanske regering har gjort for at gribe ind i hendes sag. Vi tror på, at USA har magten til at få Ciham løsladt, hvis de presser Eritreas regering lidt mere.  

USA kan gøre meget mere for at få Ciham løsladtSkriv under på aktionen og tilslut dig vores krav om at få løsladt Ciham nu. #FreeCiham 

Sammen kan vi presse den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, til at gribe ind i Cihams sag og kræve, at hun løslades straks og uden betingelser. 

Fødselsdagsaktion

Den 3. april lancerede vi en #FreeCiham fødselsdagsaktion. Kun få dage efter tweetede det amerikanske senats udenrigskomité om Cihams sag.

Det er den første offentlige anerkendelse fra den amerikanske regering. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, og kampagnen er kun lige begyndt. Det er vigtigt, at vi fortsætter med at lægge pres på USA – vi stopper først, når Ciham er blevet løsladt.

Vores krav

Vi kræver, at den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken:

• Opfordrer præsident Isaias Afwerki til at afsløre, hvor Ciham Ali befinder sig og omgående og ubetinget løslader hende

• Sørger for, at Ciham Alis sag stilles for en formel undersøgelse og at alle, der er involveret i hendes tvungne forsvinden, bringes for retten. Hun skal desuden have erstatning fra staten for det, hun har været udsat for

• Opfordrer præsident Isaias Afwerki til at garantere hendes sikkerhed, indtil hun løslades

• Opfordrer de eritreiske myndigheder til at respektere ytringsfriheden og bevægelsesfriheden

Hvorfor skal jeg skrive under?

Din underskrift er med til at lægge pres på den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, så han bruger sin position til at få Eritreas regering til at løslade Ciham Ali.

Hvad sker der med din underskrift?

Vi sender underskrifterne til den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken.

Aldrig blevet anklaget

Ciham og hendes onkel er aldrig blevet stillet for en domstol eller anklaget for en forbrydelse. Hendes familie har aldrig fået en forklaring på, hvorfor de er blevet arresteret, eller hvorfor deres tilbageholdelse bliver forlænget. Vi antager, at regeringen straffer Ciham, fordi de tror, at hendes far var involveret i kupforsøget i 2013. Hendes familie fortæller, at når de spørger ind til Cihams tilbageholdelse, får de altid det samme svar: ‘Hendes sag håndteres personligt af præsident Isaias Afwerki’. 

Hvem er Ciham Ali Ahmed?

Ciham blev født den 3. april 1997 i Los Angeles i USA, men er vokset op i Eritrea, hvor hendes familie stammer fra. Hun har derfor dobbelt statsborgerskab. Hendes far, Ali Ahmed Abdu, var tidligere informationsminister i Eritrea. Ciham talte flydende engelsk og italiensk, elskede at male og svømme og drømte om at blive modedesigner. 

Hvad skete der under kupforsøget?

Den 21. januar 2013 var der et kupforsøg i Eritrea, hvor der ikke blev affyret våben, og ingen blev såret.  

Cihams far, Ali Ahmed Abdu, gik ud af regeringen og forlod Eritrea en måned før kupforsøget. Eritreas regering mistænker ham for at have støttet kupforsøget.  

Under kupforsøget omringede soldaterne informationsministeriets bygning og stormede landets eneste og statskontrollerede tv-station, så de kunne annoncere deres krav.  

Soldaterne krævede, at en lov om løsladelse af politiske fanger blev implementeret.

Eritreas brud på menneskerettighederne

Den eritreiske regering forbyder deres borgere fri bevægelighed. Det er således kriminelt at forlade landet, hvilket er en alvorlig krænkelse af menneskerettighederne. Afhængigt af ens situation, er eritreere nødt til at søge tilladelse fra regeringen for at få et udrejsevisa.  

Mange eritreere er blevet tvunget til at indgå i et obligatorisk militærserviceprogram, der svarer til tvangsarbejde, fordi de får så lav en løn. Som resultat heraf vælger mange mennesker, især de unge, at flygte fra landet ved hjælp af smuglere. 

Eritrea har stærkt undertrykkende love og er lukket for blandt andet journalister og menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International. De, der på nogen måde er forbundet med menneskerettighederne, bliver typisk fængslet.  

Amnesty International har kæmpet for forsvundne samvittighedsfanger i Eritrea i de sidste 17 år og har spillet en aktiv rolle for at få FN’s undersøgelseskommission om Eritrea oprettet. 

SKRIV FOR LIV 2021

Ciham er også en del af vores globale brevskrivningskampagne Skriv for Liv i 2021, hvor elever og aktivister skriver breve til myndighederne i USA.

Opdateringer

15. december 2021: Vi har sendt underskrifterne til Amnesty USA

Så har vi sendt 26.269 underskrifter for Cihams frihed til vores kollegaer i Amnesty USA. De vil overlevere de danske underskrifter sammen med underskrifter fra andre Amnesty-sektioner verden over til den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken.