15. december 2016  

Fri passage til de civile i Aleppo nu

I Aleppo bliver civile bombet og myrdet på gaden. Titusinder uskyldige har brug for evakuering nu, hvor de risikerer at blive fanget, tortureret eller henrettet.

Situationen i Aleppo er mere skrøbelig og turbulent end nogensinde før. Regeringsstyrkerne er ved at tage magt over byen, og titusinder civile er fanget. Folk skriver deres sidste farvel på sociale medier, for risikoen for at blive fanget, tortureret eller henrettet er stor. Ifølge FN foretager Assads hær likvideringer af selv kvinder og børn på åben gade

Netop nu er det derfor kritisk, at vi lægger pres på Putin og Assad. Kun de kan stille garanti for, at de civile kan forlade byen frit og sikkert. Rygter om evakuering florerer, men før alle er sikkert ude er der ingen garantier. Det er derfor vigtigt, at vi bliver ved med at lægge pres på myndighederne.


Hvad skal der ske bagefter?

Først og fremmest skal vi have de civile ud. Men civile og soldater, som fortsat er i Aleppo, skal også beskyttes mod henrettelse, tortur, forsvindinger og vilkårlige tilbageholdelser. Det er derfor vigtigt, at FN’s observatører også får adgang til byen.

Næste trin er selvfølgelig at sørge for, at de evakuerede får den hjælp, de har brug for. Desværre betyder en evakuering ikke, at deres trængsler er forbi. For de fleste vil formentlig ende som internt fordrevne i Syrien eller i en overfyldt flygtningelejr i et af Syriens nabolande, hvor overgreb og mangel på mad, vand, medicin og skolegang er en del af den barske hverdag. 

Det behøver ikke at være sådan. Kræv, at den danske regering:

  • Dropper sit stop for kvoteflygtninge og igen tager imod mindst 500 af de allermest udsatte
  • Åbner op for, at syriske flygtninge kan få deres familie til Danmark straks og ikke skal vente i tre år på at søge om familiesammenføring
  • Arbejder for, at alle lande tager ansvar og ikke overlader det til nærområderne alene at huse de mange mennesker på flugt


Hvad kan du ellers gøre?

Hjælp Amnesty med at give lyd til stemmerne fra de civile i Aleppo – de har brug for dig! De har brug for at blive hørt af verdenssamfundet, og måske kan dette sidste nødråb være med til at få beslutningstagerne til at handle.

Stil din Facebook-side eller Twitter-konto til rådighed for at dele stemmerne fra Aleppo med omverdenen.