8. november 2019  

Sarah og Séan har hjulpet bådflygtninge i havsnød ud for den græske ø Lesbos. Nu er de sigtet for menneskesmugling og kan risikere 25 år i fængsel. Skriv under og vær med til at kræve, at alle anklager mod Sarah og Séan frafaldes.

De to studerende, Sarah Mardini på 24 år og Seán Binder på 25 år, mødte hinanden på den græske ø, Lesbos, hvor de begge havde meldt sig som frivillige livreddere for at hjælpe mennesker i nød.

I samarbejde med flere hjælpeorganisationer spejdede Sarah og Séan efter både i havsnød. Takket være deres færdigheder som dygtige svømmere og livreddere var de med til at redde børn, kvinder og mænd i land.

Sarah er selv syrisk flygtning, men bor i dag i Tyskland. Hendes rejse fra Syrien i 2015 nåede internationale medier, da hun sammen med sin søster reddede 18 mennesker fra druknedøden ved at svømme og trække den kæntrede båd i land. Seán er irsk og søn af en vietnamesisk flygtning. 

100 dages fængsel

I februar 2018 blev Sarah og Séan arresteret af det græske politi. De fik fortalt, at de var mistænkt for menneskesmugling og spionage og at politiet ville efterforske sagen. De blev dog løsladt igen.

Flere måneder senere var Sarah på vej hjem til Berlin for at genoptage sine studier. Kort før hun gik ombord på flyet, blev hun arresteret på ny. Kort efter blev Séan også arresteret. 

De blev varetægtsfængslet i over 100 dage, før de til sidst blev løsladt mod kaution.

Seán fortæller, at det, der skræmmer ham mest, er ikke at han risikerer at komme i fængsel i mange år. Men “at det kan ske for alle og enhver”. Han mener, at det er forkert, at myndighederne gør folk til forbrydere, når de forsøger at hjælpe flygtninge, i stedet for at gøre mere for at beskytte og hjælpe de mennesker, der flygter fra krig og fattigdom. 

Séan er rejst hjem til Irland, og Sarah er tilbage i Berlin, hvor hun bor. Men de har stadig en dom hængende over hovedet. Nu venter de på, at det græske politi afslutter efterforskningen. Så snart efterforskningen er slut, vil de græske myndigheder afgøre hvorvidt Sarah og Seán skal tiltales og retsforfølges. 

Sarah og Seáns frivillige humanitære arbejde har reddet menneskeliv. Men nu gør de græske myndigheder dem til kriminelle for at hjælpe mennesker i nød. Skriv under, så vi kan lægge pres på de græske myndigheder og fortælle dem, at medmenneskelighed ikke er kriminelt!

Baggrund

Medmenneskelighed og solidaritet med flygtninge og mennesker på flugt bliver gjort til en forbrydelse mange steder i verden. Love som burde virke beskyttende bliver misbrugt af myndighederne til at fængsle og chikanere hjælpearbejdere og frivillige, som hjælper mennesker i nød. 

Danske Salam Aldeen blev retsforfulgt for sit arbejde med at hjælpe asylansøgere på den græske ø Lesbos. Og i USA nær den mexicanske grænse bliver frivillige nødhjælpsarbejdere chikaneret og retsforfulgt, når de stiller vand frem og tilbyder husly til mennesker på flugt. 

I Grækenland har myndighederne siden 2015 åbnet straffesager og efterforsket de hjælpearbejdere og frivillige, som hjælper mennesker på flugt. Tusindvis af asylansøgere sidder fast i flygtningelejre på de græske øer, hvor de lever under umenneskelige forhold. Deres skæbne er et fælles europæisk ansvar.


Opdateringer