10. oktober 2019  

En ung iransk kvinde tog sin hijab af og delte blomster ud på en togstation i Teheran. Det koster hende nu 16 års fængsel. Hjælp os med at få hende frikendt!

Opdatering

Februar 2023:Yasaman og hendes mor,Monireh Arabshahi er endelig blevet løsladt fra fængslet.

Marts 2020: Den danske billedkunstner Jens Galschiøt besluttede at opkalde et kunstværk efter Yasaman. Salget af Galschiøts rose gik til Amnestys arbejde i Iran.
Læs mere om kunstprojektet her.

September 2020: Yasaman Aryani er desværre ikke blevet løsladt endnu, men hendes dom er blevet nedsat fra 16 år til ni år og syv måneder. 

På kvindernes internationale kampdag den 8. marts 2019 valgte 24-årige Yasaman Aryani at tage sin hijab af. Sammen med sin mor og en veninde delte hun blomster ud til kvinder på en togstation i Irans hovedstad, Teheran.

En måned senere blev Yasaman arresteret og sigtet for at ”opfordre til korruption og prostitution”. Nu er hun idømt 16 års fængsel.

Truet til tilståelse

Yasaman blev arresteret af sikkerhedsstyrker den 10. april. I ni dage blev hun tilbageholdt på et interneringscenter, hvor hun blev presset til at give en tvungen tilståelse om, at hun var blevet opfordret af oppositionskræfter fra udlandet til at afklæde sig hijab’en og dele blomster ud.

Myndighederne truede Yasaman med at arrestere hendes venner og familiemedlemmer, hvis ikke hun tilstod sin ”ugerning”.

Yasaman blev sat i Shahr-e Rey fængslet. Dette er et fængsel for kvinder, som er dømt for alvorlig voldskriminalitet. Hun er nu overflyttet til Evin-fængslet i Iran, som efter sigende er et endnu værre sted at opholde sig. Her bliver fanger isoleret, afhørt uden advokat og nogle udsættes for tortur.

Her deler Yasaman blomster ud

Dømt for fredelig aktivisme

Yasamans mor, Monireh Arabshahi, blev også arresteret. I maj måned blev de begge sigtet for at have begået ”forbrydelser mod national sikkerhed”, ”sprede propaganda mod systemet” og ”planlægge og opfordre til korruption og prostitution” via deres afklædte fremtoning.

I virkeligheden har Yasaman og hendes mor kun demonstreret på fredelig vis mod tvungen brug af hijab og for kvinders rettigheder i Iran.

Kriminalisering af kvinder og piger, som ikke er iklædt hijab, er en ekstrem form for kønsdiskrimination.

Hjælp os med at kræve at Yasaman og de to andre kvinder, som sidder fængslet, bliver løsladt øjeblikkeligt. Kvinder i Iran har ret til at protestere mod tvungen brug af hijab. Skriv under nu!

 Vi kræver, at: 

  • Yasaman Aryani bliver løsladt øjeblikkeligt og betingelsesløst
  • De kvinder, som pt. sidder varetægtsfængslet for deres fredelige protester mod tvungen brug af hijab, skal løslades betingelsesløst fra fængsel – heriblandt Yasamans mor, Monireh Arabshahi
  • Kvinder i Iran får lov til at fortsætte deres vigtige menneskerettighedsarbejde uden frygt for chikane og retsforfølgelse
  • Myndighederne ophæver diskriminerende love og respekterer kvinders ret til at bestemme over sig selv

Baggrund

De iranske myndigheder har pålagt piger ned til 7 år at bruge hijab. Piger og kvinder, som trodser landets hijab-påbud, møder dagligt chikane og vold fra politi eller andre, der støtter påbuddet. Ofte bliver kvinderne slået i ansigtet, lagt i håndjern og kørt væk i politibiler. Ifølge loven kan kvinder og piger helt ned til 9-årsalderen risikere straf som bøder og fængsling.

Flere kvinder er begyndt at filme disse overgreb for at vise resten af verden, at de bliver chikaneret og overfaldet som følge af påbuddet. Dette har medført, at statslige medier har igangsat en hetz mod de kvinder, der kæmper for afskaffelse af hijab-påbuddet.

Amnesty har modtaget information om, at flere kvinder har modtaget truende telefonsamtaler fra Irans efterretnings- og sikkerhedstjenester. Kvinderne bliver advaret om, at de vil blive arresteret, hvis de fortsætter med at demonstrere mod tvungen brug af hijab.