4. juni 2019  

Kinesisk aktivist er idømt tre et halvt års fængsel for at markere årsdagen for overgrebene på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Skriv under, så vi kan presse på for at få Chen Bing løsladt.

I disse dage er det 30 år siden, militæret rykkede ind på Den Himmelske Freds Plads i Beijing for at forhindre tusindvis af kinesere i at demonstrere på fredelig vis. Flere hundrede mennesker blev dræbt.

I april i år blev aktivisten Chen Bing idømt tre et halvt års fængsel, fordi han sammen med tre andre aktivister havde produceret en likør, hvis navn og mærkat blev brugt til at mindes rydningen af Den Himmelske Freds Plads.

Chen Bing og de tre andre aktivister har siden 2016 været tilbageholdt af de kinesiske myndigheder, siden de forud for 27-årsdagen for rydningen af Den Himmelske Freds Plads promoverede deres likør på internettet.

I følge dommen havde de fire aktivister ”fremprovokeret ballade”. Chen Bing, der ikke har vedkendt sig at have begået en forbrydelse, er som den eneste af de fire blevet idømt en fængselsdom.

Skriv under og hjælp os med at lægge pres på de kinesiske myndigheder. Amnesty kræver, at de kinesiske myndigheder beskytter Chen Bings ytringsfrihed og løslader ham øjeblikkeligt og betingelsesløst.

Baggrund

I foråret 1989 besatte tusindvis af universitetsstuderende Den Himmelske Freds Plads i Beijing. De demonstrerede på fredelig vis og krævede politiske reformer i Kina. Da demonstrationen var på sit højeste, vurderes det, at der var flere end en million kinesere samlet på pladsen.

Regeringen indførte undtagelsestilstand og indsatte militæret i Beijing for at stoppe demonstrationen. I første omgang blev soldaterne forhindret adgang til pladsen, da lokale indbyggere gik på gaden og fysisk blokerede for militærets fremrykning.

Natten mellem den 3. og 4. juni ankom kampvogne og tungtbevæbnet militær til pladsen. Soldaterne åbnede ild og dræbte og sårede hundredvis af demonstranter. Efterfølgende blev demonstranter tilbageholdt, fængslet og tortureret. Kinas regering har aldrig taget ansvar for overgrebene på pladsen.