20. marts 2019  

Iran: 38 års fængsel og 148 piskeslag til iransk kvinderettighedsforkæmper

Nasrin Sotoudeh er blevet idømt 38 års fængsel og 148 piskeslag for blandt andet at protestere imod Irans lov om, at kvinder skal bære hijab. Din underskrift kan hjælpe hende.

I Iran er det ulovligt for kvinder og piger at forlade deres hjem uden tørklæde, der dækker deres hår. De skal også dække deres arme og ben til. Det ville Nasrin have ændret, og det var den kamp, der fik hende fængslet og idømt 38 års fængsel og 148 piskeslag.

Det betyder, at hun lige nu må undvære sine børn og mand, og hun kan ikke længere udføre sit vigtige arbejde som menneskerettighedsadvokat. 

Global opbakning

250.000 mennesker har allerede skrevet under på, at Nasrin skal løslades omgående. Det giver håb om, at vi kan lægge et politisk pres på Iran.  

Dommer gav ekstra straf

I retssagen blev artikel 134 i den iranske straffelov taget i brug, og den giver dommere mulighed for at idømme en højere straf end den normale maksimumstraf, når en anklaget står over for mere end tre tiltaler. I Nasrin Sotoudehs tilfælde brugte dommer Mohammad Moghiseh denne mulighed ved hver af de syv anklager, hvorefter han lagde fire år oveni, så fængselsdommen blev øget fra 29 til 38 år. 

Den hårdeste dom i flere år
Det er den hårdeste dom mod en menneskerettighedsforkæmper i Iran, som Amnesty har dokumenteret i de senere år. Og den indikerer, at myndighederne – opflammet af den udbredte straffrihed for menneskerettighedskrænkelser – skruer stadig mere op for undertrykkelsen. 

Vi kræver, at Iran:

  • løslader Nasrin Sotoudeh omgående