11. november 2016  

Borgerjournalisten Qin blev anholdt, fordi hun planlagde at dække demonstrationerne under G20 topmødet i Hangzhou, Kina. Hun sidder stadig fængslet uden adgang til advokat og med risiko for at blive tortureret.

Sammen med en række andre borgerjournalister havde Qin Chao planlagt at dække septembers G20 topmøde i Hangzhou. Men politiet tilbageholdt Qin allerede den 30.august, officielt for at ”opfordre til skænderier og problemer”. 

Qin Chao blev anholdt, da hun var på vej til Hangzhou. Hun nåede altså ikke engang at skrive om protesterne, men blev tilbageholdt før topmødet begyndte. Hun har siddet fængslet siden.  

Borgerjournalister dækker demonstrationer

I Kinas politiske miljø kan det være svært for nationale medier at dække menneskerettighedsovergreb, som sker i forbindelse med for eksempel demonstrationer. Såkaldte borgerjournalister (almindelige borgere, som agerer journalister) spiller derfor en væsentlig rolle i at beskrive og publicere disse overgreb på webbaserede medier.

Et af disse er Tianweng 64, som Qin Chao skriver for. Gennem årene er de blevet udsat for en del chikane fra myndighedernes side. De vurderer selv, at de er blevet tilbageholdt mere end 100 gange de sidste fire år. Borgerjournalisterne er tidligere blevet anholdt for blandt andet at skrive om byggesjusk i forbindelse med Wenchuan jordskælvet i 2008.

Fem andre borgerjournalister fra Tianweng 64 blev også anholdt i forbindelse med G20 topmødet. De er nu løsladt, blandt andet efter pres fra Amnesty.

Vær med til at få Qin Chao fri: Skriv under og del.