7. maj 2024  

Opdateret 10. september 2024:
Efter at have siddet i enecelle i en måned kontaktede Manahel sin familie den 1. september og fortalte, at hun igen var blevet isolationsfængslet og var blevet brutalt gennembanket af både medfanger og fængselspersonale. Amnesty fortsætter kampen for hendes løsladelse.

Den 29-årige fitnessinstruktør og kvinderettighedsaktivist Manahel al-Otaibi er i al hemmelighed blevet idømt en fængselsstraf på 11 år. Hendes ”forbrydelse”? At hun har tweetet om kvinderettigheder og postet billeder af sig selv i et indkøbscenter, hvor hun ikke var iført den traditionelle klædedragt til kvinder. Manahel skal løslades straks og uden betingelser!

Hun har siddet fængslet siden november 2022 og er blevet tæsket flere gange under sin indespærring.

Og nu er den 29-årige fitnessinstruktør og kvinderettighedsaktivist Manahel al-Otaibi så i al hemmelighed blevet idømt en fængselsstraf på 11 års fængsel af de saudiske anti-terrordomstole, der er berygtede for deres groft uretfærdige retssager og strenge domme.

Hendes ”forbrydelse” består i, at hun har tweetet om kvinderettigheder ved blandt andet at kritisere Saudi-Arabiens undertrykkende værgemålslov, der betyder, at mænd reelt bestemmer over kvinders liv fra vugge til grav. Derudover har Manahel postet billeder af sig selv på Snapchat fra et besøg i et indkøbscenter, hvor hun ikke var iført den traditionelle saudiske klædedragt til kvinder, abayaen.

Skriv under på vores aktion, der kræver, at Manahel løslades omgående!

Brutalt gennemtæsket og nægtet lægehjælp

Efter at have siddet fængslet i et år og ventet på, at sagen mod hende skulle komme i retten, forsvandt Manahel i november i fjor. Hendes familie anede ikke, hvor hun var. Kort forinden de mistede kontakten til hende, fortalte hun, at hun var blevet gennembanket af en medindsat.

14. april i år gav Manahel så endelig lyd fra sig igen. Hun kunne fortælle sin familie, at hun sad i en isolationscelle i al-Malaz-fængslet i Riyadh og havde fået så mange tæsk, at hun havde brækket et ben – og var blevet nægtet lægehjælp.

Amnesty har talt med hendes søster Fawzia, der mener, at Manahel kun fik lov til at lave telefonopkaldet til familien, for at den skulle stoppe med at tale så meget om fængslingen offentligt. Ifølge familien har Manahel tilbragt flere måneder i isolation baseret på information fra tidligere indsatte i samme fængsel. Længerevarende isolation i mere end 15 dage er en krænkelse af det absolutte forbud mod tortur og anden brutal, umenneskelig og nedværdigende behandling.

Vores krav

De saudiske myndigheder skal:

  • øjeblikkeligt og uden betingelser løslade Manahel al-Otaibi
  • indtil da sørge for, at hun øjeblikkeligt får den lægehjælp, hun har brug for
  • iværksætte en uafhængig undersøgelse af hendes påstande om tortur og anden mishandling
  • stoppe med at bruge anti-terrordomstolen SCC til systematisk at lukke munden på kritiske stemmer i landet
  • afskaffe eller ændre anti-terror- og anti-cyberkriminalitetslovene væsentligt, så de ikke længere kriminaliserer fredelig kritik
  • indføre nye love, der er i overensstemmelse med international menneskerettighedslov.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Jo mere internationalt pres, vi lægger på Saudi-Arabien, des større sandsynlighed er der for, at myndighederne løslader Manahel al-Otaibi.

Hvad sker der med min underskrift?

Vi afleverer alle underskrifter til Saudi-Arabiens justitsminister, Waleed Mohammed Al Smani.

Absurde anklager

Amnesty har gennemgået rettens dokumenter i Manahels sag, hvor hun anklages for ”at publicere og sprede indhold, der omfatter at begå offentlige synder og at opildne individer og piger i samfundet til at forsage religiøse principper og sociale værdier og krænke den offentlige orden og offentlig moral på hendes Twitter-konto”. Ifølge regimet er det en krænkelse af Saudi-Arabiens anti-cyberkriminalitetslov, og anklagerne imod Manahel er baseret på hendes posteringer på sociale medier, hvor hun blandt andet har brugt hashtagget #EndMaleGuardianship.

Anklageren refererede også til rapporter fra 2018 og 2019 fra det religiøse politi, der anklager Manahel for at undergrave kongedømmets rygte. Det er paradoksalt, da myndighederne i Saudi-Arabien igennem de senere år har arbejdet hårdt på at vise omverdenen, at landets kvinder har fået flere rettigheder.

Manahel har ikke gjort andet end at ytre sig fredeligt – hun skal løslades straks!

Manahels søstre er også blevet anklaget

Begge Manahels søstre bliver også forfulgt for deres kvinderettighedsaktivisme. Den offentlige anklager ved kriminalretten i Riyadh anklagede i sagen mod Manahel samtidig hendes søster Fawzia for at ”stå i spidsen for en propagandakampagne, der opildnede saudiske piger til at forsage religiøse principper og gøre oprør mod skikke og traditioner i den saudiske kultur” og brug af et hashtag, ”der promoverer ligestilling og det mandlige værgemåls fald”.

Amnesty har vurderet retsdokumentet, der fastslår, at man vil udstede en separat arrestordre på Fawzia, der flygtede fra Saudi-Arabien efter at være blevet afhørt i 2022. Deres anden søster, Mariam, har også været en fremtrædende kritiker af mandligt værgemål, og hun er tidligere blevet anklaget og tilbageholdt for hendes aktivisme og er i øjeblikket underlagt et udrejseforbud.

Slår hårdt ned på kritiske stemmer

Dommen over Manahel kommer på et tidspunkt, hvor der bliver slået stadig hårdere ned på kritiske stemmer i Saudi-Arabien. I de sidste to år har saudiske domstole idømt lange fængselsstraffe til en lang række borgere, der har ytret deres holdninger online – herunder mange kvinder.
Den 25. januar 2023 blev Salma al-Shehab idømt 27 års fængsel og 27 års udrejseforbud af domstolen Specialized Criminal Court (SCC), fordi hun havde delt kritiske tweets om kvinderettigheder.

Lange fængselsstraffe

SCC har til formål at retsforfølge personer, der menes at stå bag terrorrelaterede forbrydelser, herunder kritikere af det saudiske styre. Salma al-Shehab, der er ph.d.-studerende, tandlæge og mor til to, blev efter en groft uretfærdig retssag dømt for terrorrelaterede lovovertrædelser, mens hun var på ferie hjemme i Saudi-Arabien. Og hun er som sagt langt fra den eneste.

Fra midten af 2021 er næsten alle menneskerettighedsforkæmpere, kvinderettighedsaktivister, uafhængige journalister, forfattere og aktivister i landet blevet vilkårligt fængslet og udsat for langvarige og uretfærdige retssager.

Amnesty har dokumenteret mange sager

Hvis de er blevet løsladt, er der fulgt et udrejseforbud eller andre vilkårlige restriktioner af deres basale rettigheder med, såsom retten til fredelig aktivisme.

Fra og med januar 2024 har Amnesty dokumenteret 69 personers sager, hvor regimet har retsforfulgt dem – udelukkende fordi de har udøvet deres ret til ytringsfrihed, forening og fredelig forsamling. 32 af dem blev retsforfulgt for fredeligt at udtrykke deres meninger på sociale medier. Amnesty er bevidst om, at det rigtige tal sandsynligvis er meget højere.

Manahel skal løslades omgående!