12. oktober 2018  

Da den 59-årige journalist Jamal Khashoggi besøgte Saudi-Arabiens konsulat i Tyrkiet, kom han aldrig ud igen. Ingen har set ham siden.

Opdatering

19. juni 2019: FN-rapport fastslår at Jamal Khashoggi blev udsat for en udenretslig henrettelse, som Saudi-Arabien som stat står bag. FN’s efterforskning af sagen indikerer, at højtstående personer har ansvar for drabet, heriblandt Saudi-Arabiens kronprins. Amnesty opfordrer FN’s generalsekretær til at igangsætte en opfølgende efterforskning af drabet på Khashoggi.

Jamal Khashoggi forlod Saudi-Arabien sidste år og rejste til USA for at undgå at blive anholdt af det saudiske styre, som slår hårdt ned på kritik fra menneskerettighedsforkæmpere og aktivister. Da Khashoggi var i Tyrkiet, gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. Han skulle bare have ordnet de sidste papirer, inden han kunne blive gift med sin forlovede.

Men han kom aldrig ud igen.

Selv om Saudi-Arabien nu har indrømmet, at det var landets agenter, som dræbte Khashoggi, er sagen langt fra opklaret. Liget er eksempelvis stadig ikke fundet. Samtidig har Tyrkiet forgæves forsøgt at få udleveret de 18 personer, som sidder fængslet i Saudi-Arabien mistænkt for drabet.

Saudi-Arabien afviser også hårdnakket, at mordet har nogen forbindelse til den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman.

Derfor har vi brug for en uafhængig undersøgelse, til at få afdækket hele forløbet.

I Saudi-Arabien slår myndighederne hårdt ned på enhver systemkritik. De udsætter dem, der vover at tale myndighederne imod, for uretfærdige retssager, livslange fængselsstraffe og i værste fald dødsstraf.

For aktivister og systemkritikere i Saudi-Arabien og verden over, betyder Khashoggis forsvinding, at håbet om at finde sikkerhed i udlandet langsomt forsvinder.