22. oktober 2020  

Samar Badawi kæmper for at sikre, at hendes børn ikke vokser op i et land, hvor mænd har total magt over kvinder. Derfor sidder hun lige nu indespærret i et fængsel i Dhahban i Saudi-Arabien. Vær med til at kræve, at hun bliver løsladt nu!

I Saudi-Arabien lever kvinder under et værgemålssystem. Det betyder, at en mand – typisk faderen eller manden – beslutter næsten alt i deres liv – fra vugge til grav.

Det har Samar Badawi kæmpet intenst imod i årevis. Myndighederne har reageret ved at smide hende i fængsel, hvor hun er blevet udsat for tortur og seksuel vold.

Flygtet fra sin voldelige far

Samars engagement begyndte i en ung alder, da hun flygtede fra sin voldelige far. Det var begyndelsen på en årelang kamp for at komme fri af sin fars fuldstændige magt over hende.

I 2010 anmeldte Samar sin far, fordi han nægtede hende retten til at gifte sig med den, hun ville. Faderens modtræk var at anmelde hende for ulydighed over for hendes værge – nemlig ham selv. Retten lyttede til faderen og fængslede Samar. Hun blev løsladt efter syv måneder og efter en hård indsats af sin advokat, Waleed Abu al-Khair – som hun senere giftede sig med.

Samar fortsatte kampen mod værgemålssystemet og for kvinders ret til at køre bil, stemmeret og mulighed for at stille op til valg.

Forfølges af myndighederne

De saudiske myndigheder har forfulgt Samar i årevis. Fra 2014 har hun ikke været i stand til at rejse ud af landet, og i 2016 blev hun arresteret og forhørt gentagne gange.

I juli 2018 blev hun så igen arresteret for at bruge sin ytringsfrihed. Samar er ikke blevet dømt, men har alligevel været fængslet i over to år.

Samar er søster til Raif Badawi, en saudisk blogger, der blev dømt til 10 års fængsel og 1.000 piskeslag for at have oprettet en regeringskritisk hjemmeside.

Vores krav

Vi kræver, at:

  • De saudiske myndigheder skal løslade Samar Badawi med det samme
  • Alle anklager mod Samar og andre menneskerettighedsforkæmpere i fængsel skal ophæves

Hvad sker der med din underskrift?

Vi overleverer underskrifterne til den saudiske Kong Salman og de saudiske myndigheder. 

Hvorfor skal jeg skrive under?

Hver underskrift bidrager til at lægge pres på myndighederne, så de forhåbentlig løslader Samar Badawi

Målrettet kampagne mod kvindelige aktivister

Samars sag er blot ét eksempel på de saudiske myndigheders forfølgelse af kvindelige aktivister. For selvom kvinder har fået nogle få rettigheder i de senere år, er det ikke sikkert at kæmpe for kvinders rettigheder i landet.

På samme tid som de saudiske myndigheder annoncerer større frihed for kvinder i Saudi-Arabien, er flere af de kvinder, der kæmpede for rettigheder, fortsat fængslet. Efter flere års mishandling i fængslet er budskabet fra de saudiske myndigheder klart: Det er livsfarligt at kræve forandring i Saudi-Arabien.

I alt er mindst 11 kvindelige aktivister blevet arresteret siden 15. maj 2018. Med hjælp fra flere statsvenlige medier har de saudiske myndigheder iværksat deciderede smædekampagner mod de fængslede aktivister og har mærket dem som forrædere. Blandt andet beskyldes de for “mistænkelig kontakt med udenlandske enheder”.

I november 2018 udsendte Amnesty en rapport om, at flere af de fængslede kvindelige aktivister var blevet udsat for tortur og seksuelt misbrug i fængslet. Flere af kvinderne er blandt andet blevet pisket og udsat for elektriske stød.

Læs mere baggrund om Saudi-Arabiens rolle i forhold til G20 og B20

Opdateringer

28. juni 2021: Samar Badawi er løsladt

Vi glæder os over, at Saudi-Arabien har løsladt de to kvindelige menneskerettighedsaktivister, Samar Badawi og Nassima al-Sadah, fordi de er færdige med at afsone deres straf. De burde dog aldrig have været blevet fængslet i første omgang. Læs mere her.