6. juli 2022  

En 13-årig pige og hendes mor kan når som helst blive sendt fra Saudi-Arabien tilbage til Kina, hvor de er flygtet fra. De risikerer at blive indespærret i en såkaldt ”genopdragelseslejr” og blive udsat for tortur, fordi de tilhører det muslimske mindretal uighurerne. Udvisningen skal stoppes nu!

Den 31. marts blev Buheliqiemu Abula og hendes 13-årige datter anholdt uden for Mekka i Saudi-Arabien.

Moren filmede, mens hun og hendes datter, begge iført håndjern, blev kørt væk i mørket i en politibil.

“Vær sød at redde os – hurtigt!”, siger hun i videoen.

Siden er de blevet varetægtsfængslet, og de venter på at blive udvist til deres hjemland Kina. Det kan ske når som helst. Hvis det sker, risikerer de at blive tvunget på en af Kinas berygtede genopdragelseslejre og blive udsat for tortur.

Udvisningen skal stoppes med det samme – skriv under nu!

Se videoen, som moren filmede

Her filmer moren, mens hun og datteren, begge iført håndjern, bliver kørt væk i mørket i en politibil.

Hvorfor risikerer de tortur?

Mor og datter er uighurer, en muslimsk minoritet fra Xinjiang-provinsen i Kina.

Hvis de bliver tvangshjemsendt til Kina, vil der være en reel fare for, at de bliver adskilt og placeret i forskellige lejre. Derudover risikerer de at blive udsat for tortur og andre former for mishandling.

Amnesty har dokumenteret, hvordan de kinesiske myndigheder systematisk undertrykker uighurer.

I juni 2021 udgav vi en rapport, der afslører, hvordan hundredtusinder udsættes for vilkårlig fængsling og tortur.

Læs om rapporten her >

“Hellere dø end at blive sendt tilbage”

Buheliqiemu Abula havde ellers fået længerevarende ophold i Saudi-Arabien og Tyrkiet.

Abulas eksmand Nuermaimaiti Ruze og hans ven Aimidoula Waili har også været varetægtsfængslet i Saudi-Arabien siden november 2020, uden de har fået nogen forklaring. De er også uighurer og frygter at blive sendt tilbage til Kina.

I starten havde Abula regelmæssig kontakt med sin eksmand. Men sidste gang Abula modtog et telefonopkald fra Ruze var den 20. marts, hvor han sagde, at han havde fortalt de saudiske myndigheder, at han og Waili “hellere ville dø end at blive sendt tilbage til Kina”. Amnesty arbejder for, at ingen af de fire uighurer sendes tilbage.

Baggrund: Forstå situationen i Kina og Saudi-Arabien

Kinesiske myndigheder er gået langt for at dække over de menneskerettighedskrænkelser, der finder sted i Xinjiang, og forhindre uighurer i udlandet i at tale om det.

Det er derfor, Kina har opfordret til udlevering af mange uighurer, der bor i udlandet, og stemplet dem som “terrorister” – kun fordi de tilhører en minoritet.

Læs mere om Kinas forfølgelse af uighurer i udlandet her >

Saudi-Arabien overtræder international lov og deres egne forpligtelser som underskrivere af konventionen mod tortur, hvis de tvangshjemsender mennesker til et land, hvor de er i fare for at blive forfulgt.

Læs mere om Saudi-Arabien her >

Hvilke rettigheder bliver brudt?

Ingen skal tvinges tilbage til deres hjemland, hvis de risikerer at blive forfulgt. Dette er det såkaldte non-refoulement-princip, der står beskrevet i international ret som en del af flygtningekonventionen.

Læs mere her >

Vores krav

Amnesty kræver, at de saudiske myndigheder:

  • Stopper tvangshjemsendelsen af Buheliqiemu Abula og hendes 13-årige datter, hendes eksmand Nuermaimaiti Ruze og en fjerde uighur Aimidoula Waili, som alle fire har siddet varetægtsfængslet i Saudi-Arabien uden en dom siden november 2020.
  • Løslader dem med det samme – medmindre der er troværdige beviser for, at de har begået en internationalt anerkendt forbrydelse.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Selvom det kan virke håbløst, går de saudiske myndigheder faktisk op i deres omdømme.

Forhåbentlig vil et globalt pres fra tusindvis af mennesker verden over føre til, at de fire uighurer bliver løsladt og ikke bliver sendt tilbage til Kina. Vi er nødt til at sige fra og kæmpe for deres frihed!

Hvad sker der med min underskrift?

Vi sender underskrifterne til kongen af Saudi-Arabien, Salman bin Abdul Aziz Al Saud, som er landets højeste myndighed.

Opdateringer

1. august 2022: Underskrifter sendt afsted

Vi har netop sendt 28.725 danske underskrifter afsted til kongen af Saudi-Arabien, hvor vi opfordrer ham til øjeblikkeligt at stoppe tilbagesendelsen af de fire uighurer til Kina.

Læs brevet, vi sendte, her.