14. juli 2021  

At udleve sin kønsidentitet er en basal menneskerettighed. Men i Sverige er det ikke dig, men staten, der bestemmer dit juridiske køn.

Amnesty kæmper sammen med den svenske LGBTI+-organisation RFSL (National Association for the Homoseksuals, Bisexuals, Transgender, Queer and Intersex Persons) i Sverige for en retfærdig lov om juridisk kønsskifte.

Sveriges ligestillingslov er 50 år gammel, og det er tid til, at den opdateres og gøres tidssvarende!

I dag fungerer det svenske system på den måde, at du skal undersøges og diagnosticeres, før du kan få tilladelse til at ændre dit juridiske køn i folkeregistret. Transpersoner, der ønsker at ændre deres juridiske køn, er derfor tvunget til at søge behandling og gennemgå en stressende og krævende proces, der kan tage flere år. Det mener vi, er helt unødvendigt!

Skriv under på vores appel til den svenske regering, og kræv en lov om adgang til juridisk kønsskifte nu!

Hvad er transkønnet?

At være transperson betyder, at ens kønsidentitet (altså det køn man identificerer sig med) i større eller mindre grad ikke matcher det køn, man fik tildelt ved fødslen.

Som transperson kan ens kønsidentitet både være binær (en forståelse af køn bygget på to modsætninger; det maskuline og det feminine) eller non-binær (en forståelse af køn som andet og mere end det binære system og ikke begrænset til ’feminin’ eller maskulin’).

Hvad er juridisk kønsskifte?

Juridisk kønsskifte er, at du kan få lov til at få et nyt CPR-nummer. Det giver adgang til, at du kan få ændret dit pas, dit kørekort og din fødselsattest, så det passer med det nye køn.

Baggrund

I 1972 indførte Sverige en lov, der gav transpersoner mulighed for at ændre deres juridiske køn og – under visse omstændigheder – gennemgå operationer. Dengang var loven en milepæl i kampen for transrettigheder, men i dag, 50 år senere, er lovgivningen forældet. For at forbedre transpersoners levevilkår og sikre deres menneskerettigheder skal loven ændres.

Ikke alle transpersoner ønsker, kan eller har brug for at ændre deres køn via for eksempel kirurgi, men vil muligvis gerne ændre deres køn i folkeregistret.

Fremover vil vi gerne se en enkel, administrativ proces for juridisk kønsskifte, som er helt afkoblet fra den medicinske del. Hverken Sundhedsplejen eller Sundhedsstyrelsen behøver at være involveret, men i stedet skal selvidentifikation danne grundlaget for en ændring af det juridiske køn.

Derfor anbefaler Amnesty og RFSL, at den nuværende lov erstattes af to separate love – én om juridisk kønsskifte og én om adgang til medicinsk behandling og kirurgi.

Hvorfor skal jeg skrive under?

Enhver underskrift bidrager til at lægge pres på den svenske regering, så de får opdateret deres 50 år gamle lov på ligestillingsområdet.