18. juni 2019  

I Sudan bliver fredelige demonstranter overfaldet og dræbt på ordre fra de sudanesiske myndigheder. Skriv under, og vær med til at standse de voldelige sammenstød mellem militær og civilbefolkning.

Siden december 2018 er modige sudanesere gået på gaden for at demonstrere for frihed, fred og retfærdighed i landet. De fredelige protester førte i april til, at landets præsident, Omar al-Bashir, blev afsat. Den tidligere officer havde da siddet på magten, siden han ved et militærkup overtog styringen af landet i 1989.

Befolkningen modtog nyheden om al-Bashirs afgang med jubel og fest i gaderne og med en følelse af, at nye tider var på vej. Men festen varede ikke længe. Få uger efter brød forhandlingerne om en civilledet, demokratisk regering sammen, og militæret overtog styringen af landet.

Lig smidt i Nilen

Den 3. juni åbnede militærenheden Rapid Support Forces ild mod de fredelige demonstranter og dræbte mere end 100 mennesker på én dag. Flere af ligene blev smidt i Nilen.

De brutale overgreb mod civilbefolkningen fortsætter, og der er rapporteret om skud mod demonstranter og brug af pisk og stok. Også tåregas og gummikugler bliver hyppigt brugt.

Det militære overgangsråd har nu indrømmet, at angrebene den 3. juni skete med fuldt overlæg, men hævder at det var ”en fejl”, at mere end 100 mennesker blev dræbt og, ifølge World Health Organisation, flere end 700 såret.

Internationalt pres

Sudan blev den 6. juni suspenderet fra Den Afrikanske Union (AU), indtil et civilt overgangsråd er etableret. Også derfor har Etiopiens statsminister en vigtig rolle i forhold til at påvirke situationen i nabolandet. 

Det er vigtigt at vise, at det internationale samfund støtter op om demonstranternes krav, og at man fordømmer angrebene på uskyldige mennesker, som blot har benyttet deres ret til at demonstrere på fredelig vis.

Amnesty kræver, at:

1)      myndighederne sætter en øjeblikkelig stopper for alle voldelige angreb mod fredelige demonstranter

2)      militærmilitsen Rapid Support Forces bliver fjernet fra gaderne

3)      den sudanesiske befolkning igen får adgang til sociale medier, og ikke længere begrænses i deres kommunikation med omverdenen

Skriv under, og hjælp os med at lægge pres på de sudanesiske myndigheder, så vi kan få stoppet overgrebene mod civilbefolkningen i Sudan.


Baggrund

I følge sudanesiske myndigheder er flere tusinde demonstranter blevet arresteret siden de første demonstrationer i december. Protesterne opstod på grund af en rekordhøj inflation i landet, som resulterede i skyhøje priser på benzin, elektricitet, mad og medicin.

I fængslet bliver de udsat for tortur og har ingen adgang til lægehjælp. Der er meldinger om, at sikkerhedsstyrker har stormet private hjem, konfiskeret mobiltelefoner og brugt tåregas og vold mod de, der bor der. 

Myndighederne har nu blokeret for sociale medier, og journalister i landet har forbud mod at skrive om demonstrationerne. Det gør det lettere for myndighederne at skjule overgreb og forhindre sudaneserne i at kommunikere med hinanden. Siden landet blev erklæret i undtagelsestilstand den 22. februar, er overgrebene mod demonstranter eskaleret.

Rapid Support Forces er en statsfinansieret enhed bestående af mænd, rekrutteret på gaden og herefter udstyret med våben. De har ingen formel træning eller uddannelse i, hvordan man slår ned på såkaldte oprørere. De væbnede militærgrupper skyr ingen midler i at udføre deres mission. Den paramilitære styrke Janjaweed-militsen, som var involveret i folkemordet i Darfur i 2003, er i dag en del af Rapid Support Forces.