23. oktober 2017  

Ruben Cárdenas Ramírez, der er mexicansk statsborger, står til at blive henrettet i Texas den 8. november. Han blev dømt for mord efter en stærkt uretfærdig proces, der ikke levede op til internationale standarder. Han fastholder sin uskyld, og nye DNA-tests vil potentielt kunne rense ham for anklagerne.

Opdatering

November 2017
Sent om aftenen den 8. november blev Ruben Cárdenas Ramírez desværre henrettet i Texas, i strid med international lov. Den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto udtalte (oversat fra spansk): “Jeg fordømmer på det kraftigste henrettelsen af den mexicanske Rubén Cárdenas Ramírez i Texas, som overtræder den internationale domstols beslutning. Min dybeste kondolence til hans slægtninge.”

Ruben Cárdenas Ramírez blev helt tilbage i 1998 anklaget for bortførelsen og mordet på sin kusine, den 16-årige Mayra Laguna.

Øjenvidner til bortførelsen – herunder Mayras yngre søster, der selv kendte Ruben Cárdenas Ramírez – kunne ikke identificere ham i deres vidneudsagn til politiet, og de gav beskrivelser af en mistænkt, der slet ikke matchede Rubens udseende.

Politiet fik dog Ruben til at afgive en tilståelse efter en periode over flere dage med intensive forhør – men tilståelsen kom uden, at Ruben havde en advokat til stede, selv om han direkte bad om det. Ruben fik heller ikke nogen form for rådgivning fra det mexicanske konsulat, som han ellers også har ret til.

Tilståelsen fra Ruben var ikke sammenhængende med virkeligheden. I tilståelsen stod der eksempelvis, at Ruben havde haft sex med offeret. Det viste sig senere, at der ikke fandtes nogle beviser for, at gerningsmanden havde haft nogen form for seksuel kontakt med den 16-årige pige. 

I retten blev han alligevel dømt til døden på baggrund af sin oprindelige tilståelse og på baggrund af upålidelige DNA-beviser, der i dag bliver anset som helt utilregnelige. 

Krav om nye DNA-tests

Ruben Cárdenas Ramírez advokater har indgivet et ønske om at gennemføre en ny DNA-test af de tilgængelige beviser, som potentielt vil kunne bevise hans uskyld. Lokale myndigheder indrømmer, at afklippede fingernegle fra ofret er til rådighed, hvilket ville kunne give mere end tilstrækkeligt materiale til en analyse. 

Men staten Texas nægter at imødekomme ønsket. De anerkender slet ikke, at Ruben er blevet uretfærdigt behandlet. 

Derfor har vi brug for din hjælp til at stoppe henrettelsen af Ruben Cárdenas Ramíres nu.

Underskrifterne bliver overrakt til Guvernøren i Texas, Greg Abbott.