Overvågning
Når stater overvåger borgere, som ikke er under mistanke for en forbrydelse, er det et brud på retten til privatliv.
Whistlebloweren Edward Snowden har vist os, hvor udbredt overvågning allerede er. Snowden lækkede dokumenter fra sin tidligere arbejdsplads, NSA, som viser, at efterretningstjenesten har overvåget millioner af borgere over hele verden, heriblandt udenlandske statsledere. NSA samarbejder angiveligt med Danmark om tapning af internettrafik.
Masseovervågningen krænker menneskerettighederne
I Danmark har debatten om masseovervågning primært handlet om telelogning, en metode som registrerer og lagrer alle danskeres telefonopkald og sms’er, så myndighederne kan tilgå dataene.
Amnesty har kritiseret logningen for at være et groft brud på retten til privatliv. Desuden har en EU-dom i foråret 2014 slået fast, at en så omfattende indsamling af data om mennesker, der ikke er mistænkt for noget som helst, er i strid med menneskerettighederne.
Overvågning skader forkæmpere
Censur og internetovervågning rammer menneskerettighedsforkæmpere, journalister og civile, som bruger internettet til at dele information, organisere sig og råbe op om uretfærdighed. Over hele verden bruger regeringer sofistikerede metoder til at filtrere og blokere hjemmesider med kritisk indhold. De overvåger og lokaliserer menneskerettighedsforkæmpere, aktivister og journalister.
Når regeringer overvåger internetbrugere, krænker de ikke bare ytringsfriheden og retten til privatliv. De misbruger teknologi til at slå ned på civilsamfundet, standse kritiske røster og forhindre at folk demonstrerer. Internettet er hurtigt ved at udvikle sig til et uhyggeligt våben til undertrykkelse og kontrol.
Vi arbejder for at stoppe denne udvikling og sikre, at internettet bliver beskyttet som et frit, åbent og sikkert rum for alle. Et sted hvor individer kan udtrykke sig, finde information og kommunikere uden frygt for forfølgelse, censur og overvågning.