Børn i krig Børnesoldater våben Krigsforbrydelse

01.
Kort sagt

De små soldater

Når børn bliver tvunget til at dræbe, torturere og voldtage er det et brud på deres menneskerettigheder. Det anslås, at omkring 300.000 børn i verden bliver tvunget til at kæmpe i væbnede styrker.

Tvunget til vold

Tusindvis af børn bliver hvert år stjålet fra deres forældre eller bortført fra skoler og børnehjem og tvunget til et liv som børnesoldater. Sult og fattigdom tvinger andre børn til selv at melde sig for at overleve krigen eller for at skaffe mad til deres familie. Som børnesoldater bliver de brugt til at slå mennesker ihjel som fodsoldtater ved fronten.

Tæskes og voldtages

Inden børnene bliver sendt i krig, bliver de trænet til livet som børnesoldater.

Tæsk, slag, voldtægt og stoffer er en del af deres træning. Ikke alle børn overlever tiden i træningslejren. Børnenes liv bliver ikke set som lige så værdifuldt som de voksnes, men som soldater er de lige så dødbringende. Derfor er det børnesoldaterne, der går forrest gennem mineområder, og som først bliver sendt til fronten, hvor risikoen for at dø er stor.

Børnesoldater på flere kontinenter

Især i en række afrikanske lande risikerer børn ned til seksårsalderen at blive bevæbnet og tvunget i krig. Nogen er så små, at de må trække deres våben hen ad jorden. Også i visse latinamerikanske, mellemøstlige eller asiatiske lande bliver børn tvunget til et liv som soldater.


02.
Eksempler

Forbudt for børn

I mere end to år kæmpede Ishmael Beah som børnesoldat i borgerkrigen i Sierra Leone. Kun 13 år gammel fik han et maskingevær i hånden og blev tvunget til at kæmpe i en krig, der allerede havde kostet hans familie og venner livet.

”Mit ansigt, mine hænder, min bluse og geværet var indsmurt i blod. Jeg løftede geværet, trykkede på aftrækkeren og dræbte en mand. Pludselig – som en filmoptagelse inde i min hjerne – begyndte alle de massakrer, jeg havde været vidne til, siden krigen startede. Hver gang jeg holdt inde med skydningen for at skifte magasin og fik øje på mine to livløse venner, rettede jeg vredt geværløbet ud mod sumpen og dræbte endnu flere. Jeg skød på alt, hvad der bevægede sig, indtil vi fik ordre til at trække os tilbage for at lægge ny strategi”.

Flere end 50.000 mennesker mistede livet i den blodige borgerkrig, som rasede i det fattige vestafrikanske land Sierra Leone fra 1991 til 2002. Historien ovenfor er en øjenvidneberetning fra krigen, fortalt af den tidligere børnesoldat Ishmael Beah, der kun 13 år gammel blev rekrutteret af hæren i Sierra Leone.

Ishmael Beah overlevede krigen og nedskrev sine erindringer i det, der blev til bogen Den lange vandring. I dag er han 31 år og rejser verden rundt og fortæller om sit liv som børnesoldat. Vi mødte ham under hans besøg i Danmark.

Den lange vandring

Iført hvid skjorte og jakke ligner Ishmael Beah ikke en mand, som er vokset op omgivet af død og ødelæggelse. Han er smilende og glad, og han sludrer med folk på flydende engelsk. Men Ishmael Beah har oplevet ting, som kun ganske få mennesker har overlevet til at fortælle om.

 

”Jeg var kun 13 år og meget nervøs. Jeg havde aldrig holdt et våben før. Jeg havde set Rambo-film og andre film med våben, men jeg havde også set, hvad våben kan gøre ved mennesker i virkelighedens verden. I begyndelsen kunne jeg ikke holde det ud. Jeg kastede op, jeg kunne ikke sove, og jeg blev rastløs. Men vi blev fortalt, at fjenderne var ansvarlige for vores familiers død. Vi lærte at tro på det. Vi lærte at hade dem og at elske vores våben”, siger Ishmael.

Han har utallige liv på samvittigheden, og når han i dag ser tilbage på de mere end to år, han levede som soldat, er han ikke i tvivl om, at de mange våben, der florerede i Sierra Leone, gjorde krigen mere blodig.

”I Sierra Leone havde vi våben, men vi havde intet andet. Så hvis nogle havde ris eller vand, og du havde et våben, så skød du dem for at få fat i det. For der var masser af våben, men ikke så meget ris. Det er den mentalitet, der udvikler sig i krig: Jeg har et våben, så giv mig hvad du har, eller jeg dræber dig”.

De mest dødbringende soldater

Desværre er Ishmael Beahs historie langt fra enestående. Borgerkrigen i Sierra Leone blev berygtet for sin brug af børnesoldater. FN anslår, at der i dag findes 300.000 børnesoldater i forskellige konflikter i verden, og ifølge Ishmael Beah er det ikke i mangel på bedre, at man gør børn til soldater.

 


”Man er nødt til at lære at tilgive sig selv. Det betyder ikke, at man kan få minderne og følelserne til at forsvinde. Men man må lære at sætte pris på livet igen”.
Ishmael Beah, tidligere børnesoldat i Sierra Leone.


I 1993 levede han endnu et fredeligt liv med sin familie i landsbyen Mogbwemo. Han spillede fodbold og lyttede til rapmusik på sin kassettebåndoptager. Men krigen kom ind i Ishmaels liv, da hans hjemby blev angrebet af oprørshæren RUF, som plyndrede, myrdede og drev byens indbyggere på flugt. Den dag var Ishmael taget til nabobyen med en gruppe venner for at optræde i en talentkonkurrence med deres rapmusik. Ishmael blev skilt fra sin familie og så dem aldrig igen.

Legetøjsgevær af bambus

I stedet vandrede Ishmael og hans venner rundt i landet. Skrækslagne og desperate, uden retning, uden mad og uden begreb om, hvilken fremtid der ventede dem. Ingen stolede på hinanden i det krigshærgede Sierra Leone, og ingen ville give husly til en gruppe forældreløse drenge. I stedet blev Ishmael rekrutteret til Sierra Leones hær.

”Fra den første gang jeg deltog i krigen, vidste jeg, at den person, jeg havde været indtil da, var væk. Våben var aldrig noget vi var tæt på som børn. Det nærmeste, jeg havde været på det, var et legetøjsgevær af bambus, da jeg var syv år, men da krigen kom, så vi pludselig alt fra AK-47’er til RPG-granater. Vi så, hvad de våben kunne gøre ved mennesker. Vi så dem blive sårede eller dræbt, og det var os selv, der trykkede på aftrækkeren”, siger Ishmael.

At elske sit våben

I mere end to år kæmpede Ishmael som soldat og fik med tiden rang af sekondløjtnant. Proppet med amfetamin, marihuana og et miks af kokain og krudt kaldet ”brown brown” blev han og de andre soldater med tiden immune over for krigens rædsler. Men første gang han holdt et våben i hånden, var han endnu bange:

”Det er et meget bevidst og strategisk valg, at man bruger børnesoldater. Først og fremmest fordi børnesoldater er billige. Man behøver ikke lønne dem eller købe uniformer til dem. Samtidig er børn lettere at manipulere end voksne. Børn, som har mistet deres familier i krig, vil gøre alt for at tilhøre en gruppe og være en del af et fællesskab. Derfor kan børn gøres til de mest dødbringende soldater. De har mistet alt og er ligeglade med at dø. Det farligste menneske er den person, som har mistet alt og ikke længere har nogen drømme og håb”

"Man må tilgive sig selv"

Ishmael var heldigere end mange af sine kammerater. Han blev reddet fra krigen af nogle UNICEF-arbejdere, der bragte ham i rehabilitering. Siden blev han adopteret af en kvinde i USA, hvor han færdiggjorde gymnasiet og siden tog en bachelorgrad i statsvidenskab på universitetet.

I dag trækker Ishmael på sine oplevelser som børnesoldat, når han som ambassadør for UNICEF rejser til konfliktzoner og arbejder med børn, der er påvirkede af krig og konflikt.

”Da jeg selv var børnesoldat, troede jeg ikke på, at der var noget andet. Jeg troede, at jeg skulle være soldat, til den dag jeg døde. Jeg ville ønske, at der havde været nogen, der kunne vise mig, at det ikke var min eneste mulighed”.

Efter krigen har Ishmael tilbragt lang tid i terapi. Men selv om krigen har mærket ham for livet, har han i dag tilgivet sig selv for de ting, han har gjort:

”Man er nødt til at lære at tilgive sig selv. Det betyder ikke, at man kan få minderne og følelserne til at forsvinde. Men man må lære at sætte pris på livet igen”.

Reagér
03.
Hvad gør Amnesty

Hvad gør vi?

Vores researchere tager på fact finding-missioner over hele kloden, hvor vi samarbejder med lokale menneskerettighedsforkæmpere og organisationer om at dokumentere brugen af børnesoldater i konfliktzoner. Børn har særlige rettigheder ifølge internationale konventioner og brug af børnesoldater er i sig selv en krigsforbrydelse. 

Vi arbejder aktivt for en bedre verden gennem lobbyarbejde, offentlige aktioner og internationale kampagner. Vi mobiliserer vores medlemmer og støtter til at lægge pres på regeringer, virksomheder og internationale organer.

Støt
04.
Relateret indhold
@amnestydk

Drabet på Jamal Khashoggi er langt fra glemt, og de ansvarlige skal stilles til ansvar. #dkmedier #dkpol https://t.co/QU6mXqo5Pb

@amnesty

RT @amnestysasia: #Afghanistan: This is a dedication to Afghan women who, amidst one obstacle after another, still stand strong and fight f…