Civile ofre Krig civile våben

01.
Kort sagt

De civile ofre

Langt de fleste ofre i væbnede konflikter er civile. De bliver ofre for tilfældige bomber eller målrettede angreb. Både væbnede grupper og regeringer har pligt til at undgå civile tab. Vi arbejder for at civile bliver beskyttet under væbnede konflikter.

I væbnede konflikter verden over retter regeringsstyrker og væbnede grupper angreb mod civile. Beboelsesområder bliver bombet. Civile bliver fanget i krydsilden mellem de stridende parter, eller de bliver brugt som levende skjold af væbnede grupper.


Civile skal beskyttes

Det lyder måske mærkeligt, men selv krige har love. Folkeretten fastlægger rammerne for, hvordan militære operationer må udføres. Det fornemste princip er, at civile skal beskyttes bedst muligt. Det betyder blandt andet, at upræcise våben ikke må anvendes i beboede områder.

Klyngebomber eller tøndebomber, der falder i civile områder, udretter stor skade på civilbefolkningen. Især børn risikerer at blive ofre, fordi de finder ueksploderede dele af bomberne, der kan eksplodere mellem hænderne på dem.

Kollektiv afstraffelse

Angreb på civile kan også være en form for kollektiv afstraffelse af civile i et område, hvor ens modstander står stærkt. I Syrien har regeringsstyrker for eksempel systematisk bombet de by- og landområder, hvor oprørsgrupper har haft fodfæste. Omvendt kan civile også blive misbrugt som ’menneskeskjold’, når militære anlæg bliver placeret i tæt beboede områder.

Sekteriske angreb

Under væbnede konflikter sker der også målrettede angreb på særlige grupper af civile. Civile kan blive angrebet på grund af deres etnicitet eller religion. I Den Centralafrikanske Republik (CAR) har rivaliserende kristne og muslimske grupper nedbrændt byer og dræbt civile i kampen om magten i landet. Kvinder og piger er særligt udsatte. Voldtægt og seksuel vold er udbredt under væbnede konflikter og er blevet dokumenteret i for eksempel Ukraine, Bosnien, Irak, Columbia, Nigeria, Sydsudan og DRC.


”Jeg så børn uden hoveder, kropsdele overalt. Det er sådan, jeg forestiller mig helvede ser ud”, har en lokal fabriksarbejder forklaret vores researchere efter et angreb på al-Fardous kvarteret i 2014.


02.
Eksempler

Bomber mod civile i Syrien

Civile i den syriske by Aleppo lever i evig angst for regeringsstyrkernes luftbombardementer. Senest har hærens helikoptere kastet tøndebomber ned mod specifikke civile mål såsom skoler, hospitaler, moskeer og menneskefyldte markedspladser. Tøndebomberne har dræbt tusindvis af civile og lemlæstet endnu flere i byen. Mange skoler og hospitaler er af sikkerhedshensyn blevet flyttet ned i kældre og underjordiske bunkere. 

Allerede tilbage i 2013 offentliggjorde Amnesty satellitbilleder af Aleppo, der viste, at store dele af byen var lagt i ruiner på grund af bombardementer. Situationen er kun blevet forværret siden.

Bomber rammer tilfældigt

Tøndebomber består typisk af en tønde eller en gascylinder fyldt med sprængstoffer og metalfragmenter, og når de kastes over civile områder, er det umuligt at kontrollere, hvem de rammer.

Tøndebomber dræbte mere end 11.000 mennesker i Syrien mellem 2012 og 2015.

Sult og bomber i Yamouk

Også flygtningelejren Yamouk blev ramt af tøndebomber i april 2015. Lejren har længe været underlagt kampe mellem regeringsstyrker og væbnede grupper, herunder Islamisk Stat. Store dele af den civile befolkning er flygtet. Dem der er tilbage, er blevet afskåret fra omverdenen af regeringsstyrkenes belejring. Manglen på mad og medicin er desperat og mange sulter. Oveni dette bliver lejren nu ramt af bomberegn.  

Forbrydelser mod menneskeheden

Vi har udgivet en lang række rapporter, der dokumenterer, at Assad-styret bevidst bomber civile beboelsesområder med store civile tab til følge.

Amnesty mener, at Assad-styrets systematiske brug af tøndebomber mod civile udgør forbrydelser mod menneskeheden.  


Voldtægt som krigsvåben

19-årige Aisha blev bortført af Boko Harams krigere, da hun deltog i sin venindes bryllup i september 2014.

Aishas søster, bruden og brudens søster blev også bortført. De blev alle taget med til en lejr i det nordøstlige Nigeria, hvor yderligere 100 piger sad fanget. Bruden og brudens søster blev tvunget til at gifte sig med Boko Haram-krigere. Aisha blev trænet i at bruge skydevåben og blev sendt ud for at angribe sin egen landsby.

Så sin søster blive dræbt

Aisha blev holdt fanget i tre måneder. Hun blev voldtaget mange gange, i nogle tilfælde af grupper af Boko Haram-soldater. Hun overværede drabene på mere end 50 mennesker, heriblandt sin egen søster.

Det lykkedes Aisha at flygte, men tusindvis af piger er stadig i Boko Harams fangenskab.

Slave hos Islamisk Stat

Da den væbnede islamistiske gruppe Islamisk Stat i august 2014 erobrede en række landsbyer i det nordlige Irak, blev hundredvis af mænd dræbt, mens piger ned til 12-års alderen blev bortført og solgt eller foræret som gaver til IS krigere.

En af de piger er Radna. Hun var 16 år, da IS tog kontrollen over den landsby, hun boede i med sin familie. Hendes far og andre af familiens mænd blev skudt, og Radna blev bortført sammen med sin mor, kusine, tanter og lillebror på 10 år.

Flygtede fra sin voldtægtsmand

Radna blev givet som gave til en mand, der var dobbelt så gammel som hun. Han voldtog hende, og tvang hende til at gifte sig med sig. Da hun nægtede, tæskede han hende.

Sammen med sin kusine på 13 år flygtede Radna fra sin voldtægtsmand, men tusindvis af piger er stadig fanget af IS.


03.
Hvad gør Amnesty

Hvad gør vi?

Vores researchere tager på fact finding-missioner over hele kloden, hvor de samarbejder med lokale menneskerettighedsforkæmpere og organisationer om at dokumentere forholdene for civile i konfliktzoner. Civile under væbnede konflikter har ifølge internationale konventioner krav på særlig beskyttelse og omsorg. 

Amnesty vælger ikke side i konflikter. Vi dokumenterer og aktionerer mod menneskerettighedskrænkelser, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden uanset, hvem der måtte have begået dem og hvor. Ved at vise verden, hvad der foregår og hvem der begår overgreb, lægger vi pres på magthavere verden over til at sætte en stopper for krænkelserne. På stater og væbnede grupper, der begår krigsforbrydelser. På de lande, der sælger dem våben. På de regeringer, der har magt til at påvirke situationen.

Vi arbejder for:

  • At regeringsstyrker og væbnede grupper standser målrettede angreb på civile 
  • At regeringer og væbnede grupper beskytter civile under deres militære operationer
  • At kvinder og piger bliver beskyttet imod voldtægt og seksuel vold under konflikt
  • Våbenembargo mod stater, der bruger våben til krigsforbrydelser og grove menneskerettighedskrænkelser
  • At der ikke længere er straffrihed for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden
Støt
04.
Relateret indhold
@amnestydk

RT @amnestyusa: Dutisn Higgs was executed after am on 1/16. He had COVID-19 in December. At trial, the jury didn’t get adequate informat…

@amnesty

Remember Guantánamo? https://t.co/xKAXcto3xt