29. januar 2018  

Opdatering

7. maj 2019: Præsidenten i Myanmar benåder og løslader 6520 fanger – herunder også de to Reuters-journalister Wa Lone og Kyaw Soe Oo. I næsten 500 dage har de to journalister siddet fængslet for afsløring af militærets forbrydelser mod rohingyaerne. Det er en stor sejr for pressefriheden i Myanmar!

3. September 2018: Wa Lone og Kyaw Soe Oo fra Reuters er nu blevet dømt til syv år bag tremmer i et af Myanmars fængsler. 

Læs mere om dommen her.

9. juli 2018: De to journalister er nu formelt sigtet for at have forbrudt sig mod den officielle lov om statshemmeligheder. Det er tragisk, at retssystemet i Myanmar bliver misbrugt til at bringe journalister til tavshed. Det er en sort dag for pressefriheden i Myanmar. Vi vil fortsat kæmpe for deres frigivelse.

GOD NYHED, 7. maj 2019: De to journalister har fået deres frihed tilbage takket være internationalt pres. Et massivt pres fra det internationale samfund fik præsidenten i Myanmar til at benåde og løslade de to fængslede Reuters-journalister. 

Læs hele nyheden her.

I efteråret 2017 indledte militæret i Myanmar systematiske overgreb mod rohingyaerne i Rakhine-staten. Tusindvis blev dræbt, såret eller voldtaget og flere end 600.000 blev drevet på flugt ind i nabolandet Bangladesh. Nu risikerer to journalister, der skrev om de etniske udrensninger, op mod 14 års fængsel.

To modige journalister fra Myanmar, Wa Lone og Kyaw Soe Oo, fortalte omverdenen om de umenneskelige overgreb, som Amnesty International og FN anser for etnisk udrensning og dermed forbrydelser mod menneskeheden.

Nu står de to journalister til 14 års fængsel, anklaget for landsforræderi.

Journalistik er ikke kriminelt. Vær med til at kræve, at journalisterne bliver løsladt og anklagerne mod dem annulleres.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo er journalister for Reuters. I december 2017 blev de arresteret og tilbageholdt uden adgang til advokater, familie eller andre udenfor fængslet. I to uger vidste ingen, hvor de var.

De to journalister er anklaget for at have været i besiddelse af regeringsdokumenter, som de havde til hensigt at sende til udenlandske medier. De er blevet fængslet efter en lokal lov, der kan bruges til at begrænse og indskrænke ytringsfriheden. En lov der i praksis ofte bruges vilkårligt til at ramme aktivister, systemkritikere eller andre, der ikke opfører sig, som myndighederne ønsker.

Journalister som Wa Lone og Kyaw Soe Oo bliver samtidigt ofte intimideret, chikaneret og fængslet for at rapportere om kontroversielle sager i Myanmar.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo var modige nok til at fortælle sandheden om den etniske udrensning af tusindvis af rohingyaer. Nu, hvor de risikerer 14 års fængsel bare for at have udført deres arbejde og benyttet sig af deres ytringsfrihed, skal vi forsvare dem.

Vær med – skriv under for deres løsladelse nu!

Amnesty kræver, at:

  • Alle anklager mod Wa Lone og Kyaw Soe Oo frafalder, og at de bliver løsladt med det samme
  • Myndighederne ændrer de love, der lægger begrænsninger på ytringsfriheden, og sikrer sig, at Myanmars lovgivning lever op til internationale standarder