12. januar 2016  

Lifeline aktioner i 2016

Gå tilbage i tiden og se hvad vi har aktioneret for i 2016, og om der er sket nyt i sagen.

Fri passage til de civile i Aleppo nu

15. december 2016

I Aleppo bliver civile bombet og myrdet på gaden. Titusinder uskyldige har brug for evakuering nu, hvor de risikerer at blive fanget, tortureret eller henrettet.

Vi indsamler underskrifter for, at de civile kan blive evakueret og FN observatører indsat, så vi sikrer, at civile og soldater, som fortsat er i Aleppo, beskyttes mod henrettelse, tortur, forsvindinger og vilkårlige tilbageholdelser.

55.622 danskere og færinger skrev under for de civile i Aleppo


Børnearbejde bag produkter som chokolade og shampoo

5. december 2016

Børnearbejde, tvangsarbejde, livsfarlige arbejdsvilkår og diskrimination af kvinder. Amnestys rapport om palmeindustrien viser, at produkter fra nogle af verdens største brands som Unilever, Nestlé, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive og Kellogg’s produceres under helt urimelige forhold. Palmeolie bruges i helt almindelige produkter fra shampoo til chokolade.

Opdatering: Ved rapportens lancering lovede Wilmar, at de ville undersøge anklagerne nærmere, og offentliggjorde en 12-måneders plan, som skulle imødekomme de problemer, vi havde dokumenteret i rapporten. Men siden da har vi modtaget alarmerende meldinger om, at Wilmar har brugt intimiderende taktikker mod arbejdstagere og fagforeningsmedlemmer for at få dem til at modsige Amnestys rapport. Eksempelvis blev en række fagforeningsfolk bedt om at skrive under på, at dokumentationen var falsk. Wilmar insisterer på, at underskrifterne blev afgivet frivilligt, men det er ikke det indtryk, vi har fået – tværtimod.

Wilmars kontor i Singapore fortæller, at de fortsat diskuterer og undersøger Amnestys rapport. Vi bliver ved med at lægge pres på Wilmar, de virksomheder, som køber palmeolien, samt de indonesiske myndigheder, som også har lovet at kigge på sagen. 

Opdatering juli 2017: Palmeolieproducenten Wilmar har lovet en række forbedringer for de ansatte, gældende fra juli måned. Vikaransatte – som hovedsagelig er kvinder – vil blive permanent ansat, og sprøjtearbejdere vil fremover ikke arbejde på akkord, men være timeansat. Lokale partnere fortæller endvidere, at fx skovbrugere er blevet lovet lønforhøjelse, og at sprøjtearbejdernes beskyttelsesudstyr vil blive forbedret. Ifølge vores kilder er palmeoliearbejderne mere tilfredse nu. Hvis disse ændringer viser sig at være reelle og holdbare, er de et vigtigt fremskridt, som kunne have større konsekvenser for hele branchen. Vi fortsætter med at presse på for, at palmeoliearbejderne får gode forhold.

Det er rigtig gode nyheder og viser, at presset fra kampagnen virker! 

41.106 danskere skrev under mod palmeolieindustriens umenneskelige vilkår. 


Fængslet for at tage billeder

24. november 2016

Mahmoud Abu Zeid, bedre kendt som Shawkan, passede bare sit arbejde. Han er fotojournalist og dækkede en sit-in-demonstration i Kairo den 14. august 2013, da sikkerhedsstyrker pludselig indtog pladsen.

Han skrev senere, at det var som at være med i en Hollywood-film. ”Det føltes, som om vi var i krig. Der var kugler, tåregas, ild, politi, soldater og kampvogne allevegne”.

Da politiet fandt ud af, at Shawkan var journalist, arresterede de ham. De bandt hans hænder sammen med plastikstrips, som skar gennem hans hud og forvandlede hans håndled til åbne sår. De slog ham med knytnæver og piskede ham med et bælte.

I dag sidder 29-årige Shawkan fængslet i Kairos notorisk farlige Tora Fængsel, hvor han afventer sin dom. Han risikerer dødsstraf.

Opdatering: Shawkans retssag er blevet udskudt for 35. gang, til den 19. august 2017. Amnesty lægger fortsat pres på myndighederne. 

42.072 underskrifter blev indsamlet på vegne af Shawkan. 


Løslad borgerjournalisten Qin Chao

14. november

Borgerjournalisten Qin blev anholdt, fordi hun planlagde at dække demonstrationerne under G20 topmødet i Hangzhou, Kina. Hun sidder stadig fængslet uden adgang til advokat og med risiko for at blive tortureret.

42.835 danskere og færinger skrev under for Qin Chao.


Mishandling og tortur af flygtninge i Italien

3. november 2016

Over sommeren har Amnestys researchere interviewet mere end 170 flygtninge og migranter i Italien. Deres fortællinger tegner et mønster af ekstrem magtanvendelse, hvor italiensk politi med bank, elektriske stød og seksuelle ydmygelser tvinger flygtninge og migranter til at afgive deres fingeraftryk. En magtanvendelse, som i nogle tilfælde er så ekstrem, at den må betegnes som tortur.

38.509 danskere skrev under mod Italiens mishandling af flygtninge og migranter.


Kvindelige indsatte bliver voldtaget af vagterne

25. oktober 2016

De bliver voldtaget, banket, sulter og tørster. Kvindelige indsatte i Somalilands fængsler udsættes for seksuel vold og andre former for tortur – og de kan ikke klage. De kvinder, som har klaget til fængselsledelsen, bliver ofte straffet med yderligere vold. Kvinderne har derfor kontaktet Amnesty for at få hjælp. 

47.337 danskere og færinger skrev under for Somalilands kvindelige indsatte.


Bortførte kvinder lades i stikken

10. oktober 2016

Yazidi-kvinderne i det nordlige Irak lever i daglig frygt for at blive bortført af IS. De ved, at en sådan bortførelse er lig med voldtægt, tortur og slaveri. Desværre får kvinderne heller ikke efterfølgende hjælp, men risikerer endda fængsel. 34-årige Bassema er et eksempel på dette.

Bassema Murad var gravid, da IS bortførte hende og hendes mand. Efter et par måneders fangenskab blev hun befriet, men i stedet for at tilbyde højgravide Bassema psykologhjælp, blev hun fængslet. Trods to år i fængsel med sit barn er hun stadig ikke officielt anklaget eller dømt for noget.

Opdatering 27. OKTOBER 2016: EU-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharovprisen, går i år til yazidierne Nadia Murad Basee og Lamiya Aji Bashar, der har været fanger og tidligere sexslaver hos Islamisk Stat. De to kvinder er blevet offentlige fortalere for kvinder, der rammes af Islamisk Stats seksuelle vold. (Kilde: DR)

43.649 danskere skrev under for Bassema Murad.


Opråb til Obama: Benåd Snowden nu

29. september 2016

En maj morgen i 2013 rejste Edward Snowden til Hong Kong med tasken fuld af klassificerede dokumenter fra sit arbejde for NSA. Dokumenter, som afslørende det ekstreme omfang af global masseovervågning af helt almindelige mennesker. Snowdens handling som whistleblower gør ham til en menneskerettighedshelt. Alligevel risikerer han 30 års fængsel for spionage.

Opdatering 23. januar 2017: En hilsen fra whistleblower og menneskerettighedshelten Snowden til de mere end 1 million mennesker, som aktionerede for ham: 

“Jeg vil gerne takke dig ydmygt og af hele mit hjerte for dit standhaftige arbejde og støtte. Mere end en million af jer sagde samstemmende, at sandheden betyder noget. Min taknemmelighed kan ikke udtrykkes med ord. 

Selvom vores dages magthavere kan holde mig hjemmefra i endnu nogle år, så holder din støtte mig selskab i kampen. Hver handling fortæller historien om, hvordan helt almindelige mennesker, fulde af godhed, står sammen i USA og resten af verden for at ændre vores fælles fremtid. Der er ingen større ære for mig end at vi står sammen, skulder ved skulder. 

Det er den samme kraft, som hjalp til at få Chelsea Manning fri, så hun endelig kan komme hjem efter syv lange år i fængsel for at fortælle sandheden. Det er denne kraft, som vil være med til at bevare vores borgerlige frihedsrettigheder, ikke kun over de næste fire år, men også for de kommende generationer. Det er den kraft, der inspirerer mig til aldrig at give op, og beder dig om at forpligte dig til det samme.

Jeg inviterer dig til at stå sammen med mig en gang til for at beskytte de værdier, som repræsenterer vores tidsalders virkelige storhed. Tag ikke fejl, mine venner: Der findes uretfærdighed i denne verden, men det vil ikke blive ved med at være sådan. 

Det vil vi sammen sørge for.” 

49.974 danskere skrev under for Snowden.


14-årig dreng bortført og tortureret

19. september 2016

En tidlig januarmorgen bortfører egyptiske sikkerhedsstyrker den 14-årige Aser Mohamed. Han er forsvundet i 34 dage, hvor familien desperat leder efter ham. Aser fortæller senere, at han er blevet tortureret, blandt andet med elektriske stød. Han fortæller, at han har været stillet foran en anklager uden en advokat tilstede. Han fortæller også om anklagerens reaktion, da han nægtede at tilstå: ”Det lader til, du gerne vil have flere elektriske stød.” Aser risikerer nu 15 års fængsel baseret på ”tilståelser” fremkommet under torturen.

45.156 danskere skrev under for Aser Mohamed.


Studerende risikerer 14 års fængsel for kritik af miljøpolitik

8. september 2016

22-årige Dilip Roy risikerer at tilbringe 14 år i fængsel, fordi han kritiserede Bangladeshs premierministers miljøpolitik i to opslag på Facebook. Roy sidder lige nu på politistationen i Rajshahi, efter at dommeren afviste at løslade ham mod kaution.

I to Facebook-opslag kritiserede Dilip Roy premierminister Sheikh Hasinas støtte til et planlagt kulkraftværk i det sydlige Bangladesh. Dilip Roy risikerer minimum syv år og op til 14 års fængsel. Anklagen bunder i en bangladeshisk særlov, som straffer personer, der blandet andet “udgiver falske, uanstændige og bagvaskende oplysninger i elektronisk form”. 

Opdatering: 14. november besluttede Dhaka High Court at løslade Dilip mod kaution. Han blev løsladt 17. november efter at have tilbragt mere end to måneder i fængsel uden officiel anklage. Dilip blev ikke tortureret eller behandlet ilde i fængslet. Han fortsætter nu sine studier, og Amnesty er fortsat i kontakt med ham. Hvis der bliver behov for det, genåbner vi sagen.

41.897 danskere skrev under for Dilip Roy.


Død eller levende – filippinsk præsident udlover dusør

22. august 2016

Ifølge lokale medier og filippinsk politi er mindst 1700 blevet myrdet af politi og civile selvtægtsmænd, siden Filippinernes nye præsident Duterte tiltrådte 30. juni. På nationalt tv har Præsident Duterte erklæret krig mod narkoen og udlovet en dusør til civile, som udfører deres ”pligt” og dræber mistænkte narkokriminelle.

Filippinsk politi oplyser selv, at siden juli er mindst 700 døde i forbindelse med deres indsats mod narkokriminalitet. Dertil kommer mindst 1067 mennesker, som er slået ihjel af civile selvtægtsmænd. Dette tal stammer fra politichef Ronald dela Rosa, som 22. august deltog i en senatshøring om de mange drab siden 1. juli. Ifølge politichef Rosa begås de mange mord af grupper, der er associeret med narkomiljøet.

Opdatering juli 2017: Siden indtagelsen af præsidentembedet for et år siden har præsident Rodrigo Duterte og hans administration stået i spidsen for en bred vifte af menneskerettighedsovertrædelser, med intimidering og fængsling af kritikere og skabt den lovløse tilstand, landet befinder sig i i dag. I sin “kampagne mod narko” har præsidenten udtrykkeligt godkendt vold, som har ført til tusindvis af dræbte, uden rettergang. Antallet dræbte overgår nu endda antallet af mennesker, som døde under Ferdinand Marcos terrorregime i 1972-1981. 

32.391 danskere og færinger skrev under mod Rodrigo Dutertes krig mod narko.


Egypten: Khalil risikerer dødsstraf efter tortur

11. august 2016

Khalil forsvandt sporløst i 122 dage. Da familien endelig hørte fra ham, sad han fængslet baseret på tilståelser fremkommet under tortur og dødstrusler. Khalil risikerer dødsstraf.

Hver dag forsvinder mindst tre mennesker i Egypten. Den nationale sikkerhedstjeneste bruger systematisk tvungne forsvindinger til at lægge pres på enhver, som udtrykker tvivl og modstand mod styret.

Opdatering: 21. august 2016 afgjorde retten, at Khalil skulle løslades mod en kaution på 50.000 EGP (ca 37.000 kroner). Imidlertid blev Khalil aldrig løsladt, men tværtimod udsat for yderligere tortur på politistationen i Alexandria. Ifølge Khalils bror blev han banket med jernrør indtil han besvimede. Da han vågnede, præsenterede politiet ham for nye anklager, herunder vold mod betjent. Khalil sidder nu i isolationsfængsel, mens han venter på at blive afhørt.  

GOD NYHED: Khalil er endelig fri! Læs mere og se de glade billeder

43.202 danskere skrev under for Khalil.


Mexico: Gruppevoldtaget af politiet

28. juni 2016

Mónica blev brutalt voldtaget, banket, fik elektrochok til sine kønsdele og næsten kvalt – af politiet. Hendes historie er grusom, men desværre ikke enestående. Samtlige af de mexicanske kvinder, Amnesty talte med, var blevet udsat for tortur i politi og militærs varetægt.

Kvinderne tortureres for at fremtvinge falske tilståelser. I Mexicos krig mod narko har politi og militær brug for at kunne vise resultater, og kvinderne er nemme ofre.

48.690 danskere skrev under for Mónica.


Thailand: 12 års fængsel for at gøre grin med generalen

15. juni 2016

På Facebook-siden ”Vi elsker General Prayut” postede brugerne manipulerede billeder og parodierende memes af den thailandske premierminister General Prayut. Den slags gør man ikke ustraffet i Thailand, hvor politiske statusopdateringer, likes, delinger og sågar private beskeder kan give mange års fængsel.

The Facebook Eight stilles nu for en militærdomstol, hvor de risikerer minimum 12 års fængsel for at “opildne til uro”. To af de otte anklages desuden for majestætsfornærmelse, baseret på private Facebook-beskeder.

40.633 danskere skrev under for The Facebook Eight.


Iran: 16 års fængsel til menneskerettighedsforkæmper

3. juni 2016

En af Irans mest prominente menneskerettighedsforkæmpere, Narges Mohammadi, har fået 16 års fængsel. Straffen er et klart eksempel på, hvordan de iranske myndigheder bruger retssystemet til at holde kritikere i skak.

Der er ingen tvivl om, at Narges Mohammadi straffes for sit fredelige arbejde for menneskerettigheder i Iran. Et af ”beviserne” er for eksempel Narges’ møde i 2014 med Catherine Ashton, EU’s daværende repræsentant for udenrigs- og sikkerhedspolitik. Kombineret med de interview, hun gav til internationale medier, udløste det seks års fængsel for at ”sprede propaganda” og ”true statens sikkerhed”.

Narges fik også 10 års fængsel for at grundlægge organisationen Legam, der bekæmper brugen af dødsstraf. Ifølge iransk lov skal hun aftjene den længste straf, altså 10 år i fængsel.

Opdatering: 16. juli endte Narges 20 dages sultestrejke. Hun sultestrejkede i protest mod, at hun ikke havde kontakt til sine børn. Anklageren har givet hende en skriftlig garanti for, at hun nu må ringe til sine børn én gang ugentligt.

Gode ​​nyheder! Efter mere end fem års fængsel er den prominente iranske menneskerettighedsforkæmper Narges Mohammadi blevet løsladt. Amnesty takker de tusinder af medlemmer og frivillige, som verden over har arbejdet for hendes løsladelse. Læs hele den gode nyhed her.

39.476 danskere skrev under for Narges Mohammadi.


Indonesien: Dødsdømt for at smugle valium

20. maj 2016

Tre personer sidder lige nu i Indonesien og venter på at få at vide, hvornår de skal henrettes. De er dømt til døden for at smugle benzodiazepine, det aktive stof i valium og stesolid. Mindst 165 sidder på dødsgangen i Indonesien, der voldsomt øger brugen af dødsstraf.

Den 8. maj blev de tre fængslede flyttet til fængselsøen Nusakambangan. Sidste år blev 13 personer henrettet på øen – alle for narkorelaterede domme.

Fængselsvæsnet og politiet på øen har bekræftet, at de har gjort sig klar til at henrette fanger ved skydning. Myndighederne har endnu ikke offentliggjort hvilke fanger, der skal henrettes, eller hvornår det vil ske. Den officielle besked er, at de fængslede får tre dages varsel.

Opdatering: D. 29. juli blev 4 mænd henrettet for narkorelateret kriminalitet. 9 andre mænd og 1 kvinde blev ført til henrettelsespladsen, men fik i sidste øjeblik udskudt henrettelsen, uden forklaring hvorfor. De er fortsat i overhængende fare. Amnestys researcher i Indonesien, Papang Hidayat, takker mange gange for jeres mange underskrifter og siger “på trods af at 4 mennesker er blevet henrettet mener vi, at det pres, Amnesty har lagt på de indonesiske myndigheder har medvirket til at præsidenten har udskudt 10 andre henrettelser”. Vi fortsætter derfor presset på de indonesiske myndigheder, og arbejdet for, at Indonesien afskaffer dødsstraf.

44.599 danske underskrifter for at stoppe planerne om dødsstraf. 


Isreal: Palæstinensiske børn tilbageholdes uden retssag

10. maj 2016

Abed al-Rahman Awad Kmail er blot et af mange palæstinensiske børn, som lige nu sidder fængslet i Israel. Israelske styrker anholdt ham klokken to om natten, mens han sov. Han er aldrig blevet afhørt og ved ikke, hvorfor han sidder fængslet.

Mindst 11 palæstinensiske børn sidder lige nu under såkaldt administrativ tilbageholdelse. Officielt udgør de en ”alvorlig sikkerhedsrisiko”, og kan dermed fængsles på ubestemt tid uden anklage eller retssag. Nogle af børnene har været afhørt i dagevis, andre har tilbragt flere uger i isolation.

Den administrative tilbageholdelse er i strid med international lov og FNs børnekonvention, som Israel har tilsluttet sig.

Opdatering: De israelske myndigheder løslod Abed al-Rahman Awad Kmail den 2. oktober efter næsten otte måneder i detentionen. Han tilbragte sin 17 års fødselsdag i Meggido fængslet. 

Ifølge NGO’en Defence for Children International – Palestine (DCI) har 19 palæstinensiske børn været administrativt tilbageholdt siden oktober 2015. Af disse er 12 blevet løsladt uden anklage. To er blevet overført til retten og officielt anklaget. De resterende fem sidder stadig fængslet, men en af disse er fyldt 18 år. Fire børn er altså fængslet, selvom det er i strid med FNs børnekonvention.

40.497 danskere skrev under for Abed, og mod Israels tilbageholdelse af børn.


Iran: Tvungen jomfrutest af iransk kunstner

28. april 2016

I et af Irans hårdeste fængsler venter 29-årige Atena Farghadani på udfaldet af sin appelsag. Imens chikaneres hun groft af myndighederne, som blandt andet har tvunget hende til at gennemgå en tvungen jomfru- og graviditetstest.

Den iranske kunstner er idømt knap 13 års fængsel for bl.a.at have tegnet landets politikere som aber og køer i protest mod en ny lov. Loven vil forbyde frivillig sterilisation, gøre det sværere at blive skilt og begrænse adgangen til prævention for kvinder. Alt sammen tiltag, som yderligere begrænser Irans kvinder.

Opdatering: Atena er fri! En appeldomstol i Teheran ændrede dommen til 18 måneders fængsel, hvoraf Atena allerede havde aftjent størstedelen. Amnesty fortsætter sit arbejde for Atenas sag, herunder myndighedernes tortur af hende.

Opdatering, 2017: Hør interviewet med Atena (engelsk tale, versioneret da Atena ikke taler engelsk). 

38.572 danskere skrev under for Atena. 


Danmark: Transkønnethed af sygdomslisten

12. april 2016

For at få hormoner og/eller operation(er) skal transpersoner først erklæres psykisk syge. Samtidig tvinges de igennem langvarige, ydmygende forløb, hvor de får stillet spørgsmål som ”Tænker du på dine forældre, når du onanerer?” og “Har du nogensinde haft seksuel kontakt mod betaling?” Indtil 1981 stod homoseksualitet på samme liste over psykiske sygdomme. Vi lægger pres på sundhedsministeren for, at transkønnethed også fjernes fra sygdomslisten.

Opdatering: Som det første land i verden har Danmark besluttet, at transkønnethed ikke længere skal klassificeres som en psykisk lidelse med virkning senest fra 1. januar 2017. Amnesty vil fortsat arbejde for, at der følger rettigheder med beslutningen, så danske transkønnede får en værdig behandling uden diskrimination og ikke længere tvinges i psykiatriske udredninger.



Bahrain: Zainab fængslet for at bruge sin ytringsfrihed

31. marts 2016

Zainab skal sidde tre år og en måned i fængsel for at have besøgt sin far i fængslet, ‘fornærmet en embedsmand’ og revet et billede af kong Issa Al-Khalifa i stykker. Desuden skal hun betale en bøde på omkring 50.000 kroner. Betaler hun ikke bøden, lægges der yderligere 18 måneder til straffen. Med sig i fængslet har hun sin søn Hadi på 16 måneder.

Opdatering: Efter internationalt pres blev Zainab Al-Khawaja løsladt fra fængslet i Bahrain, officielt af ”humanitære årsager”, dvs. af hensyn til sønnen Hadi på knap to år, som var med i fængslet. Familien valgte kort derefter at rejse tilbage til Danmark, fordi det danske konsulat havde fået besked om, at Zainab kunne forvente nye anklager med risiko for langt højere straf.

37.107 danskere skrev under for Zainab.


Malawi: Albinodreng myrdet på grund af overtro

17. marts 2016

Tusinder af albinoer lever i konstant livsfare i Malawi. Lokal overtro fortæller, at lemmer fra en albino kan gøre dig rig. Siden december 2014 er 11 mennesker myrdet, senest en 9-årig dreng, som blev bortført fra sit hjem i slutningen af februar. Fem dage senere finder man hans hoved i en nabolandsby. Resten af kroppen er ikke fundet, og gerningsmændene går fortsat fri. 

Opdatering: I september indførte Malawi to love med fokus på at beskytte personer med albinisme fra vold og mord. I dag straffes det med livstid i fængsel, hvis man arresteres med knogler eller kropsdele fra en person med albinisme. Amnesty arbejder fortsat på at sikre, at loven efterleves i praksis. Det indebærer blandt andet: 

  • At synligt politi patruljerer i de landområder, hvor der rapporteres om overfald på personer med albinisme.
  • At Malawis myndigheder giver politiet de tilstrækkelige ressourcer til at løfte denne opgave
  • At myndighederne har de tilstrækkelige ressourcer til at efterforske og retsforfølge sager omkring overgreb på personer med albinisme.
  • At myndighederne iværksætter effektiv bekæmpelse af alle former for diskrimination mod personer med albinisme. 

Første gang vi aktionerede, var der 38.763 danskere, der skrev under for at udtrykke deres bekymring for mennesker med albinismes sikkerhed i Malawi. Anden gang var der 38.965.


El Salvador: Blev fængslet, fordi hendes barn døde ved fødslen

7. marts 2016

Sommeren 2007 er gravide Teodora del Carmen Vásquez på arbejde. Hun får voldsomme smerter, og hun ringer efter en ambulance. Inden den når frem, besvimer Teodora, og mens hun er bevidstløs, føder hun et dødfødt barn. En af Teodoras kollegaer kontakter politiet, som anholder hende på stedet, mistænkt for at have fremprovokeret en abort. Stærkt blødende ankommer Teodora i håndjern til hospitalet, hvor hun endelig behandles. Herefter anklages hun for overlagt mord, og dømmes til 30 års fængsel.

GOD NYHED, 15. FEBRUAR 2018: Efter 10 års fængsel blev Teodora løsladt og genforenet med sin familie. Hendes dom lød oprindeligt på 30 års fængsel. 

47.874 danske og færøske underskrifter blev samlet ind for Teodora.


Saudi-Arabien: 800 stokkeslag til poeten Fayadh

24. februar 2016

En saudi-arabisk medborger anklagede poeten Ashraf Fayadh for at promovere ateisme og sprede blasfemiske ideer blandt ungdommen. En sådan anklage er alvorlig i Saudi-Arabien, hvor kritik af islam betragtes som apostasi (frafald fra troen) – og apostasi kan give dødsstraf. I november 2015 blev Ashraf dømt til døden. Han appellerede dommen, som nu er ændret til otte års fængsel og 800 stokkeslag, udelukkende baseret på en fortolkning af hans digte. 

39.904 danskere skrev under for Fayadh.


Iran: Seks år og 223 stokkeslag til filminstruktør

4. februar 2016

I 2012 instruerer Keywan Karimi filmen Writing on the City, som handler om graffiti i Tehrans gader. Karimi anholdes, og anklagen lyder på at hans film ”spreder propaganda mod systemet”.

Retssagen mod Karimi antager absurde proportioner. På halvandet år holder man syv høringer på 15-20 minutter, hvor hans advokat kun får kort taletid. Ved den sidste høring skifter anklagen pludselig, og Karimi står nu tiltalt for at ”fornærme Islam”, fordi man har fundet en musikvideo på hans computer. Han anklages også for ”uanstændige relationer”, fordi han har givet hånd til og befundet sig i samme lokale som en kvinde, der ikke bar slør.

Karimi idømmes 6 års fængsel og 223 stokkeslag, men har appelleret dommen.

OPDATERING: Appelretten opretholder de 223 stokkeslag, men suspenderer fem af de seks års fængsel. Vi fortsætter med at arbejde for Karimis frigivelse.

40.650 danskere skrev under for Karimis løsladelse. 


Danmark: Børn har ret til et familieliv

20. januar 2016

Regeringens asylstramninger (L87) undergraver Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Loven bryder med retten til familieliv, og det rammer især børn.

Det sætter forældrene i et umenneskeligt valg. Enten skal de medbringe familien på en farlig færd over Middelhavet og gennem Europa, eller også skal de efterlade børnene i usikre og kummerlige vilkår i flygtningelejre i minimum tre år.

36.146 skrev under for retten til familiesammenføring i Danmark.


Vietnam: Kvinde nægtes lægehjælp indtil hun “tilstår”

11. januar 2016

Tran Thi Thuy har en tumor i livmoderen, men hun nægtes lægehjælp, før hun ”tilstår” sin forbrydelse. Thuy har voldsomme smerter, og myndighedernes afvisning af livsvigtig lægehjælp kan betegnes som tortur.

Amnesty betragter Tran Thi Thuy som samvittighedsfange, og anser hendes fængsling for at være ubegrundet. En ”tilståelse” vil således kunne legitimere hendes dom.