Risikerer dødsstraf i sin kamp for mere demokrati

Aktionen er afsluttet...

...og underskrifterne sendt afsted. Tilmeld dig vores gratis sms-service og få automatisk besked, næste gang vi har en underskriftsindsamling.

01.
Kort sagt

2016 Mohamed Nanabhay (via Wikimedia)

Risikerer dødsstraf i sin kamp for mere demokrati

Omoyele Sowore fra Nigeria står over for anklager om forræderi, fordi han har kæmpet for, at regeringen skal kunne stilles til regnskab for dens handlinger. Han risikerer dødsstraf. Kræv, at de nigerianske myndigheder dropper alle anklager mod ham.

OPDATERING: Vi er meget bekymrede for Sowores sikkerhed! I sidste uge blev Sowore angrebet af en mand, der var trængt ind i hans bolig. Han nåede heldigvis at slippe væk, men manden angreb også en kvindelig aktivist, der var i huset sammen med ham. Sowore er løsladt mod kaution. Men det er under strenge betingelser. Han må ikke forlade Nigerias hovedstad Abuja i løbet af sin retssag eller tale med pressen. Det er en krænkelse af hans grundlæggende rettigheder til ytrings- og bevægelsesfrihed.

I starten af august 2019 arresterede bevæbnede mænd nigerianske Omoyele Sowore, fordi han havde opfordret til demonstrationer under hashtagget #RevolutionNow. Regeringen i Nigeria betragtede Sowores ytringer som en opfordring til at vælte regeringen. Sikkerhedsstyrkerne har løsladt Sowore mod kaution, men han står stadig over for anklager om forræderi. Hvis han bliver dømt, risikerer han livstid i fængslet eller dødsstraf. 

Det haster! Han skal ikke dømmes til døden for at kæmpe for demokratisk ansvarlighed.

Han drømmer om et bedre Nigeria, hvor regeringen kan stilles til ansvar for dens handlinger over for befolkningen. Sowore er tidligere præsidentkandidat. I dag er han forlægger og demokratiaktivist. Han har været med til at starte nyhedshjemmesiden Sahara Reporters, hvor han arbejder med at afsløre korruption og embedsmisbrug i Nigeria. Han bor normalt i USA med sin familie.

Hjælp os med at få alle anklager mod Sowore droppet! Skriv under nu!

”Jeg er dybt bekymret for Omoyele Sowore. I værste tilfælde ender han med at blive dømt til døden, fordi han har kæmpet for et mere demokratisk Nigeria. Jeg ser anklagerne mod Sowore som politisk motiverede og et forsøg på at mane hans kritik til jorden,” siger Elise Bangert, politisk rådgiver i Amnesty International Danmark.


Vores krav

Kræv, at de nigerianske myndigheder:

  • frafalder alle anklager mod Omoyele Sowore omgående. Det samme gælder for Olawale Bakare og Agba Jalingo, som står over for lignende anklager.
  • giver tilladelse til, at befolkningen kan protestere og demonstrere fredeligt fremover, og at journalister kan sige og skrive, hvad de vil, uden frygt.

Vi sender underskrifterne til Nigerias præsident Muhammadu Buhari. Underskrifterne bidrager til at lægge pres på de nigerianske myndigheder og viser, at det internationale samfund følger udviklingen tæt.


Baggrund

Nigerianske myndigheder slår i stigende grad ned over for menneskerettighedsforkæmpere, der gør brug af deres ret til at ytre sig og demonstrere fredeligt. Myndighederne skræmmer journalister, bloggere og menneskerettighedsforkæmpere og chikanerer dem både verbalt og fysisk. De gør brug af vilkårlige anholdelser, tilbageholdelser og retsforfølgelse ved at misbruge loven om IT-kriminalitet og terrorisme i Nigeria.

3. august 2019: Sowore blev arresteret på en af ​​sine sædvanlige ture til sit hjemland, da han var ved at arrangere en demonstration mod regeringen med hashtagget #RevolutionNow på sociale medier.

22. august 2019: Politibetjente arresterede Agba Jalingo, en journalist fra nyhedshjemmesiden CrossRiverWatch. Han havde skrevet en artikel, hvori han krævede, at regeringen offentliggjorde et regnskab. Jalingo tilbragte 33 dage i politiets varetægt uden retssag eller adgang til sin advokat og familie. Han blev derefter tiltalt for forræderi og for at have offentliggjort falske oplysninger og opfordret til terrorisme.

30. september 2019: Sowore blev kaldt i retten sammen med den 21-årig studerende Olawale Bakare, der blev arresteret under en #RevolutionNow-protest i august.

23. oktober 2019: Højesteretten beordrede retssagen mod Agba Jalingo til at fortsætte i hemmelighed. Det betyder, at offentligheden ikke får lov til at observere retssagen, hvilket rejser tvivl om dens retfærdighed.

6. december 2019: Sowore var midlertidigt fri, men blev med vold presset mod gulvet under en retssal og varetægtsfængslet igen. Denne hændelse vækkede forargelse, da den blev delt på sociale medier. 

24. december 2019: Efter næsten fem måneder i fængsel blev Sowore løsladt mod kaution. Men anklagerne mod ham står stadig ved magt, og hvis han bliver dømt, risikerer han livstid i fængsel eller dødsstraf.