2016 Mohamed Nanabhay (via Wikimedia)
Risikerer dødsstraf i sin kamp for mere demokrati
Omoyele Sowore fra Nigeria står over for anklager om forræderi, fordi han har kæmpet for, at regeringen skal kunne stilles til regnskab for dens handlinger. Han risikerer dødsstraf. Kræv, at de nigerianske myndigheder dropper alle anklager mod ham.
OPDATERING: Vi er meget bekymrede for Sowores sikkerhed! I sidste uge blev Sowore angrebet af en mand, der var trængt ind i hans bolig. Han nåede heldigvis at slippe væk, men manden angreb også en kvindelig aktivist, der var i huset sammen med ham. Sowore er løsladt mod kaution. Men det er under strenge betingelser. Han må ikke forlade Nigerias hovedstad Abuja i løbet af sin retssag eller tale med pressen. Det er en krænkelse af hans grundlæggende rettigheder til ytrings- og bevægelsesfrihed.
I starten af august 2019 arresterede bevæbnede mænd nigerianske Omoyele Sowore, fordi han havde opfordret til demonstrationer under hashtagget #RevolutionNow. Regeringen i Nigeria betragtede Sowores ytringer som en opfordring til at vælte regeringen. Sikkerhedsstyrkerne har løsladt Sowore mod kaution, men han står stadig over for anklager om forræderi. Hvis han bliver dømt, risikerer han livstid i fængslet eller dødsstraf.
Det haster! Han skal ikke dømmes til døden for at kæmpe for demokratisk ansvarlighed.
Han drømmer om et bedre Nigeria, hvor regeringen kan stilles til ansvar for dens handlinger over for befolkningen. Sowore er tidligere præsidentkandidat. I dag er han forlægger og demokratiaktivist. Han har været med til at starte nyhedshjemmesiden Sahara Reporters, hvor han arbejder med at afsløre korruption og embedsmisbrug i Nigeria. Han bor normalt i USA med sin familie.
Hjælp os med at få alle anklager mod Sowore droppet! Skriv under nu!
”Jeg er dybt bekymret for Omoyele Sowore. I værste tilfælde ender han med at blive dømt til døden, fordi han har kæmpet for et mere demokratisk Nigeria. Jeg ser anklagerne mod Sowore som politisk motiverede og et forsøg på at mane hans kritik til jorden,” siger Elise Bangert, politisk rådgiver i Amnesty International Danmark.