”Pride er en fest – bare ikke for mig og rigtig mange andre”

23-årige Elijah Kashmir Ali er opvokset i en palæstinensisk familie i Odense, der havde meget svært ved at tolerere deres barns kønsidentitet som non-konform. Elijahs insisteren på at være sig selv har haft hårde omkostninger, og den unge fynbo – der nu bor i København – ønsker bedre beskyttelse af LGBTI+ personer.

Hvad har været den største udfordring ved at være dig selv?

Jeg har en muslimsk baggrund og var udsat for social kontrol, der gjorde, at jeg måtte flytte hjemmefra som 18-årig. Jeg har ikke set min far siden og har først for nylig fået kontakt til min mor igen. Jeg endte med at være hjemløs i flere måneder, efter at jeg var flygtet fra Odense, og det førte flere dårlige ting med sig, fordi jeg konstant var under pres. Jeg har været nødt til at tilpasse mig og forholde mig til whatever, der lige stod foran mig. Det har været sygt ensomt.

Var der ikke et LGBTI+ netværk i Odense, som du kunne række ud til?

Der var ikke et sted, hvor jeg kunne føle, at jeg kunne spejle mig i nogen. Min virkelighed er anderledes end etnisk danske queer-personer. Jeg er palæstinenser, og weird enough er min seksualitet og kønsidentitet åbenbart politisk. Men jeg bliver ved med at gentage for folk, at det egentlig bare handler om at få sine rettigheder.

Nu bor du i København. Hvordan er det?

Jeg møder modstand, hver eneste gang jeg går ud ad min dør. Nogle siger noget om mig, nogle spytter, og så er der nogle, der er helt fucked og overfalder mig. Det er sket otte gange i løbet af de seneste to år. Og for lige at bryde det narrativ er det ikke kun på Nørrebro, det sker. Det sker også på Amager, ude på Vestegnen – over det hele.

Alligevel insisterer du på at gå klædt, som du vil. Hvilke tanker gør du dig, inden du går ud ad døren?

Mit udtryk løfter mig rigtig meget og giver en følelse af overskud, der gør, at jeg kan deale med det hele. Jeg ville slet ikke føle mig så empowered, som jeg gør, hvis jeg skulle gå på kompromis med mit udtryk. Jeg står op om morgenen og tager det på, jeg har lyst til. Jeg shopper alene, og det er noget af det mest angstprovokerende, når jeg er ude i butikker by myself. Men det er også noget, som gør mig stolt, hvilket siger rigtig meget om, hvor svært det er. Der er selvfølgelig dage, hvor jeg ikke har overskud til at deale med konfrontationer, og det er også de dage, hvor jeg går med en sort hoodie. Ikke fordi jeg har lyst, men fordi jeg føler, at jeg er nødt til det for at passe på mig selv.

Hvordan ville samfundet bedre kunne hjælpe et menneske som dig?

Mange meningsdannere og politikere har opfordret til, at man skal løsrive sig fra familien. Men det er svært, når der ikke er et ordentligt sikkerhedsnet til at tage sig af folk. Jeg endte selv på et krisecenter, der ikke kunne finde ud af at håndtere min situation. Og det kan godt være, at systemet er på vej til at blive bedre, men det er ikke ensbetydende med, at det er godt. En god start ville være at lave et bedre beskyttelsesnet.

Der er flere aspekter i det. Jeg kan for eksempel ikke anmelde, at nogen begår en hadforbrydelse imod mig med et motiv, der hedder køn, fordi det ikke står i lovgivningen. Udover at få skærpet den håber jeg, at der også sker noget mere i forhold til uddannelse. Jeg har lige hørt, at nogle unge sportsudøvere råbte bøsserøve ude på banen. Det er jo en hadforbrydelse. Hvorfor gør ingen noget ved det? Der er brug for, at vi laver tiltag helt ned til vuggestuen, der både modarbejder og forebygger. Køn, seksualitet og mangfoldighed burde være pensum på læreruddannelsen, ligesom det er på pædagoguddannelsen, så de er klædt på til at møde queer-personer i folkeskolerne.

Hvad betyder pride for dig?

Det er en fest, men det er det ikke for mig og rigtig mange andre. Folk tror jeg bare, at det er en festival, men der ligger meget historie bag. Det vil jeg gerne have, at folk ved. For mig er pride en fejring af, hvem vi er. Men det er også et dødsoptog for alle de mennesker, som har kæmpet og betalt den vildeste pris.

Hvordan er man en god allieret for et menneske som dig?

Det bedste, en allieret kan gøre, er at lytte. Lytte til dem, det handler om, lytte til vores historier. Sige fra på vegne af os, fordi det er vildt hårdt altid selv at skulle gøre det. Vi kan ikke nå i mål med noget som helst uden allierede.

Elijah Kashmir Ali

Alder: 23 år.
Hjemby: Opvokset i Odense.
Bor i: København.
Identificerer sig som non-konform, hvilket betyder det, at ens kønsudtryk ikke stemmer overens med det, man typisk forventer af det givne køn. Bruger pronominerne dem/de.

Mød Jalal
26-årige Jalal Arabi har altid følt sig som mand og hadede, når han som barn blev tvunget til at tage kjole på. 
Læs hisrotien her >
Hvad betyder bogstaverne?
Sproglig præcision er vigtig. Det er med til at gøre os allesammen klogere på menneskelig identitet. 
Bliv klogere her >
Støt arbejdet
Giv et bidrag til arbejdet med LGBTI+ rettigheder, så vi sammen kan bekæmpe fordommene.
Giv dit bidrag >
Mød Sasha
Sasha Komarova er interkønnet og ved at dele sin historie, hjælper hun andre unge interkønnede.
Læs historien