”Jeg tror bare, jeg ser mig selv som ‘mig’”

Sus Wilkins er 32 år gammel og fra København. Hun er skuespiller, model og tidligere danser og kategoriserer sig selv som ’uden for boksen’. For Sus er Pride lig med frihed, og hun drømmer om dén dag, hvor der ikke længere er brug for pride-parader, fordi det er helt normalt og accepteret at elske lige præcis dén, man vil.

Identificerer du dig med LGBTI, som fænomen?

Både ja og nej. I forbindelse med denne kampagne er jeg i den boks, der hedder ’no boks’, fordi jeg mest bare ser mig selv som ’Sus’. Jeg har ikke nogen kasse og har ikke taget så meget stilling til det, men gør bare hvad mit hjerte siger. Så på den måde tror jeg bare, at jeg ser mig selv som ’mig’.

Når du ser tilbage på din ungdom, hvornår fandt du så ud af, at du alligevel skilte dig lidt ud?

Jamen, jeg har altid været kæreste med drenge, indtil jeg mødte Freja og blev forelsket i hende. Hvis ikke jeg var kærester med Freja, så tror jeg bare, at jeg ville være åben. Jeg har aldrig følt mig anderledes eller tænkt; ej der er et eller andet inden i min mave, som prøver at fortælle mig ting. Sådan var det heller ikke, da jeg blev forelsket i Freja. Det var ikke som om, at det var en ny form for forelskelse, men nøjagtig den samme følelse, som når jeg har været forelsket i drenge. Så jeg har aldrig følt mig anderledes og gør det heller ikke i dag.

Gjorde dét at du mødte Freja, at du tænkte på din identitet på en ny måde?

Jeg tænkte i hvert fald, at der måtte være masser af mennesker, der havde det på samme måde som mig. Folk, som ikke bliver forelsket i et køn, men mere bliver forelsket i et menneske. Så begyndte jeg bare at tale om det.

Hvad sagde dine omgivelser til, at du nu var kærester med en kvinde?

Jamen de var bare sådan, ”jamen perfekt!” eller ”fedt, hvor dejligt for dig”. Der var slet ikke noget med nogen. Jeg kan godt huske, at jeg følte mig lidt sårbar, da jeg skulle sige det til min mor, selvom jeg jo godt vidste, at jeg ikke havde noget at være nervøs for. Så grinte hun bare og var sådan ”jamen jeg har da også været forelsket i piger før, det er da ikke noget, hvor dejligt du bare er forelsket”. Det har været en meget smertefri rejse.

Hvad tænker du om Pride og den rettighedskamp, der stadig er hårdt brug for?

Jeg kan mærke, at når vi nærmer os Priden, så gør jeg mere ud af at vise, at jeg er kærester med en pige, og at det er normalt. Vi går altid hånd i hånd, men jeg viser det mere med en stolthed. Det er vigtigt for mig at speake up omkring Priden, der tager jeg ligesom en anden hat på. Det er ikke noget jeg gør for mig selv, men noget jeg gør for alle andre, der måske ikke har haft en lige så nem rejse, som jeg har haft.

Der er folk, som siger, er der overhovedet ikke er brug for en Pride. Hvad vil du sige til dem?

Til dem vil jeg sige, at der bestemt er masser at kæmpe for. Vi er ikke nået ret langt. Længere, ja, men der er jo stadig hatecrimes hele tiden. Det, synes jeg, er noget af det hårdeste, og som virkelig viser, hvor vigtigt, det er, at vi har Pride. Hvis nu vi kunne nå helt derhen, at priden ikke var så vigtig, fordi det var blevet fuldstændig normalt bare at elske dem, man vil, og kysse med dem, man har lyst til at kysse. Det, tror jeg, ville være min perfekt fremtidsdrøm.

Hvis du skulle beskrive Pride med ét ord, hvad ville du så vælge?

Frihed! På sigt vil det betyde frihed for alle. Det er jo dér, vi skal hen. Det er ikke alle, der har det lige så nemt som mig. Det er ikke alle, der bor i Danmark, der har det lige så nemt.

Vil du beskrive dig selv som aktivist?

Ja, på min egen måde. Måske er der en lille aktivist gemt i mig. Jeg synes, at den lille hverdagsprotest også er meget vigtig. Jeg føler virkelig, at der er ved at ske noget nu. Især her i København, men sikkert også i hele verden. Jeg synes, at der er nogle seje unge, der går forrest lige nu og slet ikke undrer sig, når jeg fortæller, at jeg har en pigekæreste. De kysser også selv med forskellige og prøver ting af og er nysgerrige. Så håbet ligger så meget hos de unge. Jeg stoler meget mere på de unge end på politikerne.

Sus Wilkins

Alder: 32 år.
Hjemby: København
Bor i: København
Identificerer sig som: hun/hende