Danske journalister, som sætter fokus på menneskerettighederne, bliver hvert år hyldet med Amnestys Mediepris. Prisen for 2024 er nu blevet uddelt.
Tak for de mange indstillinger til Amnesty International Danmarks Mediepris 2024.
Fem indstillinger gik videre til det uafhængige dommerpanel, som består af redaktører og journalister.
Dommerpanelet pegede på Søren Klovborg, Karoline Engelund, Lisbeth Dilling og Nikolaj Venge som modtagere af Amnestys Mediepris 2024 for DR-dokumentarserien ‘Det store adoptionstyveri’.
Derudover udtalte dommerpanelet hædrende omtale til Lasse Skou Andersen og Sebastian Gjerding fra Dagbladet Information samt Charlotte Aagaard og Emilie Ekeberg fra Danwatch for deres artikelserie om Danmarks involvering i krigen i Gaza mht. eksport af våbenudstyr til Israel.
De fem nominerede i 2024 var:
Kirsten Nilsson og Line Vaaben, Politiken, for artikelserien ’En kamp for hjælpen’. De belyser, hvordan mennesker med alvorlige permanente handikaps får frataget den hjælp, de har fået i årevis, fordi kommunerne skal spare. Det bringer Danmark på kollisionskurs med FN’s handikapkonvention.
Lasse Skou Andersen og Sebastian Gjerding fra Dagbladet Information og Charlotte Aagaard og Emilie Ekeberg fra Danwatch for artikelserie om Danmarks involvering i krigen i Gaza mht. eksport af våbenudstyr til Israel.
Thomas Gregersen og Mia Harm Madsen, Fyens Stiftstidende, for deres afdækning af lovbrud i børne- og ungeafdeling i Nordfyns kommune. De afslører blandt andet ulovlige ledelsesinstrukser, fabrikerede oplysninger og ændrede datoer i tvangsfjernelsessager.
Søren Klovborg, Karoline Engelund, Lisbeth Dilling og Nikolaj Venge, DR, for dokumentar-serien ”Det store adoptionstyveri”, der afdækker en af de største adoptionsskandaler i Danmark. Den undersøger og afslører handel med børn til Danmark.
Sofie Synnøve Herschend og Ole Jacobsen , TV2 Danmark, for dokumentaren ’Kernen – For syg til herberget?’ samt en række nyhedsindslag og artikler, hvor de afdækker, hvordan stærkt psykotiske og forpinte hjemløse bliver ”gemt væk” på herberger i stedet for at få den hjælp, de har akut brug for og har krav på.
Dommerpanelet i 2024 bestod af:
- Nagieb Khaja, dokumentarist og journalist
- Marie Louise Albers, Europa korrespondent, Jyllands-Posten
- Eva Højrup, sundhedsreporter TV2 Øst og fellow på Constructive Institute
- Maiken Steen Frederiksen og Line Gertsen fra DR Nyheders Undersøgende Redaktion, som sidste år modtog Amnestys Mediepris 2023 for podcastserien ”En beklagelig fejl”.
HVEM KAN MODTAGE AMNESTYS MEDIEPRIS?
- Journalister der er udkommet i et medie med base i Danmark.
- Hvis det journalistiske produkt kun er tilgængeligt online, skal det have oprindelse i Danmark og/eller beviseligt være blevet markedsført til og/eller forbrugt af et dansk publikum. Alle bidrag skal være på dansk (eller undertekster på dansk).
- Det journalistiske produkt til medieprisen for 2024 skal være udgivet første gang i perioden 1.oktober 2023 – 20. oktober 2024.
- Indstillingen på maks. 2 sider sendes til Mediepris2024@amnesty.dk , hvor der argumenteres for, at det journalistiske produkt lever op til nedenstående kriterier. Det journalistiske produkt skal med i indstillingen – links eller pdf.
- DEADLINE for indstillinger var den 21. oktober 2024.
BEDØMMELSESKRITERIER
Relevans
- Afdækker menneskerettighedsspørgsmål/problematikker
- Introducerer et menneskerettighedsemne til mediets målgruppe, enten for første gang eller på en ny og innovativ måde
- Omfatter cases eller førstehåndsvidneberetninger eller vidneudsagn.
Gennemarbejdet og ansvarligt produceret
- Er grundigt researchet, og der er sikret sandfærdige oplysninger
- Er afbalanceret og fair
- Er engagerende fortalt
- Viser omsorg og hensyn til dem, der fortæller deres historier
Rækkevidde og effekt der kan vises igennem:
- Antallet af mennesker, som produktet har nået
- Publikumsdemografien – især dem, der er mindre tilbøjelige til at være velinformerede om menneskerettigheder
- Yderligere mediedækning som følge af produktet
- Påviselig ændring – dette kan være en ændring i politik eller lov eller bevis på en positiv indvirkning på livet for dem, hvis historier er blevet fortalt
Line Gertsen og Maiken Steen Frederiksen modtog Amnestys Mediepris 2023
DR-journalisterne bag podcastserien ”En beklagelig fejl” blev kåret til at modtage Amnestys Mediepris 2023.
Mette Mayli Albæk modtog Amnestys Mediepris 2022
For sin artikelserie ”Systemets Børn” har Jyllands-Postens journalist, Mette Mayli Albæk, modtaget Amnesty International Danmarks nystiftede mediepris.