Alex og Jose Maria blev Latinamerikas første homoseksuelle ægtepar

I slutningen af 2009 og begyndelsen af 2010 fandt Latinamerikas første homoseksuelle vielser sted i Argentina. Forhistorien tæller et forpurret bryllupsforsøg, juridiske slagsmål og massiv modstand fra Paven, som på det tidspunkt var ærkebiskop i Buenos Aires. 

I Ushuaia, Argentinas og verdens sydligst beliggende by, erklærede myndighederne den 28. december 2009 Alex Freyre og Jose Maria Di Bello for ægtefolk.

Og skrev dermed historie.

For Alex og Jose blev her det første par af samme køn til at blive juridisk gift i Latinamerika.

En drøm er gået i opfyldelse for os. Vi er dybt bevægede og så glade for, hvad dette betyder for alle Argentinas homoseksuelle mænd og kvinder.

Alex Freyre

Få måneder senere blev også det første lesbiske par juridisk gift i Argentina.

Efter at have været kærester i mere end 30 år og have forladt Argentina under militærdiktaturet, som begyndte i 1976 og blev afsluttet i 1983, vendte argentinske Ramona Arevalo og uruguayske Norma Castillo hjem til Buenos Aires. 

Her blev de i april 2010 gift i hovedstaden, begge 67 år gamle, så deres familie kunne blive anerkendt af staten og nyde den samme lovmæssige beskyttelse som andre gifte par. 

Den beskyttelse var ikke uvæsentlig for på daværende tidspunkt anerkendte myndighederne ikke altid forhold af samme køn.

Og til trods for bryllupperne, som skete med opbakning fra lokale dommere og guvernører, havde Argentina på dette tidspunkt ikke indført national lovgivning, som sikrede LGBTI-borgere retten til ægteskab.

Modstanden fra kirken

Den 14. juli 2010 stod tilhængere og modstandere af retten til ægteskab mellem borgere af samme køn i hver sin lejr udenfor Argentinas senat.

Indenfor rasede debatten, som skulle vare hele natten og først fandt sin afslutning morgenen efter, da stemmetallet for afstemningen om retten til homoseksuelle bryllupper forelå.

Blandt fortalerne for den nye lov, som et klart flertal af befolkningen ifølge en meningsmåling bakkede op om, var landets præsident Christina Fernández de Kirchner.

Blandt de mest vokale kritikere var den daværende ærkebiskop i Buenos Aires, kardinal Jorge Bergoglio, i dag bedre kendt som Pave Frans – det officielle overhoved for Den Katolske Kirke.

Ifølge ærkebiskoppen var loven et forsøg på at ”ødelægge Guds plan”.

”Dette er ikke bare en lovgivning. Det er et træk fra løgnenes fader for at forvirre og bedrage Guds børn”, lød det fra Jorge Bergoglio bare en uge før afstemningen i Senatet.

Alligevel blev loven med stemmetallet 33 for og 27 imod vedtaget i senatet i det helt overvejende katolske land.

Det aflyste bryllup

Da Alex og Jose forinden havde skrevet historie med deres ægteskab i Ushuaia, var det sket med den lokale guvernørs godkendelse, og før den nationale lovgivning var på plads.

Men faktisk var deres bryllup ikke deres første forsøg på at opnå lige rettigheder som par.

For hvad der skulle have været deres bryllupsdag i Buenos Aires i november 2009, endte i et juridisk tovtrækkeri og en aflysning. En lokal dommer havde givet tilladelse til deres bryllup, siden omgjorde en national dommer den afgørelse, før den lokale dommer i byretten endnu en gang gav dem tilladelse.

Mens myndighederne vurderede, hvad de skulle stille op, ventede parret og deres støtter ængsteligt.

Udgangen på det juridiske tovtrækkeri blev, at beslutningen blev overdraget til byens borgmester, som oprindeligt havde givet grønt lys for ægteskabet. Alligevel blev beslutningen nu, at byen ikke ville gennemføre brylluppet, før landets højesteret havde truffet en afgørelse i spørgsmålet.

”Vi fik ikke lov til at blive gift i dag, men det vil ske for os snart”, lød det fra Alex Freyre, der sammen med sin kommende mand Jose Maria Di Bello og med bryllupsbuketten i hånden sluttede sig til de demonstranter, som protesterede udenfor borgmesteren kontor.

Alex Freyre skulle få ret. Bare få uger senere fik parret endeligt deres bryllup, 2300 kilometer syd for hovedstaden. ”Jeg lægger mærke til ældre par, som går på gaden sammen, og jeg vil gerne have at det også bliver os. Jeg vil gerne kunne vende mig mod ham, når jeg er gammel og rynket, og kunne kalde ham min ægtemand”, fortalte Jose Marie dengang om betydningen af omsider at kunne kalde hinanden for ægtefolk.

G: Gay / Bøsse

Man er bøsse, hvis man identificerer sig som mand og er seksuelt eller romantisk tiltrukket af personer, der også identificerer sig som mænd. Dog bruges ordet også nedladende,
og derfor foretrækker nogle at blive omtalt som homoseksuel
mand.

L: Lesbian / Lesbisk

Man er lesbisk, hvis man identificerer sig som kvinde og er seksuelt eller romantisk tiltrukket af personer, der også identificerer sig som kvinder.

Hvad betyder bogstaverne?
Sproglig præcision er vigtig. Det er med til at gøre os allesammen klogere på menneskelig identitet.
Bliv klogere her >
Hvorfor holder vi pride?
Læs om Stonewall-optøjerne og hvad de første pride-parader handlede om i artiklen
Læs mere >
Støt vores arbejde
Giv et bidrag til arbejdet med LGBTI+ rettigheder, så vi sammen kan bekæmpe fordommene.
Giv dit bidrag >
Mød Elijah
”Pride er en fest – bare ikke for mig og rigtig mange andre”. Elijahs insisteren på at være sig selv har haft hårde omkostninger.
Læs historien her >