Hvorfor har Amnesty International Danmark lagt sag an mod den danske stat? På denne side finder du alt, der handler om vores retssag.
I foråret 2024 sagsøgte vi i Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq den danske stat. Vi lagde sag an mod Rigspolitiet og Udenrigsministeriet for at få stoppet dansk våbeneksport til Israel.
Hvad er formålet med retssagen?
Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq anlagde i 2024 sag mod den danske stat (Udenrigsministeriet og Rigspolitiet) for at stoppe dansk våbeneksport til Israel.
Organisationerne vurderer, at Danmark overtræder internationale regler om våbenhandel, som forbyder våbeneksport, når der er en klar risiko for at våbnene og det militære udstyr bliver anvendt til at overtræde folkeretten – herunder til at begå krigsforbrydelser (Udenrigsministeriet og Rigspolitiet er de ansvarlige myndigheder for administration af tilladelser til våbeneksport fra Danmark).
Landsretten vurderede i april 2025, at vi ikke havde ret til at føre sagen. Den vurdering er vi ikke enige i. Derfor tager vi nu sagen til Højesteret.
Hvorfor sagsøger vi?
Danmark har tilsluttet sig både FN’s våbenhandelstraktat og EU’s Fælles Regler for våbeneksport (Rådets fælles holdning 2008/944/FUSP af 8. december 2008 om fælles regler for kontrol med eksport af militærteknologi og -udstyr), som forpligter Danmark til at sikre, at salg af våben og militært udstyr fra danske virksomheder ikke risikerer at bidrage til overtrædelser af den humanitære folkeret – herunder krigsforbrydelser.
Hvis risikoen er tilstrækkeligt stor, er Danmark forpligtet til at stoppe både den direkte og indirekte eksport. Sammen med de fleste internationale eksperter på området vurderer vi, at der i den nuværende situation i Gaza er en klar risiko for, at Israel anvender militært udstyr til at begå krigsforbrydelser i Gaza.
Den katastrofale humanitære situation i Gaza og den overhængende risiko for fortsatte krigsforbrydelser betyder, at Danmark ved at tillade eksport af våben til Israel overtræder de internationale regler for våbenhandel, og samtidig risikerer at gøre sig medskyldig i overtrædelser af den humanitære folkeret og, i værste fald, folkedrab.
Hverken økonomiske interesser for de virksomheder, der får tilladelse til våbeneksport, for den danske stat, eller Danmarks sikkerhedspolitiske interesser, ændrer på Danmarks forpligtigelse til at stoppe våbeneksport, når der er en risiko for at våbnene og det militære udstyr vil blive anvendt til at overtræde den humanitære folkeret.
Hvad vil I opnå?
Med retssagen vil organisationer have domstolens vurdering af, om Danmarks eksport af militært udstyr til Israel er lovlig. Og om eksisterende eksporttilladelser er ugyldige og skal tilbagekaldes.
Hvis forbuddet mod våbeneksport, når der er klar risiko for at våbnene vil blive brugt til krigsforbrydelser, skal være effektivt, skal det kunne håndhæves, og det skal kunne prøves om myndighederne har overholdt reglerne.
Hvorfor nu?
De danske myndigheder har valgt ikke at ændre deres praksis og standse våbeneksporten på trods af følgende:
- Den Internationale Domstol, ICJ, har fundet det plausibelt, at Israel begår handlinger i Gaza, som kan udgøre folkedrab og har iværksat foreløbige foranstaltninger for at forhindre dette.
- Der er dokumentation for omfattende overtrædelser af den humanitære folkeret under krigen i Gaza.
- Ledende folkeretseksperter vurderer, at den danske praksis ved behandlingen af tilladelser til våbeneksport er i strid med de internationale regler for våbenhandel, som Danmark er forpligtiget til at overholde.
Den 12. februar 2024 har en appeldomstol i Holland besluttet at pålægge den hollandske regering at stoppe våbeneksport til Israel indenfor F-35 programmet på baggrund af et sagsanlæg fra bl.a. Oxfam. Domstolen fandt, at fortsat eksport er i strid med EU’s Fælles Regler for våbeneksport og FN’s Våbenhandelstraktat, som både Holland og Danmark har underskrevet.
Hvorfor er det os, der lægger sag an?
Som civilsamfundsorganisationer, hvis eksistensgrundlag baserer sig på den humanitære folkeret og at værne om menneskerettighederne, betragter vi det i Amnesty International Danmark, Oxfam Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og Al-Haq, som vores opgave at stå vagt om de internationale love, som sikrer vores menneskelige værdighed, og for at holde magthavere til ansvar, når de forsømmer deres statslige forpligtelser.
Derudover er både Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmarks og Al-Haqs arbejde i Gaza direkte påvirket af de vedvarende angreb, som har umuliggjort vores planlagte arbejde, destrueret kontorbygninger og udsat vores kollegaer for dødbringende bombardementer. Derfor har vi lagt sag an mod den danske stat.
Hvilke forpligtelser har Danmark i forhold til våbenhandel?
Den Internationale Våbenhandelstraktat (Arms Trade Treaty – ATT) forpligter stater til at vurdere, om eksporten af våben kan blive brugt til alvorlige menneskerettighedskrænkelser eller overtrædelser af humanitær folkeret.
På EU-niveau supplerer Rådets Fælles Holdning 2008/944/FUSP dette ved at fastsætte juridisk bindende kriterier for våbeneksport, herunder et krav om vurdering af risikoen for, at våbnene kan anvendes til intern undertrykkelse eller alvorlige krænkelser af menneskerettighederne.
Sammen udgør ATT og EU’s fælles holdning et vigtigt rammeværk for at sikre, at international våbenhandel ikke understøtter voldelige regimer eller bidrager til humanitære kriser. Sagen er derfor også en principiel sag, der har til formål at stoppe dansk våbeneksport til Israel, da vi mener, at eksporten ikke lever op til vores menneskeretlige forpligtelser. Vi håber, at sagen vil kaste lys over Danmarks ansvar i denne alvorlige situation og bidrage til en vigtig juridisk afklaring af dansk våbeneksport