Amnesty sætter hvert år spot på både inklusion og den chikane og diskrimination, som stadig er virkelighed for mange LGBTI+ personer i hele verden – også i Danmark.

Chikane, diskrimination og overfald er en del af virkeligheden for mange LGBTI+ personer rundt om på kloden – også i Danmark, hvor antallet af anmeldte hadforbrydelser er steget de senere år.

Rundt omkring os i Europa går flere regeringer målrettet efter at indskrænke særligt homoseksuelle og transpersoners rettigheder, og senest har det ungarske parlament vedtaget en lov, der forbyder alt, der af myndighederne vurderes at fremme homoseksualitet og kønsidentitet. Derudover er homoseksualitet stadig forbudt i 76 lande verden over, og i nogle af dem risikerer du ligefrem at blive henrettet for at være dig selv.

Mød Sasha
Sasha Komarova er interkønnet og ved at dele sin historie, hjælper hun andre unge interkønnede.
læs historien her >
Hvad står bogstaverne for?
Sproglig præcision er vigtig. Det er med til at gøre os allesammen klogere på menneskelig identitet.
Bliv klogere her >
Støt arbejdet
Giv et bidrag til arbejdet med LGBTI+ rettigheder, så vi sammen kan bekæmpe fordommene.
Giv dit bidrag >
Mød Elijah
”Pride er en fest – bare ikke for mig og rigtig mange andre”. Elijahs insisteren på at være sig selv har haft hårde omkostninger.
Læs historien her >

Amnesty-fokus i mere end 40 år

Amnesty erklærede i 1979, at “forfølgelsen af personer på baggrund af deres homoseksualitet er en krænkelse af deres basale menneskerettigheder”. Men det var først i begyndelsen af 1990erne, at organisationen for alvor gik struktureret ind i kampen. Siden da er arbejdet for LGBTI+ personers rettigheder taget til både internationalt og i Danmark.

Den seneste store sejr opnåede trans-organisationer, Copenhagen Pride og aktivister sammen med Amnesty i 2017, hvor transkønnethed blev fjernet fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske lidelser efter en længerevarende kampagne, der blandt andet dokumenterede forskellige krænkelser i det danske sundhedssystem.

Stadig diskrimination

Men transkønnede diskrimineres stadig rundt om i verden og i Danmark, og i 23 lande skal transkønnede tvangssteriliseres, før deres køn kan blive juridisk anerkendt af myndighederne. Amnesty har også dokumenteret, at interkønnede børn fortsat bliver udsat for såkaldt kønsnormaliserende kirurgi i både Danmark og Tyskland. Det er en krænkelse af deres menneskerettigheder, og Amnesty fortsætter også den kamp ud fra princippet om, at mennesker selv bestemmer over deres krop, køn og seksualitet.

Prides oprindelse

Fænomenet pride trækker tråde til en fortid, hvor synlighed og lige rettigheder var noget, USA’s og Europas LGBTI+-miljøer skulle kæmpe benhårdt for.