Syv anbefalinger til Danmarks regering
Der findes effektive og konkrete muligheder for at hjælpe mennesker på flugt. De bygger på et fælles og internationalt ansvar samt en forståelse for, at alle mennesker har ret til et liv i sikkerhed. Læs her, hvad Amnesty mener, den danske regering bør gøre.
1: Private sponsoraftaler med flygtninge
Canada var det første land til at indføre dette system i 1970’erne, og siden da har private aktører i landet taget imod omtrent 300.000 mennesker på flugt.
Siden 2013 har idéen om privat sponsorering af flygtninge udvidet sig til Europa. Lande som Tyskland, Irland og England har udviklet programmer, som gør det muligt for private aktører at støtte optagelse, velkomst og integration af flygtninge i deres lokale områder. Under disse nye rammer er ansvaret delt mellem de statslige og private aktører.
Evalueringer fra Canada viser, at mennesker på flugt, der kommer til Canada gennem private sponsoraftaler, har bedre integrationsresultater end flygtninge, som genbosættes af regeringen.
Private sponsoraftaler giver individer og organisationer mulighed for direkte at engagere sig i menneskers søgen efter et nyt liv i sikkerhed fra start til slut, hvilket resulterer i velkommende samfund, som sikrer god integration på længere sigt.
2: Styrk familiesammenføring
Dét, at have sin tætte familie omkring sig, gør en kæmpe forskel for mennesker, der skal finde sig tilrette i et nyt liv og kultur. Især når det handler om mennesker, der er på flugt fra krig og ødelæggelse, som har dybe traumatiserende oplevelser og minder med sig i bagagen.
Amnesty mener derfor, at flygtninge har ret til at blive sammenført med deres tætteste familiemedlemmer gennem familiesammenføring.
Dublin-forordningen, som regulerer asylproceduren i EU, prioriterer rettigheder for familiesammenføring højt, hvilket sikrer at familier, der er blevet adskilt under deres flugt, kan genforenes i et andet land.
Familieenhedens princip skal respekteres fuldt ud i hele asylproceduren, og alle EU's medlemslande bør være proaktive i at fremme denne proces.
Til den danske regering siger Amnesty: Lad familier blive genforenet hurtigst muligt –afskaf 3-års reglen!
Læs om vigtigheden af familiesammenføring for en syrisk familie her
3: Hjælp flygtninge til hurtig integration
Enhver, der har boet i udlandet, ved, hvor svært det er at lære et nyt sprog, få venner, forstå kulturen, finde et sted at bo eller et nyt job. I mange dele af verden er en bred vifte af samfundsinitiativer sprunget frem for at byde mennesker på flugt velkommen. Det kan for eksempel være rådgivning om asyl, sprogklasser, hjælp til at finde rundt i det nye område og støtte til kvinder, der er alene.
Det er vigtigt, at den danske regering støtter op om disse projekter.
Studier viser, at lange ventetider skader integrationen og kan medføre ensomhed, depression og modløshed.
Amnesty anbefaler derfor, at asylproceduren er så kort og gennemsigtig som mulig, og at flygtninge deltager i integrationsprogrammer straks efter, de har fået asyl.
4: Giv flygtninge en mulighed for at uddanne sig
Danske universiteter og skoler kan tilbyde flygtninge studievisum og stipendier til at starte eller fortsætte deres studier i Danmark. Denne løsning giver mulighed for at gennemføre begyndt skolegang, blive integreret i samfundet, og en chance for at bidrage til samfundet.
Ifølge FN's flygtningeorganisation, UNHCR, er det kun 1 procent af verdens mennesker på flugt, der går på universitetet. Hele 3,7 millioner flygtningebørn og teenagere er ikke i skole lige nu. En hel generation af børn og unge vil derfor stå uden uddannelse, og det vil gøre det svært at sikre et trygt og stabilt liv i fremtiden.
Amnesty opfordrer derfor den danske regering til at undersøge mulighederne for studievisum til flygtninge i Danmark.
5: Brug ny teknologi
En smartphone kan være en nødvendig livline for dem, som er tvunget til at forlade alt andet bag sig. Amnesty har for nylig fundet frem til, at én af de vigtigste ting, som flygtninge søger efter online igennem deres smartphones, er information om deres egen situation og de muligheder, som står åbne for dem.
Dette behov er blevet opfanget af nye innovative iværksættere over hele verdenen, som har skabt smartphone-løsninger, som står til rådighed for mennesker på flugt.
Et af disse projekter er det finske startup Funzi, som har udarbejdet en gratis app, der består af forskellige guidelines til den finske kultur, sproget og hverdagslivet. Appen kan fås på lang række forskellige sprog.
Et andet projekt er Flüchtlinge Willkommen, som er det første ”Airbnb for flygtninge”. Det blev grundlagt af to tyske bofæller, og siden 2014 har det på tværs af Europa hjulpet hundreder af flygtninge med at finde et sted at bo.
Vi opfordrer den danske regering til at støtte op om iværksættere med konkrete ideer til at hjælpe mennesker på flugt.
Læs mere her
6: Tilbyd arbejdsvisum og hurtig adgang til arbejdsmarkedet
For mange mennesker er det at få et job en afgørende del af et hverdagsliv. Udover at kunne skaffe penge til mad og bolig og dermed støtte ens egen familie, hjælper det folk med at bevare deres selvrespekt og uafhængighed.
Det er derfor vigtigt, at flygtninge modtager arbejdstilladelser så hurtigt som muligt. For at dette kan lade sig gøre, er det afgørende, at flygtninges kompetencer og uddannelsesbaggrunde bliver respekteret, når de kommer til Danmark, ved for eksempel at matche dem med relevante virksomheder.
Mange danske virksomheder og kommuner har gode erfaringer med netop sådanne løsninger. Horsens kommune blev i foråret belønnet af staten med en pose penge, efter de i 2017 fik 71 flygtninge i arbejde.
Amnesty ønsker derudover, at virksomheder kan få mulighed for at tilbyde arbejdsvisum til flygtninge, som sidder fast i flygtningelejre. På den måde, kan de få mulighed for at udvikle sig og uddanne sig, så de øger deres viden og kompetencer.
Amnesty opfordrer den danske regering til at bakke op om sådanne projekter og øge incitamentet for samarbejde mellem virksomheder og kommuner, så flere flygtninge kan komme i arbejde og opretholde et liv i værdighed.
7: Genoptag FN’s kvoteflygtningeordning
Kvoteflygtningeordningen er en afgørende måde, hvorpå regeringer kan beskytte de mennesker, der har mest brug for det. Det kan være folk, der er blevet tortureret, enlige kvinder med børn og mennesker, som har brug for behandling, der ikke er tilgængelig omkring dem.
Men kvoteflygtningeordningen er slet ikke taget ordentligt i brug af FN’s medlemslande. Lige nu har omkring 1,2 millioner mennesker, ifølge UNHCR, akut brug for genbosættelse igennem kvoteflygtningeordningen.
Kun 75.188 pladser blev sidste år tildelt til kvoteflygtninge fra de 37 forskellige lande, der tager imod kvoteflygtninge, hvilket er 54 procent færre end i 2016.
Flere europæiske lande begynder at hæve deres andel af kvoteflygtningepladser, men i Danmark valgte regeringen af sætte et stop for ordningen, da ”Danmark har brug for en pause”.
Danmark svigter de mange millioner af mennesker på flugt, som har brug for sikkerhed og et internationalt solidarisk system. Regeringen frasiger sig det internationale ansvar, som Danmark ellers altid har vægtet højt.
Amnesty opfordrer regeringen til at genoptage modtagelsen af kvoteflygtninge på mindst samme niveau som tidligere.
Støt Amnestys arbejde