Ruslands invasion af Ukraine har udløst en humanitær menneskerettighedskrise, der har sendt mange mennesker på flugt og kan blive en af de værste katastrofer i nyere europæisk historie.

Vi indsamler hurtigt og effektivt dokumentation for krigsforbrydelser som angreb på civile. Vi arbejder også i de lande, der modtager mennesker på flugt fra den russiske invasion. Det sker for at sikre, at de i overensstemmelse med folkeretten får beskyttelse og støtte.

Materialet bruges både her og nu i den akutte krise til at informere offentligheden og magthavere om, hvad der foregår. Målet er at levere præcise beskrivelser af hændelser som modvægt til den misinformation og desinformation, der ofte spreder sig hurtigt under konflikter og andre krisesituationer.

Derudover vil materialet også senere kunne indgå i retslige sammenhænge som bevismateriale. Det sker helt konkret ved, at Amnesty International overdrager dokumentation og analyser til FN, den internationale straffedomstol ICC eller andre tribunaler, som måtte stå for at retsforfølge de forbrydelser, der følger i kølvandet på invasionen.

Det overordnede mål er at stille de ansvarlige til regnskab, så ofrene kan få erstatning for deres lidelser og i sidste ende retfærdighed.

Amnesty Internationals arbejde med at dokumentere menneskerettighedskrænkelser og krigsforbrydelser i Ukraine er en del af Amnestys “Be There” program, som blandt andet er støttet af indsamlingen “Sammen for Ukraine”.

Vi har blandt andet dokumenteret

Se de seneste opdateringer om Ukraine på vores internationale hjemmeside >

6. december 2022: Ukraines ældre rammes hårdest af invasionen
10. november 2022: Russiske styrker tvangsflytter ukrainske civile til Rusland
26. august 2022: Rusland fører skin-retssager mod ukrainske krigsfanger
4. august 2022:Ukrainsk militær sætter civile i fare
30. juni 2022: Russiske 500kg bomber bag angrebet på teatret i Mariupol.
13. juni 2022: Rusland har brugt ulovlige våben imod civile
6. maj 2022: Russiske styrker henretter civile og bomber boligblokke

7. april 2022:Russiske styrker henretter civile i hele Kyiv-regionen
4. april 2022:Angreb mod civile kendetegner Ruslands krig i Ukraine
3. marts 2022:Ruslands bomber ramte civile i kø efter brød
28. februar 2022: Klyngeammunition ramte parkeringsplads og sårede flere civile i Kharkiv
28. februar 2022: Angreb på Klochkovskaya Street i Kharkiv sårer civile, herunder kvinde, der senere døde
28. februar 2022: Et klyngeammunitionangreb dræbte fire civile, der samlede drikkevand i Kharkiv
26. februar 2022: Eksplosivt våben, højst sandsynligt en artillerigranat, ramte en børnehave i Chernihiv
25. februar 2022: Et missil ramte skole i Mariupol
25. februar 2022: Rusland ramte børnehave med klyngebomber. Tre civile inklusiv et barn blev dræbt
24. februar 2022: En civil dræbt i Uman
24. februar 2022: Boligblok ramt i Kharkiv – en mand dræbt
24. februar 2022: Ballistisk missil ramte hospitalet i Vuhledar og dræbte fire civile
17. februar 2022: Børnehave beskudt i byen Stanytsia Luhanska – tre civile sårede.

Hanna Selivon i sit ødelagt hjem i Chernihiv, Ukraine.

Alle forlod vores gade. De eneste personer, der var tilbage, var mig og to andre ældre kvinder… En havde en funktionsnedsættelse. Vi havde bare ingen steder at tage hen.Hanna, 76 år

Det gør Amnesty

  • Interviewer ofre og øjenvidner for at indsamle dokumentation, som bliver sammenholdt med satellitfotos, videoer og fotos som et led i vores dokumentation. Vores researchere kigger eksempelvis på landskabet, træer, bygninger og gader og tjekker, om de matcher med andre fotos fra en kendt lokation.

  • Klarlægger, hvilke typer våben og ammunition, der er blevet brugt – og hvilken skade de har forvoldt. Det sker blandt andet ved at tage billeder af bomberester, som bliver identificeret og analyseret af Amnesty Internationals militær- og våbeneksperter, der undersøger, hvor materiellet stammer fra, og om der er tale om ulovlige våben og ulovlig ammunition
  • Udfører analyser af data fra sociale medier som Twitter, Telegram, WhatsApp, TikTok og Facebook for at verificere deres ægthed. Det sker via en såkaldt ”omvendt billedsøgning”, der kan afdække, om et foto stammer fra en helt anden begivenhed, end det bliver hævdet. Tekniske undersøgelser kan afsløre, hvis et foto er blevet manipuleret, eller en video er blevet redigeret. Vores researchere kan også analysere vejrmønstre og skygger for at se, om de matcher de forhold, der var på det tidspunkt, hvor et foto eller en video hævdes at være taget/optaget.
  • Producerer digitale 3D-modeller, der kombinerer foto, video og satellitfotos med ny teknik for at vise omverdenen, præcist hvad der er sket. På den måde kan vi rekonstruere angreb og gerningssteder
  • Rapporterer om de miljømæssige ødelæggelser i forbindelse med konflikten, som potentielt kan komme fra Tjernobyl, Zaporizjzja-atomkraftværket og andre højrisikoområder. Her er satellitfotos en vigtig kilde til information for vores researchere
  • Monitorerer, at mennesker, der er flygtet til nabolandene, får adgang til husly og basale fornødenheder.

Vores “Crisis Evidence Lab” arbejder på at dokumentere og verificere menneskerettighedskrænkelser. Disse beviser bruges også i retslige sammenhænge som bevismateriale.

Tusind tak for din støtte! Hvis vi får flere midler til Ukraine end nødvendigt, vil de ekstra midler gå til vores arbejde med at dokumentere menneskerettighedskrænkelser andre steder i verden.

Dokumentation af krigen i Ukraine

Research
Vi dokumenterer brug af ulovlige våben, angrebenes omfang og civile tab. Det gør vi ved hjælp af satellitfotos, video, billeder samt interviews med ofre og øjenvidner.
Pres på magthavere
Vi har allerede publiceret fakta og dokumentation på begivenheder i Ukraine, der er blevet delt med det humanitære system og afgørende magthavere.
Retfærdighed for ofre
Vores dokumentation og rapporter bliver brugt i retslige sammenhænge som bevismateriale, så ofrene kan få erstatning for deres lidelser og i sidste ende retfærdighed.

360-graders dokumentation

Tag med ind i de bombede hjem i den ukrainske by Borodyanka. Sammen med vores eksterne parnere Holoscribe har vi udarbejdet et 360 graders univers, hvor du kan få en fornnemmelse af ødelæggelsernes omfang. Sitet er på engelsk.

Klik på de gule cirkler på kortet og læs mere om vores dokumentation i Ukraine.