LIfeline

01.
Kort sagt

Se sidste års underskriftsindsamlinger

Her får du et overblik over Amnestys aktioner på Lifeline for året 2019. Hvem har vi indsamlet underskrifter for, og er der sket nyt i sagen?


02.
Årets sager

Amnesty International

José Adrián i X-Can, Yucatán, México, 8. august 2019.

Børn må aldrig udsættes for tortur!

December 2019

José Adrián var bare 14 år, da han blev arresteret på vej hjem fra skole. Politiet gav ham bank, hængte ham op i håndjern og tvang ham til at tilstå hærværk. 

35.249 danskere skrev under for, at politiet i Mexico og delstaten Yucatán skal give José Adrián og hans familie fuld erstatning, inklusiv en offentlig undskyldning. Derudover krævede vi også med underskrifterne, at politiet fremover vil arbejde for en forbedring af deres praksis, hvor de aldrig gør brug af vilkårlige fængslinger og tortur.


_Mxsh_ på Unsplash

Kvinde ligger på en seng

Skal se billede af foster før abort

December 2019

Et lovforslag i Slovakiet ville tvinge kvinder til at se på billeder af fosteret, før de kunne få en abort. Loven kunne blive vedtaget samme uge som aktionen blev sendt ud. Derfor var vi nødt til at handle hurtigt. 

4.493 danskere nåede på en hasteaktion at skrive under for, at Slovakiets myndigheder skulle stemme nej til lovforslaget. 

OPDATERING DECEMBER 2019: Presset virkede! Abortloven blev heldigvis afvist - det er en stor sejr for kvinders ret til at bestemme over egen krop i Slovakiet. Læs mere her

OPDATERING SEPTEMBER 2020: Kvinders adgang til abort i Slovakiet er igen i fare. Det slovakiske parlament drøfter i øjeblikket et lovforslag, der, hvis det vedtages, vil indføre nye restriktioner mod abort. Vi opfordrer det slovakiske parlament til omgående at afvise lovforslaget. Læs mere her.


Støt Marinels kamp for klimaet

November, 2019

Filippinske Marinel Sumook Ubaldo er klimaaktivist. Hun kæmper for, at hendes lokalsamfund bliver bygget op igen efter en ødelæggende tyfon i 2003.

22.552 danskere skrev under og var med til at lægge pres på den filippinske regering, så lokalbefolkningens rettigheder forhåbentlig bliver overholdt i fremtiden. 


25 års fængsel for at redde mennesker i nød

November, 2019

To unge nødhjælpsarbejdere, Sarah Mardini og Seán Binder, risikerer 25 år i fængsel for deres frivillige nødhjælpsarbejde ved kysten ud for den græske ø Lesbos. Hjælp os med at lægge pres på de græske myndigheder, så vi kan få dem frikendt. 

41.635 danskere skrev under og var med til at lægge pres på de græske myndigheder, så vi kan få nødhjælpsarbejdere i Grækenland frikendt, hvis det eneste de er anklaget for er at hjælpe mennesker. 


Løslad dødsdømt 15-årig

Oktober, 2019

Som kun 15-årig blev Magai Matiop Ngong dømt for et mord, som i virkeligheden var et tragisk uheld. 

36.653 danskere skrev under gennem Lifeline for at få Magai Matiop Ngong løsladt. Derudover skrev flere end 765.000 mennesker verden over breve til præsidenten og udtrykte deres solidaritet med Magai - en del af disse breve kom fra de danske folkeskoleelever og fra Amnesty Danmarks aktivister.

GOD NYHED JULI 2020: Det lykkedes - Magai Matiop Ngong blev fjernet fra dødsgangen den 29. juli 2020! Du kan læse mere om sagen her.


Iran: 16 års fængsel for at gå uden hijab

Oktober 2019

På kvindernes internationale kampdag den 8. marts tog 24-årige Yasaman Aryani sin hijab af. Sammen med sin mor delte hun blomster ud på en togstation i Teheran, og så blev hun idømt 16 års fængsel.

52.928 danskere har skrevet under for Yasaman Aryani. Underskrifterne gør en forskel. De er nemlig med til at gøre, at vi kan lægge pres på myndighederne, og kræve Yasaman løsladt.

I marts 2020 besluttede den danske billedkunstner Jens Galschiøt at opkalde et kunstværk efter Yasaman. Salget af Galschiøts rose gik til Amnestys arbejde i Iran. Læs mere om kunstprojektet her.

OPDATERING SEPTEMBER 2020: Yasaman Aryani er desværre ikke blevet løsladt endnu, men hendes dom er blevet nedsat fra 16 år til ni år og syv måneder. 


Marokko: Mistanke om abort straffes med fængsel

September 2019

I Marokko risikerer den marokkanske journalist, Hajar Raissouni, fængselsstraf for at have fået en abort – på trods af manglende beviser. Kvindens advokat mener, at anklagen er politisk motiveret, da Hajar Raissouni har skrevet kritiske artikler om styret i Marokko. 

31.500 danskere skrev under for løsladelsen af den marokkanske journalist, Hajar Raissouni.

OPDATERING SEPTEMBER 2019: Hajar Raissouni idømmes et års fængsel for mistanke om abort. Hendes forlovede, klinikkens læge og to ansatte får alle fængselsstraffe for at have medvirket til abort. Amnesty arbejder fortsat på at få hende løsladt.

GOD NYHED OKTOBER 2019: Takket være en kongelig benådning bliver Hajar Raissouni og de tre andre implicerede personer løsladt fra fængslet! "Det er en lettelse, men ændrer ikke ved den grove uretfærdighed, de har været udsat for," siger Heba Morayef, talsperson for Amnesty International i Mellemøsten og Nordafrika. Læs hele nyheden her


Stop chikane mod soldater i Sydkorea

September 2019

I det sydkoreanske militær straffes og chikaneres LGBTI-soldater. Op til to års fængsel kan en soldat få, hvis han har haft sex med en person af samme køn. Vi kræver, at Sydkorea ændrer loven, så det ikke længere er kriminelt at være homoseksuel i militæret.

34.711 danskere har skrevet under for, at loven bliver ændret. 


Amazonas står i flammer – beskyt de oprindelige folk

September 2019

Præsident Bolsonaro svigter sit ansvar i forhold til at beskytte de oprindelige folks rettigheder i Amazonas. Hjælp os med at lægge pres på den brasilianske regering.

40.377 danskere har skrevet under for de oprindelige folk i Amazonas. Desværre har Bolsonaro ikke taget kampen for at beskytte Amazonas op endnu. 


Polen: Stop alle anklager mod kvindelig LGBTI-aktivist

August 2019

En polsk menneskerettighedsaktivist risikerer to års fængsel for at være i besiddelse af plakater, der viser Jomfru Maria med en regnbuefarvet glorie omkring sit hoved.

32.148 danskere skrev under for den polske aktivist, Elżbieta Podleśna. Der er ikke nyt i sagen. 


Jimmy Lam

Hongkong: Beskyt borgerne mod udlevering til Kina

August 2019

Skriv under på, at regeringen i Hongkong trækker lovforslaget om ændringer af udleveringsloven tilbage, og at retten til fredeligt at forsamle sig bliver respekteret.

30.948 danskere skrev under for befolkningen i Hongkong. 

OPDATERING SEPTEMBER 2019: Hongkong trækker omstridt lovforslag om retsforfølgelse i Kina tilbage! Det er en stor sejr for demonstranterne, at Hongkongs leder Carrie Lam nu formelt har trukket lovforslaget tilbage. Desværre bliver der stadig rapporteret om voldelige sammenstød mellem demonstranter og politiet i gaderne. Læs nyheden her


Løslad nødhjælpsaktivisten Scott Warren

Juni 2019

Den amerikanske nødhjælpsaktivist Scott Warren er sigtet for menneskesmugling og risikerer 20 års fængsel for at have givet vand og husly til to mennesker på flugt i Arizona-ørkenen. Hjælp os med at lægge pres på de amerikanske myndigheder, så Scott Warren kan blive løsladt øjeblikkeligt. 

37.666 danskere skrev under for Scott Warrens løsladelse. 

OPDATERING SEPTEMBER 2019: Da Scott Warren var for retten første gang i juni måned, blev sagen erklæret 'ugyldig' på grund af uenighed blandt nævningene. Hans strafferamme er blevet nedsat fra 20 år til 10 års fængsel. Retssagen genoptages den 12. november 2019. 

GOD NYHED NOVEMBER 2019: Ved retten i Arizona blev Scott Warren i dag frikendt for alle anklager! "En sejr for medmenneskeligheden", mener Amnesty. Læs den gode nyhed her


Sudan: Stands volden mod fredelige demonstranter

Juni 2019

Fredelige demonstranter bliver overfaldet og dræbt på ordre fra de sudanesiske myndigheder. Skriv under, og vær med til at standse de voldelige sammenstød mellem militæret og civilbefolkningen i Sudan.

30.109 danskere skrev under for civilbefolkningen i Sudan. 


Kina: Hjælp med at løslade Chen Bing

Maj 2019

Kinesisk aktivist er idømt tre et halvt års fængsel for at markere årsdagen for overgrebene på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Skriv under, så vi kan få Chen Bing løsladt.

34.100 danskere skrev under for Chen Bing.

GOD NYHED DECEMBER 2019: Efter at have siddet i fængsel i tre et halvt år, blev Chen Bing løsladt i slutningen af 2019. 


Hjælp med at løslade dødsdømte Ho Duy Hai

Maj 2019

Ho Duy Hai sad dødsdømt på 10. år i Vietnam, og derfor bad vi om hjælp til at lægge pres på de vietnamesiske myndigheder, så Ho Duy Hai kunne blive løsladt.

Amnesty sendte 41.452 danske underskrifter til myndighederne i Vietnam.

GOD NYHED JANUAR 2020: Ho Doy Hais dødsdom blev omstødt! Læs mere her


Løslad saudisk aktivist Nassima al-Sada

April 2019

Nassima al-Sada sidder fængslet for at have kæmpet for kvinders rettigheder i Saudi-Arabien. 

38.675 danskere skrev under for Nassima al-Sadas løsladelse.

OPDATERING SEPTEMBER 2020: Hun sidder desværre fortsat i fængsel.


Luk Kinas hemmelige lejre

April 2019

Op imod en million mennesker bliver holdt fanget i genopdragelseslejre i Kina. Forholdene her er umenneskelige. Skriv under, så vi kan lægge pres på de kinesiske myndigheder og få lukket lejrene.

40.193 danskere skrev under for lukningen af de kinesiske lejre. 


Løslad Nasrin

Marts, 2019

Den iranske kvinderettighedsforkæmper Nasrin Sotoudeh blev idømt 38 års fængsel og 148 piskeslag. 

OPDATERING 7.11.2020: Nasrin blev midlertidigt løsladt fra Shahr-e Rey fængslet (også kendt som Gharchak) i Varamin udenfor Tehran. Amnesty kræver stadig, at de iranske myndigheder løslader hende ubetinget.

OPDATERING 2.12.2020: Nasrin bliver igen uretfærdigt fængslet i Shahr-e Ray fængslet. Hun er blevet testet positiv med COVID-19 og har ikke adgang til lægehjælp i fængslet. Vi kæmper videre for at få hende løsladt.  


Løslad Valquiria, så mor og søn kan blive genforenet

Marts 2019

I et år har brasilianske Valquiria siddet fængslet nær grænsen til USA, hvor hun søgte om asyl, og lige så længe har hun været adskilt fra sin 8-årige søn. Hjælp os med at lægge pres på de amerikanske myndigheder, så vi kan få løsladt Valquiria og genforenet mor og søn.

40.998 danskere skrev under for Valquirias løsladelse.

OPDATERING SEPTEMBER 2020: Hun tabte desværre sin sag, og blev deporteret tilbage til Brasilien. 


Fængslet for sin kamp imod dødsstraf

Februar 2019

Atena Daemi har brugt de sociale medier til at kritisere Irans brug af dødsstraf. Det har kostet hende syv års fængsel. Din underskrift kan hjælpe hende ud i friheden.

47.886 danskere skrev under for Atena Daemis løsladelse. 

OPDATERING SEPTEMBER 2019: Atena Daemi får forlænget sin fængselsdom med yderligere to år, for at have kritiseret fangernes forhold i fængslet. 


Mladen Antonov / AFB

Det danske Jehovas Vidne Dennis Christensen er anklaget for ekstremisme og eskorteres ind til retssalen for at høre sin dom i byen Oryol i Rusland onsdag den 6. februar 2019.

Haster: Dennis Christensen skal løslades omgående

Februar 2019

Et dansk medlem af Jehovas Vidner i Rusland er idømt seks år i straffelejr udelukkende for at udøve sin tro. Vi har brug for din underskrift til at lægge pres på Rusland, så Dennis Christensen bliver løsladt omgående.

39.863 danskere og færinger skrev under for Dennis Christensens frihed.

OPDATERING 23. MAJ 2019: Dennis Christensens dom på seks år stadfæstes idag ved retten i russiske Orjol. Amnestys generalsekretær Trine Christensen kalder det "ubegribeligt", at Dennis Christensens anke ikke blev hørt. "Dennis Christensen er desværre blot én ud af mange, der chikaneres, tilbageholdes og fængsles i Rusland udelukkende, fordi de praktiserer deres religion", siger hun. 
Læs hele historien her

OPDATERING, 24. JUNI 2020: En domstol afgjorde, at Dennis Christensen skulle løslades, og at den resterende del af hans straf skulle omgøres til en bøde. Læs mere her

OPDATERING, 2. JULI 2020: Anklagemyndigheden appellerede rettens afgørelse om, at den tilbageværende periode af Dennis Christensens dom skulle erstattes af en bødestraf. Dermed er det for nuværende ikke udsigt til, at Dennis Christensen bliver løsladt. Amnesty følger udviklingen i sagen, og gentager sin opfordring til de russiske myndigheder om at løslade Dennis Christensen.

OPDATERING, SEPTEMBER 2020: Et kort øjeblik så det ud til, at domstolen ville gå med til at løslade Dennis Christensen tidligere, men det lykkedes desværre ikke denne gang heller. Som det ser ud nu, skal han sidde i fængsel til maj 2020. 


Homoseksuelle tortureres til døde i Tjetjenien

Januar 2019

Mindst to personer er blevet tortureret til døde, og flere holdes indespærret i en ny bølge af forfølgelse mod homoseksuelle i Tjetjenien. Hjælp os med at stoppe overgrebene!

63.844 skrev under for homoseksuelles rettigheder i Tjetjenien. 


Stop Googles planer om censur i Kina

Januar 2019

Ups! Der er vist sket en fejl. Det tyder på, at Googles planer om at gennemføre den censurerede søgemaskine Dragonfly i Kina nu er "sat på pause”. Men de må vist have sagt forkert – for de skal da stoppe alle planer om censur helt.

35.215 danskere og færinger skrev under mod Googles planer om en censureret søgemaskine i Kina. 

OPDATERING JULI 2019: Ifølge ledende medarbejder i Google har Google langt om længe stoppet planerne om at lancere projekt Dragonfly. Vi hilser meldingen velkommen, men mener, at de bør gå skridtet videre og forpligte sig på aldrig at medvirke til Kinas overvågning og censur. Læs mere her