LIfeline

01.
Kort sagt

Følg med i årets underskriftsindsamlinger

Her får du et overblik over Amnestys aktioner på Lifeline for året 2020. Hvem har vi indsamlet underskrifter for, og er der sket nyt i sagen?


02.
Årets sager

Valdemar Jørgensen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Forholdene på Ellebæk skal forbedres!

Januar 2020

Vi vil ikke finde os i, at Danmark behandler afviste asylansøgere som kriminelle og indespærrer dem under elendige forhold på Udlændingecenter Ellebæk. Ifølge torturkomitéen er forholdene under al kritik og er endnu værre end i et fængsel.

35.014 danskere skrev under for, at de danske myndigheder forbedrede forholdene på centret.

9. JUNI 2020: Sammen med 28 andre sendte vi et brev afsted til Retsudvalget, hvori vi kom med en række konkrete anbefaling for, hvordan forholdene i Ellebæk kan forbedres. Det kan du læse her.

SEPTEMBER 2020: Vi kæmper stadig. I september har vi bl.a. snakket med Parviz, som selv har boet i Ellebæk. Han har tidligere siddet fængslet i Iran for sit politiske arbejde, og blev udsat for fysisk tortur - alligevel siger han, at Ellebæk er det værste han har oplevet.

Den 3. september var justitsministeren desuden kaldt i samråd om Ellebæk, og i den forbindelse afholdt vi en 'silent protest' udenfor Christiansborg.


2016 Mohamed Nanabhay (via Wikimedia)

Risikerer dødsstraf i sin kamp for mere demokrati

Januar 2020

Omoyele Sowore fra Nigeria står over for anklager om forræderi, fordi han har kæmpet for, at regeringen skal kunne stilles til regnskab for dens handlinger. Han risikerer dødsstraf. 

40.575 danskere skrev under for Omoyele Sowore.

GOD NYHED, 24 DECEMBER 2019: Omoyele Sowore er løsladt mod kaution, men han er stadig under anklage. Han er desuden underlagt en række kautionsbetingelser, og han må kun opholde sig i Nigerias hovedstad, Abuja. Hans retssag bliver udskudt gentagne gange til stor frustration for Sowore. Han har ikke set sin familie, der bor i USA, i et helt år. Vi arbejder på at få hans løsladelse til at blive ubetinget. 

Følg med på Twitter, hvor han er meget aktiv.


Otkrytaya Rossiya

Enlig mor straffet for sit hjælpearbejde

Februar 2020

De russiske myndigheder har anklaget enlig mor Anastasia Shevchenko for at arbejde i en menneskerettighedsorganisation. Hun risikerer nu op mod seks års fængsel, fordi hun har deltaget i et møde og en fredelig demonstration.

39.177 danskere skrev under for Anastasia Schevchenko. 

OPDATERING 17. JUNI 2020: Efter at have været under husarrest i 17 måneder, går Anastasias retssag nu i gang.

OPDATERING SEPTEMBER 2020Anastasia Shevchenko er fortsat under husarrest, og hendes retssag går i gang igen d. 24. september.


Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix

Hent børnene hjem fra Syrien

Februar 2020

Danske børn sidder fast i flygtningelejre i Syrien - under grusomme forhold.

33.498 danskere skrev under, og krævede at regeringen tager børnenes tarv alvorligt og sikrer, at børnene hurtigst muligt kommer hjem til Danmark.

11. JUNI 2020: I dette brev til udenrigsminister Jeppe Kofod har Amnesty Internationals danske afdeling overleveret underskrifter fra de tusindvis af danskere, der har skrevet under på kravet om, at Danmark skal hente de danske børn, der sidder fanget i lejre i Syrien, hjem i sikkerhed. Læs mere om kravene og baggrunden her.


Løslad Ahmed Mansoor

Februar 2020

Den prisvindende menneskerettighedsaktivist Ahmed Mansoor blev i 2017 dømt 10 års fængsel i De Forenede Arabiske Emirater. Han er blevet udsat for tortur og har været fængslet under forfærdelige forhold. De sidste par måneder er hans helbred blevet så markant forværret, at han ikke længere kan bevæge sig rundt uden hjælp.

35.009 danskere skrev under og krævede Ahmed Mansoor løsladt.

OPDATERING SEPTEMBER 2020: Han er eftersigende desværre fortsat fængslet.


Yulia Tsvetkova / Facebook

Rusland: Seks års fængsel for at tegne kvindekroppen

Marts 2020

Yulia, 26, risikerer en lang fængselsstraf, fordi hun er anklaget for at have "spredt pornografi" med sine tegninger af den kvindelige krop. 

29.668 danskere skrev under og var med til at presse de russiske myndigheder til at frafalde alle anklager mod hende.

OPDATERING 16. MARTS. 2020: Yulia var fra d. 22. november 2019 til d. 16. marts 2020 under husarrest. Hun er stadig anklaget og risikerer seks års fængsel.


Grækenland: Beskyt flygtninge og migranter mod COVID-19

April 2020

Mens verden kæmper imod COVID-19-pandemien bliver risikoen for en voldsom krise blandt flygtninge og migranter på de græske øer større og større for hver time, der går.

24.985 danskere skrev under for at sende klar besked til Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis.


Løslad ældre mand - risikerer at dø i fængslet pga. COVID19!

Maj 2020

Journalisten Azimjan Askarov har været fængslet i snart ti år - alene på grund af sit fredelige menneskerettighedsarbejde. Han er 69 år og har problemer med hjertet og lungerne. Nu er hans liv i fare, da COVID-19 spredes i fængslerne i Kirgisistan.

27.353 danskere og færinger skrev under og krævede ham løsladt.

OPDATERING 25. JULI 2020Desværre gik Azimjan Askarov bort ved døden d. 25. juli 2020. På trods af pres fra både FN og EU, som ville have ham løsladt hurtigst muligt på grund af hans dårlige helbred, så valgte autoriteterne i Kirgisistan at beholde ham i fængslet - hvor han ultimativt døde af dobbelt lungebetændelse.


Elyse Max

Februar, 2020

Red Walters liv

Maj 2020

Walter Barton risikerer at blive henrettet på tirsdag. Han har siddet på dødsgangen i Missouri, USA, siden 2006. Han blev dømt for et mord, selvom eksperter sår tvivl om bevismaterialet. Henrettelsen skal ikke have lov til at finde sted i skyggen af COVID-19. 

28.535 danskere skrev under og krævede, at guvernøren stoppede henrettelsen. 

OPDATERING 19. MAJ 2020: På trods af at vi kæmpede hårdt, så blev Walter Barton desværre henrettet d. 19. maj 2020. 


Kræv retfærdighed for George Floyd

Juni 2020

“Please, I can’t breathe,” lød det fra amerikanske George Floyd, da en politibetjent pressede sit knæ direkte imod hans hals. Betjenten nægtede at flytte sig i hele syv minutter. “I’m about to die!” sagde George med hænderne fastlåst i håndjern bag ryggen.

75.012 danskere og færinger skrev under for at kræve, at rigsadvokat William Barr, sikrer, at alle involverede i George Floyds død stilles til ansvar for deres handlinger.

OPDATERING SEPTEMBER 2020: Retssagen mod de fire tidligere betjente, som er sigtet for drabet på George Floyd, går i gang d. 8. marts 2021.

D. 4 SEPTEMBER 2020 afleverede vi 75.012 danske underskrifter på den amerikanske ambassade på Østerbro. 

Vi overbragte de danske underskrifter og havde samtidig en konstruktiv dialog, hvor vi opfordrede de amerikanske myndigheder til at gøre alt for at sikre retfærdighed for George Floyd og reformere deres politi”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark. 


Ny lov sætter transpersoner i Ungarn i fare

Juni 2020

Ivett er én af mange transpersoner i Ungarn som risikerer mere chikane og vold, efter at myndighederne har indført en ny lov.

29.097 danskere skrev under og krævede, at loven blev annulleret. 

OPDATERING SEPTEMBER 2020: Loven er desværre ikke annulleret endnu, men vi kæmper stadig.


Truet på livet for artikel om COVID-19

Juli 2020

Elena skrev en artikel om Tjetjeniens håndtering af COVID-19. Nu har Tjetjeniens præsident truet hende på livet.

34.791 danskere skrev under for at redde Elenas liv. 


Iran: Stop henrettelser af tre demonstranter

August 2020

Tre mænd risikerer at blive henrettet for at have deltaget i landsdækkende protester i Iran sidste år. 

Aktionen er stadig åben - skriv under og fortsæt med at lægge pres på myndighederne i Iran. 

Skriv under

Sæt en stopper for hadforbrydelser i Danmark

August 2020

Desværre oplever mange LGBTI+-personer dagligt verbale eller fysiske overgreb. Ingen skal finde sig i at blive diskrimineret på grund af deres seksualitet, kønskarakteristika, kønsudtryk eller kønsidentitet. 

Aktionen er stadig åben - skriv under og hjælp os med at ændre lovgivningen i Danmark, så vi får sat en stopper for hadforbrydelser begået mod LGBTI+-personer. 

Skriv under

Stop politivold mod demonstranter i Hviderusland

September 2020

Det sidste stykke tid er tusindvis af demonstranter gået på gaden i byer over hele Hviderusland. Myndighederne har reageret med vold.

Aktionen er stadig åben - skriv under for at lægge pres på myndighederne i Hviderusland, så de sætter en stopper for den brutale politivold mod demonstranter.

Skriv under

Kræv bedre seksualundervisning i Danmark

Skriv under for obligatorisk og timefastsat seksualundervisning, hvor eleverne bliver undervist i samtykke og kropslig selvbestemmelse. Der skal ske en kulturændring. Kun sådan kan vi forebygge seksuel vold og bekæmpe skadelige kønsstereotyper!

Aktionen er stadig åben - skriv under for bedre seksualundervisning i Danmark. 

Skriv under

Løslad Merdan Ghappar

Vi er dybt bekymrede for Merdan Ghappar, en uighursk model, der ifølge myndighederne sidder i isolation i den kinesiske by Kuqa i Xinjiang. Man har ikke hørt fra ham siden marts 2020, hvor han sendte en video fra en interneringslejr til sin familie. Vi frygter, at han udsættes for tortur. 

Aktionen er stadig åben - skriv under for at få Merdan ud i friheden!

Skriv under

Privat foto

Fængslet for at kæmpe for kvinders rettigheder

I Saudi-Arabien lever kvinder under et værgemålssystem. Det betyder, at en mand - typisk faderen eller manden - beslutter næsten alt i deres liv - fra vugge til grav. Det har Samar Badawi kæmpet intenst imod i årevis. Myndighederne har reageret ved at smide hende i fængsel, hvor hun er blevet udsat for tortur og seksuel vold.

Aktionen er stadig åben - skriv under og vær med til at kræve, at hun bliver løsladt nu!

Skriv under