LIfeline

01.
Kort sagt

Lifeline aktioner i 2018

Her kan du få et overblik over de aktioner, vi havde på Lifeline i 2018. Hvem har vi indsamlet underskrifter for, og er der sket nyt i sagen?


02.
Årets sager

Danmark skal have en ny voldtægtslovgivning!

Det er på tide, at Danmark får en ny voldtægtslovgivning, som beskytter ofrene bedre end i dag. Den lov skal baseres på manglende samtykke. Det vil sige et grundlæggende princip om, at sex skal være frivilligt. Skriv under, og vær med til at lægge pres på regeringen.

49.994 danskere har indtil videre skrevet under for en ny voldtægtslov baseret på manglende samtykke. 


Pakistan: Hjælp med at få Asia Bibi i sikkerhed

Efter otte år på dødsgangen blev pakistanske Asia Bibi frikendt for anklager om blasfemi. Det udløste voldelige protester i dele af befolkningen, som fik regeringen til at genoptage sagen. Kræv, at regeringen holder fast i frikendelsen, så Bibi kan forlade landet.

45.790 danskere skrev under for Asia Bibis frihed.  

Opdatering 9. maj 2019: Pakistans udenrigsministerium har bekræftet, at Asia Bibi har forladt landet sikkert og er blevet genforenet med sin familie i Canada. 

Opdatering 29. januar 2019: Pakistans højesteret har for anden gang fastslået, at Asia Bibi skal frifindes. Nu kan hun endelig blive genforenet med sin familie og søge sikkerhed i et andet land. Læs hele nyheden her. 


Løslad fremtrædende studenteraktivist i Nicaragua

Den 23-årige Amaya Coppens blev arresteret under de protester, der har fundet sted i Nicaragua siden april. Det eneste, hun har gjort, er at deltage i fredelige protester mod regeringens voldelige håndtering af demonstranter.

47.422 danskere skrev under for Amaya Coppens.

Opdatering 11. juni 2019: Amaya Coppens og 56 andre personer er i dag blevet frigivet! Det skete efter vedtagelsen af en lov om amnesti fra det nicaraguanske parlament. Mange andre er dog fortsat fængslet, og den nye lov vil ikke føre til retfærdighed for krisens ofre. Vi fastholder vores opfordring til de nicaraguanske myndigheder om øjeblikkeligt at løslade og frafalde alle anklager mod de mange demonstranter, der fortsat sidder fængslet udelukkende for fredeligt at bruge deres ytrings- og forsamlingsfrihed.


Hvor er Jamal Khashoggi?

Da den 59-årige journalist Jamal Khashoggi besøgte Saudi-Arabiens konsulat i Tyrkiet, kom han aldrig ud igen. Ingen har set ham siden.

50.421 danskere og færinger skrev under for Khashoggi. Underskrifterne blev leveret af vores generalsekretær Trine Christensen på den saudiske ambassade i Danmark den 23. oktober 2018. 

Opdatering 19. juni 2019: FN-rapport fastslår at Jamal Khashoggi blev udsat for en udenretslig henrettelse, som Saudi-Arabien som stat står bag. FN’s efterforskning af sagen indikerer, at højtstående personer har ansvar for drabet, heriblandt Saudi-Arabiens kronprins. Amnesty opfordrer FN’s generalsekretær til at igangsætte en opfølgende efterforskning af drabet på Khashoggi.


Sæt en stopper for Mohammads dødsstraf

De iranske myndigheder skal omgående stoppe planen om at henrette Mohammad Reza Haddadi, der blev dømt til døden efter en stærkt uretfærdig retssag. Han var kun 15 år, da han blev dømt, og har nu brugt hele sin ungdom på dødsgangen.

48.791 danskere skrev under for at få Mohammads dødsstraf omstødt. 


Lovforslag vil forbyde abort og homoægteskaber i Guatemala

Guatemala skal stemme om en lov, der vil forbyde abort og ægteskaber mellem personer af samme køn. Lovforslaget truer kvinders og LGBTI-personers rettigheder. Du kan være med til at forhindre, at lovforslaget bliver vedtaget.

46.349 danskere skrev under mod det diskriminerende lovforslag i Guatemala. 


Stop forfølgelsen af kristne i Iran

Et kristent ægtepar i Iran er idømt 10 års fængsel udelukkende på grund af deres tro. Amnesty International opfordrer de iranske myndigheder til at suspendere dommen og stoppe forfølgelsen af kristne. Vi har brug for din underskrift for at lægge pres på Iran.

51.099 danskere og færinger skrev under for ægteparrets frihed.


Fotograf risikerer 14 års fængsel i Bangladesh

Fotograf og aktivist Shahidul Alam blev interviewet på den arabiske tv-station Al-Jazeera, og kritiserede regeringen i Bangladesh for deres voldelige håndtering af en række studenterdemonstrationer. Nu risikerer han 14 års fængsel for sine udtalelser.

45.695 danskere og færinger skrev under for Shahiduls frihed. 

GOD NYHED, 30. NOVEMBER 2018: Shahidul Alam blev løsladt den 20. november mod kaution. Han havde tilbragt mere end 100 dage bag tremmer. Læs hvad der skete her.

 


Myanmar: Tidligere børnesoldat fængslet efter interview

Aung Ko Htwe var kun 13 år gammel, da han blev kidnappet af militæret i Myanmar og tvunget til at være børnesoldat. Nu, 14 år senere,  sidder han i fængsel – udelukkende for at tale om sine oplevelser i militæret under et radiointerview. Vær med til at presse myndighederne i Myanmar til at løslade ham øjeblikkeligt.

2.240 danskere skrev under for Aung Ko Htwe. 

GOD NYHED, 6. september 2019: Efter to et halvt år i fængsel er Aung Ko Htwe i dag blevet løsladt! Han skulle have afsonet yderligere tre år i fængsel, men denne del af dommen er heldigvis annulleret. Aung Ko Htwe skulle aldrig have været fængslet, så hans løsladelse er en stor sejr for ytringsfriheden i Myanmar. Læs mere om sagen her


Løslad egyptisk #MeToo-aktivist

9. juli 2018

Den egyptiske aktivist Amal Fathy har siden maj siddet fængslet, fordi hun delte sin oplevelse med seksuel chikane i en video på Facebook. Amnesty kræver hende løsladt øjeblikkeligt.

51.352 danskere skrev under for Amal Fathys frihed. 

OPDATERING, 29.09.18: Amal idømmes to års betinget fængsel og en bøde på, hvad der svarer til cirka 3.606 kr. udelukkende for at have udtalt sig om seksuel chikane i en video på Facebook. Vi lægger igen pres på de egyptiske myndigheder til at løslade Amal og frafalde alle anklager imod hende. Det er en dybt uretfærdig dom - hun burde belønnes for sit mod - ikke komme i fængsel. Læs mere om hendes sag og vores krav til Egypten her.

OPDATERING, 12.11.18: Kriminaldomstolen i Cairo forlængede Amals fængsling med 45 dage. I teorien kan Amal risikere to år bag tremmer (hun har allerede været fængslet i 5 måneder). Den 25. november vil hendes høring finde sted, hvor de vil kæmpe imod dommen.

OPDATERING, 30.12.18: Retten besluttede at opretholde dommen mod Amal kun få dage efter, at hun var blevet genforenet med sin familie ved en prøveløsladelse den 27. december. Læs mere her. 


LØSLAD FRONTFIGURER FOR KVINDERS RET TIL AT KØRE BIL

Juni 2018

De tre aktivister Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan og Aziza al-Yousef sidder fængslet for deres fredelige arbejde for kvinders rettigheder i Saudi-Arabien. Men de kunne ikke sætte sig bag rattet, da myndighederne den 24. juni 2018 ophævede forbuddet mod, at kvinder kører bil i Saudi-Arabien. De sad nemlig bag tremmer for deres fredelige menneskerettighedsarbejde, og her sidder de fortsat.

OPDATERING 28.12.2020: Efter internationalt pres har retten suspenderet 2 år og 10 måneder af Loujains fængselsstraf, hvilket betyder, at hun kun har tre måneder tilbage til hun bliver løsladt. Vi glæder os over, at Loujain snart bliver løsladt, selvom hun aldrig skulle have været fængslet i første omgang. Vi kæmper videre for alle de andre modige kvinderettighedsaktivister, som er uretfærdigt fængslede. 


Fortæl Trump, at familierne skal genforenes

20. juni 2018

De amerikanske myndigheder sætter familier i detention ved grænsen mellem USA og Mexico. Over 2.000 børn er blevet adskilt fra deres forældre. De skal genforenes nu.

OPDATERING, 20. JUNI 2018: Præsident Trump har underskrevet et direktiv, der standser praksis med at adskille børn og forældre ved grænsen mellem Mexico og USA. Hans løsning var dog stadig dybt problematisk. Nu skal hele familier placeres i detentionscentre. Det er bare en ny måde at straffe de forældre og børn, der søger beskyttelse og et bedre liv i USA. Migrant- og flygtningefamilier skal behandles humant og værdigt. Vi arbejder stadig for, at de over 2.000 børn, som allerede er blevet adskilt fra deres forældre, bliver genforenet med deres familier hurtigst muligt.

OPDATERING, 11. OKTOBER 2018: Amnesty International dokumenterer i en ny rapport at flere familier end hidtil offentliggjort er blevet adskilt fra deres familier ved grænsen mellem USA og Mexico. I september oplyste de amerikanske grænsemyndigheder til Amnesty, at de alene imellem den 19. april og den 15. august 2018 havde adskilt mere end 6.000 ”familieenheder”. De nye tal er chokerende. Enten har Trump-regeringen misinformeret offentligheden om antallet at adskilte familier, eller også har myndighederne fortsat adskillelsen af familier efter løfter om det modsatte. Læs hele artiklen og få adgang til rapporten her.


Der er ingen vindere af VM, før aktivisten Oyub Titiev er løsladt

14. juni 2018

Den russiske menneskerettighedsforkæmper Oyub Titiev risikerer 10 års fængsel på grund af fabrikerede anklager om besiddelse af marihuana. I en tid hvor Rusland fører sig frem som vært for VM, viser Amnesty den anden side af medaljen. Nemlig den systematiske undertrykkelse af menneskerettighedsaktivister i landet.

40.529 skrev under for løsladelsen af Oyub Titiev. 

Opdatering juni 2019: Oyub Titiev bliver prøveløsladt efter næsten halvandet år bag tremmer. Amnesty arbejder på, at anklagerne mod ham frafaldes, og at han får kompensation for sin indespærring.  


Israel: Ophæv den ulovlige blokade af Gaza

I denne måned er det 11 år siden, Israel startede den ulovlige blokade af Gazastriben. Skriv under og mind Israels premierminister Benjamin Netanyahu om, at det er på tide, han ophæver blokaden.

51.059 skrev under for at ophæve blokaden af Gaza.


Red 19-årige Noura dømt til døden

19-årige Noura Hussein Hamad Daoud fra Sudan blev dømt til døden, efter hun i selvforsvar havde dræbt sin voldtægtsmand.

Alene herhjemme skrev 81.294 danskere under på kravet til myndighederne i Sudan om at ophæve Nouras dødsdom.

GOD NYHED, 26. JUNI 2018: Efter massivt internationalt pres og underskrifter fra over 80.000 danskere, valgte domstolen i Sudan at omstøde Nouras dødsdom. I stedet får hun nu 5 års fængselsstraf. Læs hele nyheden om omstødelsen af Nouras dødsstraf her.


Kinesisk menneskerettighedsforkæmpers liv er i fare

15. maj 2018

Den 53-årige aktivist Huang Qi fra Kina har brugt sit liv på at dokumentere krænkelser af menneskerettighederne på sin hjemmeside ’64 Tianwang’. Nu er han i fængsel og udsættes for tortur, som forværrer hans allerede dårlige helbred og sætter hans liv i fare.

52.709 skrev under for Huang Qis løsladelse.

OPDATERING, 22.01.19: I al hemmelighed blev Huang Qi stillet for en dommer den 14. januar 2019. Det var den første retssag, siden han blev fængslet for mere end to år siden. Dommen er ikke blevet offentliggjort, men hvis han bliver dømt, risikerer han fængsel på livstid. Derudover blev hans 85-årige mor tilbageholdt af politiet i begyndelsen af december 2018, da hun rejste til Beijing for at søge hjælp til sin søn. I fængslet blev hun ifølge kilder truet af politiet gentagne gange, før hun blev løsladt den 21. januar 2019.


STUDERENDE I TYRKIET FÆNGSLET FOR AT DEMONSTRERE MOD KRIGEN I SYRIEN

3. maj 2018

10 universitetsstuderende i Tyrkiet blev fængslet, fordi de var med til en fredelig demonstration mod krigen i Syrien. Med jeres underskrifter krævede vi, at de tyrkiske myndigheder løsladte dem.

51.986 skrev under for at få de studerende løsladt.

GOD NYHED, 6. JUNI 2018: De studerende blev løsladt i Istanbul. Deres udsagn om tortur og anden mishandling i fængslet mangler stadig at blive undersøgt.


HVIDERUSLAND: UNG MAND FÆNGSLET OG ISOLERET EFTER CYKELDEMONSTRATION

9. april 2018

Under en cykeldemonstration i Minsk anholdt politiet 23-årige Dzmitry Paliyenka og fængslede ham i to år. Nu isolerer vagterne ham fra omverdenen. Selv de andre indsatte straffes, hvis de taler med ham.

48.276 danskere skrev under for Dzmitrys løsladelse.

GOD NYHED, 30.10.18: Dzmitry er fri! Han blev løsladt om morgenen den 24. oktober, efter han havde tilbragt næsten to år bag tremmer. Han endte desværre med at afsone hele sin dom. Tak til alle jer, der skrev under for hans løsladelse.


Støt op om kvinders ret til abort i El Salvador

26. marts 2018

Tusindvis af kvinder og mænd i El Salvador og kræver, at myndighederne sætter en stopper for landets umenneskelige totalforbud mod abort. Efter flere løsladelser af kvinder, der er fængslet pga. abort-forbuddet, er der måske politisk momentum. Med jeres underskrifter i ryggen presser Amnesty myndighederne i El Salvador til at vedtage en ny reform, der tillader abort under visse omstændigheder. 

59.293 skrev under for at ændre det umenneskelige abortforbud i El Salvador. 

OPDATERING, 26. APRIL 2018: El Salvadors lovgivende forsamling besluttede sig for ikke at behandle reformforslaget og forspildte dermed muligheden for at gøre op med landets totale abortforbud. "Det er et forfærdeligt tilbageslag for menneskerettighederne i landet”, siger Erika Guevara-Rosas, Amnestys direktør i Amerikas-regionen. 


Danmark: Stop digital vold og chikane mod kvinder

12. marts 2018

Næsten hver femte danske kvinde bliver udsat for digital chikane. Skriv under på vores krav til justitsministeren og vær med til at bekæmpe digital vold.

42.548 skrev under i kampen mod digital vold. 

GOD NYHED: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og regeringen lægger op til at firedoble strafferammen for sexkrænkelser på nettet fra seks måneder til to år. Det er et skridt i den rigtige retning, men der bør også afsættes målrettede ressourcer hos politi og anklagemyndighed til forebyggelse og efterforskning af online vold og chikane af kvinder.


Syrien: Stop bomberne over Østghouta

2. marts 2018

Det syriske regime - med støtte fra Rusland - bomber befolkningen i Østghouta. Indenfor en uge alene blev der dræbt over 500 mennesker.

53.922 skrev under for at stoppe bomberne over Østghouta.

OPDATERING, 13. MARTS 2018: 35 syge og tilskadekomne blev evakueret fra det østlige Ghouta til Damaskus, så de kunne få lægebehandling. 496 patienter afventer stadig evakuering. De har brug for akut lægebehandling.


Cambodja: Fængslet for at forsvare sit hjem

21. februar 2018

Tep Vannys fredelige kamp for at forsvare sit hjem har betydet, at hun er blevet udsat for chikane, overfald og fængsling. I dag afsoner hun en dom på to et halvt års fængsel.

45.198 skrev under for Tep Vanny.

GOD NYHED, 21. AUGUST 2018: Efter at have været uretmæssigt tilbageholdt i to år for sin fredelige aktivisme er Tep Vanny igen genforenet med sin familie. Men hendes frigivelse sker alt for sent. Hun burde aldrig have været fængslet i første omgang. Læs hele nyheden her. 


Myanmar: 14 års fængsel for at skrive om etnisk udrensning

30. januar 2018

I efteråret 2017 indledte militæret i Myanmar systematiske overgreb mod rohingyaerne i Rakhine-staten. Tusindvis blev dræbt, såret eller voldtaget og flere end 600.000 blev drevet på flugt ind i nabolandet Bangladesh. Nu risikerer to Reuters-journalister Wa Lone og Kyaw Soe Oo, der skrev om de etniske udrensninger, op mod 14 års fængsel.

49.387 danskere skrev under for løsladelsen af de to journalister.

OPDATERING, 7. MAJ 2019: Præsidenten i Myanmar benåder og løslader 6520 fanger - herunder også de to Reuters-journalister Wa Lone og Kyaw Soe Oo. I næsten 500 dage har de to journalister siddet fængslet for afsløring af militærets forbrydelser mod rohingyaerne. Det er en stor sejr for pressefriheden i Myanmar!

OPDATERING, 3. SEP 2018: Wa Lone og Kyaw Soe Oo fra Reuters er nu blevet dømt til syv år bag tremmer i et af Myanmars fængsler. Læs mere om dommen her.

OPDATERING, 9. JULI 2018:  De to journalister er nu formelt sigtet for at have forbrudt sig mod den officielle lov om statshemmeligheder. Det er tragisk, at retssystemet i Myanmar bliver misbrugt til at bringe journalister til tavshed. Det er en sort dag for pressefriheden i Myanmar. Vi vil fortsat kæmpe for deres frigivelse.

GOD NYHED, 7. MAJ 2019: De to journalister har fået deres frihed tilbage takket være internationalt pres. Et massivt pres fra det internationale samfund fik præsidenten i Myanmar til at benåde og løslade de to fængslede Reuters-journalister. Læs hele nyheden her.


HJÆLP KVINDER OG PIGER I POLEN – STOP NYE, FARLIGE RESTRIKTIONER PÅ ABORT

18 januar 2018

Kvinder og pigers rettigheder er under angreb i Polen lige nu. Polen har allerede en af Europas strengeste abortlovgivninger. I dag er abort kun tilladt, hvis graviditeten er resultat af incest eller voldtægt, hvis kvindens liv er i fare, eller hvis fosteret har alvorlige eller livstruende misdannelser.

50.802 skrev under for kvinder og pigers rettigheder i Polen. 


Kina: Kendt aktivist tortureret og fængslet.

10. januar 2018

Wu Gan, en af Kinas mest kendte aktivister, er idømt otte års fængsel for at ”undergrave statsmagten”. Mens han var varetægtsfængslet, blev han udsat for tortur og nægtet besøg af familien.

OPDATERING, 17. APRIL 2018: Domstolen valgte at frafalde anken fra Wu Gan, og har i stedet fastholdt dommen på otte års fængsel. Ifølge hans advokat fik Wu Gan en hård straf sammenlignet med andre menneskerettighedsforkæmpere i landet, da han nægtede at erklære sig skyldig. Han er stadig i fare for tortur og andre former for mishandling i fængslet. Vi kæmper videre for hans løsladelse. 

52.131 skrev under for at få Wu Gan løsladt.