01.
Kort sagt

Følg med i årets underskriftsindsamlinger

Her kan du få et overblik over årets aktioner på Lifeline. Hvem har vi indsamlet underskrifter for, og er der sket nyt i sagen?


02.
Årets sager

Løslad egyptisk #MeToo-aktivist

9. juli 2018

Den egyptiske aktivist Amal Fathy har siden maj siddet fængslet, fordi hun delte sin oplevelse med seksuel chikane på Facebook. Amnesty kræver hende løsladt øjeblikkeligt.

Skriv under

Fortæl Trump, at familierne skal genforenes

20. juni 2018

De amerikanske myndigheder sætter familier i detention ved grænsen mellem USA og Mexico. Over 2.000 børn er blevet adskilt fra deres forældre. De skal genforenes nu.

OPDATERING, 20. JUNI 2018: Præsident Trump har underskrevet et direktiv, der standser praksis med at adskille børn og forældre ved grænsen mellem Mexico og USA. Hans løsning var dog stadig dybt problematisk. Nu skal hele familier placeres i detentionscentre. Det er bare en ny måde at straffe de forældre og børn, der søger beskyttelse og et bedre liv i USA. Migrant- og flygtningefamilier skal behandles humant og værdigt. Vi arbejder stadig for, at de over 2.000 børn, som allerede er blevet adskilt fra deres forældre, bliver genforenet med deres familier hurtigst muligt.


Der er ingen vindere af VM, før aktivisten Oyub Titiev er løsladt

14. juni 2018

Den russiske menneskerettighedsforkæmper Oyub Titiev risikerer 10 års fængsel på grund af fabrikerede anklager om besiddelse af marihuana. I en tid hvor Rusland fører sig frem som vært for VM, viser Amnesty den anden side af medaljen. Nemlig den systematiske undertrykkelse af menneskerettighedsaktivister i landet.

40.529 skrev under for løsladelsen af Oyub Titiev. 


Israel: Ophæv den ulovlige blokade af Gaza

I denne måned er det 11 år siden, Israel startede den ulovlige blokade af Gazastriben. Skriv under og mind Israels premierminister Benjamin Netanyahu om, at det er på tide, han ophæver blokaden.

51.059 skrev under for at ophæve blokaden af Gaza.


Red 19-årige Noura dømt til døden

19-årige Noura Hussein Hamad Daoud fra Sudan blev dømt til døden, efter hun i selvforsvar havde dræbt sin voldtægtsmand.

GOD NYHED, 26. JUNI 2018: Efter massivt internationalt pres og underskrifter fra over 80.000 danskere, valgte domstolen i Sudan at omstøde Nouras dødsdom. I stedet får hun nu 5 års fængselsstraf.  

Alene herhjemme skrev 81.294 danskere under på kravet til myndighederne i Sudan om at ophæve Nouras dødsdom.


Kinesisk menneskerettighedsforkæmpers liv er i fare

15. maj 2018

Den 53-årige aktivist Huang Qi fra Kina har brugt sit liv på at dokumentere krænkelser af menneskerettighederne på sin hjemmeside ’64 Tianwang’. Nu er han i fængsel og udsættes for tortur, som forværrer hans allerede dårlige helbred og sætter hans liv i fare.

52.709 skrev under for Huang Qis løsladelse.


STUDERENDE I TYRKIET FÆNGSLET FOR AT DEMONSTRERE MOD KRIGEN I SYRIEN

3. maj 2018

10 universitetsstuderende i Tyrkiet blev fængslet, fordi de var med til en fredelig demonstration mod krigen i Syrien. Med jeres underskrifter krævede vi, at de tyrkiske myndigheder løsladte dem.

GOD NYHED, 6. JUNI 2018: De studerende blev løsladt i Istanbul. Deres udsagn om tortur og anden mishandling i fængslet mangler stadig at blive undersøgt.

51.986 skrev under for at få de studerende løsladt.


HVIDERUSLAND: UNG MAND FÆNGSLET OG ISOLERET EFTER CYKELDEMONSTRATION

9. april 2018

Under en cykeldemonstration i Minsk anholdt politiet 23-årige Dzmitry Paliyenka og fængslede ham i to år. Nu isolerer vagterne ham fra omverdenen. Selv de andre indsatte straffes, hvis de taler med ham.

48.276 danskere skrev under for Dzmitrys løsladelse.

Skriv under

Støt op om kvinders ret til abort i El Salvador

26. marts 2018

Tusindvis af kvinder og mænd i El Salvador og kræver, at myndighederne sætter en stopper for landets umenneskelige totalforbud mod abort. Efter flere løsladelser af kvinder, der er fængslet pga. abort-forbuddet, er der måske politisk momentum. Med jeres underskrifter i ryggen presser Amnesty myndighederne i El Salvador til at vedtage en ny reform, der tillader abort under visse omstændigheder. 

OPDATERING, 26. APRIL 2018: El Salvadors lovgivende forsamling besluttede sig for ikke at behandle reformforslaget og forspildte dermed muligheden for at gøre op med landets totale abortforbud. "Det er et forfærdeligt tilbageslag for menneskerettighederne i landet”, siger Erika Guevara-Rosas, Amnestys direktør i Amerikas-regionen. 

59.293 skrev under for at ændre det umenneskelige abortforbud i El Salvador. 


Danmark: Stop digital vold og chikane mod kvinder

12. marts 2018

Næsten hver femte danske kvinde bliver udsat for digital chikane. Skriv under på vores krav til justitsministeren og vær med til at bekæmpe digital vold.

GOD NYHED, DECEMBER 2017: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og regeringen lægger op til at firedoble strafferammen for sexkrænkelser på nettet fra seks måneder til to år. Det er et skridt i den rigtige retning, men der bør også afsættes målrettede ressourcer hos politi og anklagemyndighed til forebyggelse og efterforskning af online vold og chikane af kvinder.

42.548 skrev under i kampen mod digital vold. 

Skriv under

Syrien: Stop bomberne over Østghouta

2. marts 2018

Det syriske regime - med støtte fra Rusland - bomber befolkningen i Østghouta. Indenfor en uge alene blev der dræbt over 500 mennesker.

OPDATERING, 13. MARTS 2018: 35 syge og tilskadekomne blev evakueret fra det østlige Ghouta til Damaskus, så de kunne få lægebehandling. 496 patienter afventer stadig evakuering. De har brug for akut lægebehandling.

53.922 skrev under for at stoppe bomberne over Østghouta.


Cambodja: Fængslet for at forsvare sit hjem

21. februar 2018

Tep Vannys fredelige kamp for at forsvare sit hjem har betydet, at hun er blevet udsat for chikane, overfald og fængsling. I dag afsoner hun en dom på to et halvt års fængsel.

45.198 skrev under for Tep Vanny.


Myanmar: 14 års fængsel for at skrive om etnisk udrensning

30. januar 2018

I efteråret 2017 indledte militæret i Myanmar systematiske overgreb mod rohingyaerne i Rakhine-staten. Tusindvis blev dræbt, såret eller voldtaget og flere end 600.000 blev drevet på flugt ind i nabolandet Bangladesh. Nu risikerer to Reuters-journalister Wa Lone og Kyaw Soe Oo, der skrev om de etniske udrensninger, op mod 14 års fængsel.

OPDATERING, 9. JULI 2018:  De to journalister er nu formelt sigtet for at have forbrudt sig mod den officielle lov om statshemmelighederDet er tragisk, at retssystemet i Myanmar bliver misbrugt til at bringe journalister til tavshed. Det er en sort dag for pressefriheden i Myanmar. Vi vil fortsat kæmpe for deres frigivelse.

49.387 danskere skrev under for løsladelsen af de to journalister.


HJÆLP KVINDER OG PIGER I POLEN – STOP NYE, FARLIGE RESTRIKTIONER PÅ ABORT

18 januar 2018

Kvinder og pigers rettigheder er under angreb i Polen lige nu. Polen har allerede en af Europas strengeste abortlovgivninger. I dag er abort kun tilladt, hvis graviditeten er resultat af incest eller voldtægt, hvis kvindens liv er i fare, eller hvis fosteret har alvorlige eller livstruende misdannelser.

50.802 skrev under for kvinder og pigers rettigheder i Polen. 


Kina: Kendt aktivist tortureret og fængslet.

10. januar 2018

Wu Gan, en af Kinas mest kendte aktivister, er idømt otte års fængsel for at ”undergrave statsmagten”. Mens han var varetægtsfængslet, blev han udsat for tortur og nægtet besøg af familien.

OPDATERING, 17. APRIL 2018: Domstolen valgte at frafalde anken fra Wu Gan, og har i stedet fastholdt dommen på otte års fængsel. Ifølge hans advokat fik Wu Gan en hård straf sammenlignet med andre menneskerettighedsforkæmpere i landet, da han nægtede at erklære sig skyldig. Han er stadig i fare for tortur og andre former for mishandling i fængslet. Vi kæmper videre for hans løsladelse. 

52.131 skrev under for at få Wu Gan løsladt.